Anna Pichrtova women's first place Teva Mnt Games.Ahoj všichni! Možná se někdo z vás, který se dostal k nám na webové stránky, ptá sám sebe, co by z něj udělalo skyběžce anebo ultraběžce. To co teď napíši, jsou jenom mé možná trochu neuspořádané myšlenky, moje názory a vy se s nimi nemusíte ztotožnit. Každý jsme jiný a tak to má být. Vezměte si ode mě jenom rady, s kterými se ztotožňujete resp. se vám líbí. Pokusím se udělat náhled na to, jak to vidím a cítím já…

Co je vlastně potřeba k tomu, aby se z vás stali sky anebo ultraběžci?

– Nejdůležitější je láska k horám, přírodě celkově a k pohybu v nich. Z ní pak vychází vnitřní pocit velkého respektu k nim.

– Odhodlání a chuť zdolávat překážky a vlastní pohodlnost, za to je odměna, která vám navždy zůstane v srdci. Je to hluboký zážitek umocněný velkým úsilím vaší maličkosti a nádhernou majestátností hor.

DSR01

– Pravidelný trénink obecné vytrvalosti, nejlépe samotný pohyb během a chůzí, někdy i na kole, v přírodě, horách. Vytrvalost jak fyzická, tak psychická jsou nesmírně důležité. Můj tip, alespoň jednou týdně dlouhý běh v kopcích, horách a když je nemáme, tak alespoň v přírodě v různorodém terénu. Anebo si na hory zajedeme :-).

– Běhání v terénu a trochu tempa neuškodí. Alespoň párkrát v týdnu je dobré běhat v náročnějším terénu, po kamenech, v bahně, v hlubokém sněhu, prudkých travnatých svazích…no a když máte chuť pokuste se běh vystupňovat anebo udělat z něho fartlek.

– Chůze v těžkých kopcích … umět rychle chodit do kopců určitě oceníte! Opřete si ruce o stehna, více nahoře a opřete se o ně.

DolomitesSkyRace

– Hole, jsou skoro tak důležité jako vaše jídlo, pití, či boty. V těžkých stoupáních uleví nohám a zapojí i vršek těla, v sebězích dodají jistotu a pomohou ušetřit kolena a stehna.

– Čelovka – na Ultra budete skoro jistě potřebovat kvalitní a spolehlivou čelovku. Rozhodně nedoporučuji to podceňovat, když budete jednu nebo i třeba část další noci na cestě v horách, je třeba mít jistotu, že vždy slušně uvidíte. Na některých ultra jsou dokonce povinné dvě čelovky ve výbavě.

Ultra_Night

– Silná vůle, můžeme to nazvat i „tvrdá hlava“. To se trénuje hůř než obecná vytrvalost, ale i to jde. Třeba právě pravidelným tréninkem za každých okolností, samozřejmě ne, když jsme zranění, ale třeba v mrazu, dešti, s menším množstvím jídla…A pak dobrou prověrkou pevné vůle je samotný závod v horách.

– Dobrý žaludek :-), ano, nesmějte se! Hlavně u dlouhých závodů je váš žaludek zrovna tak důležitý, ne li důležitější než vaše nohy. Co a kdy jíst při závodě nebo tréninku si musí odzkoušet každý z vás, tady opravdu platí, každý je jiný.

– Plánování závodu je hlavně u ultra nesmírně důležité. Musíte naplánovat vše, jídlo, pití, jak to ponesete, oblečení, obuv a strategii závodu. Já bych si to vše napsala, udělala seznam. (Někdy příště se tomu lze věnovat samostatně.)

– Nebát se na první pohled neskutečně náročných závodů – sebedůvěra. Věřte si, že to dokážete. Podívejte se kolik mužů i žen před vámi to zvládlo. Dobrý trénink máte v nohách, odhodlání vám nechybí, tak se nebojte vyrazit i do vysokých hor. Pokud to nezkusíte, nezjistíte, jestli to dokážete anebo ne!

– Volný začátek. Když běžíte ultra anebo těžký sky-závod, začněte vždy opravdu volně! Pokud začnete rychle, ono se vám to vrátí i s úroky. Na zrychlení máte dost času ve druhé polovině a v ultra i později.

– Nezávoďte proti soupeřům, je to váš závod se sebou samým, co dokážete. Já jsem říkávala, že neběžím proti soupeřům, ale chci zdolat tu horu co nejrychleji, jak to jen dokážu a když ze sebe vydám všechno, budu spokojena a možná i zvítězím.

– Buďte kamarádští a jednejte fair play ! V horách je to nesmírně důležité, vaše zdraví i ostatních běžců je na prvním místě, umístnění až na druhém.

Zatím mě napadly tyhle věci, určitě je jich ale mnohem více! Pokud vás něco napadne, co je důležité pro běžce v horách, napište to do komentářů. Určitě to bude poučné pro další.

A na závěr: nazujte boty a užijte si přírody, či hor. Otevřete svá srdce i oči a někdy koukejte i pod nohy. „Happy trails“ !!! (tak by řekli v Coloradu)