Porovnáme li Youth World Skyrunning Champs v Itálii s jeho větší obdobou bez rozdílu kategorií v červenci ve Španělsku, na první pohled nás praští do oči jedna analogie.

Na obou zazářily české běžkyně takovým způsobem, že na sebe strhly pozornost všech, kdo se kolem skyrunningu pohybují.

Jak Marcela Vašínová ve Španělsku, tak i Barbora Macurová v Itálii pobraly po třech zlatých medailích (VK, SKY a kombinace) a dost vyrazily dech týmům ze Španělska, Itálie a dalších zemí s nesrovnatelně lepšími podmínkami než máme my.

Ale pojďme si o tom co se dělo před a po Itálii říci víc.

Jaro nám opět zkomplikovala situace kolem COVID a původně plánované dubnové MČR mladých na Ještědu bylo přesunuto na LHUT, když Ještěd se musel přesunout až na září. To samozřejmě o dost zhoršilo možnost našim mladým ukázat se a dostat se do nominace na MS. Muselo se tedy při nominaci vycházet především z výsledků SKY na LHUT a případně pak přihlížet i k výsledkům jinde nebo z dřívější doby. Nic ideálního pro tvorbu týmu, ale i přes tyto těžkosti si nakonec myslím, že to dopadlo víc než dobře. Škoda jen, ýe na poslední chvíli musela ze zdravotních důvodů zrušit svou účast a starty na MS Gábi Veigertová, medailistka s posledního MS mladých v 2019, které to v poslední době dost dobře běhá. Nechci si hrát na kdyby, ale možná při její účasti bychom v bodování týmů mohli pomýšlet i na podiové umístění.

Aby toho všeho nebylo málo, opět „protože COVID“ se málo létá, výběr je malý a letecké společnosti bez uzardění mění termíny letů.

Do Itálie tak letíme již ve středu místo v předpokládaný čtvrtek a odlétáme až v úterý místo v pondělí. Pro mě z pracovních důvodů vcelku komplikace, ale pro tým možná lepší varianta, protože je zde celý čtvrtek a páteční dopoledne na přípravu k prvnímu závodu Vertical Kilometer®. A možnost proběhnutí nad 2000m v pondělí před večerním odjezdem na letiště také má něco do sebe.

Závod Vertical Kilometer® na distanci cca 3500m startuje v pátek v 15:30. Ještě ve čtvrtek si většina vyjde klusnout úvodní část a rozhoduje se jestli vezme hole nebo ne. Tak jistě, já jsem hole doporučoval každému, ale většina z týmu je již dospělá a neposlouchá jistě moc ani rodiče, natož pak mě. :)

Škoda, že si prošli jen tu úvodní trochu volnější pasáž VK. Z lanovky to tolik patrné není, jak je pak VK strmý a když na to někteří přišli na trati, bylo trochu pozdě. Nakonec i vítězka kategorie U23 Barča trochu litovala, že si hole přeci jen nevzala. Pozitivum to mělo ale v tom, že o použití holí v úvodní pasáži SKY, která skoro kopírovala VK, nikdo už vůbec nediskutoval …

Na trati pak jsou vidět velké rozdíly v tvářích a způsobu „běhu“ nejen našich závodnic a závodníků, ale v podstatě prořezem celým startovním polem. Zatímco někteří dokáží i v strmých pasážích skoro běžet a je vidět dravost směrem nahoru, mnozí působí na 800 výškových metrech již dost odevzdaně a jen se upínají k myšlence se dostat do cíle.

Vzhledem k tomu, že pro většinu z našeho týmu to byl vůbec první závod na trati VK, dá se celkově jejich vystoupení hodnotit dobře. Věřím, že to byla pro všechny velká zkušenost a krok k tomu, se s touto specifickou tratí příště vypořádat ještě lépe.

To však určitě neplatilo pro rovněž premiérovou účast Barči Macurové. V té českému běhu roste velká hvězda a na jejím výkonu to bylo jasně vidět. Na výškové osmistovce vypadá soustředěně na svůj výkon a i bez holí se dokáže dostat i do letové fáze v prudkém stoupání. Náskok v cíli na Španělku 2:39 je v disciplině VK propast a v podstatě rozdíl třídy. Když pak Italka je ještě o další 2:10 zpět, dokumentuje to Barči jasnou převahu.

Sobota nám pak přináší první krásný zážitek z vyhlášení a Barči zlaté medaile na nejvyšším stupni s českou hymnou. Nakonec česká hymna byla kromě naprosto dominující španělské a ještě norské, jedinou zde hranou. Chudáci Italové, ani ve Španělsku si tu svou neposlechli … ;)

Ještě v sobotu dopoledne se nahoře na hřebenech potkávám s Italem, který říká, že je z organizačního týmu a že na neděli má být velký vítr. Že ale bude až takový, to asi ani on nečekal.

V neděli po snídani přeji týmu sílu a ať to všem vyjde. Potom jedeme s Kubou Strykem první lanovkou na Campo Imperatore, abychom došli do nějakých pěkných pasáží pro focení.

Už lanovkou to pěkně cloumá a nahoře po vystoupení máme co dělat ve větru jít. Vycházíme po svahu nad Campo Imperatore pod hřeben na travers, kudy povede trať a říkáme si, že dál nepůjdeme, abychom pak stačili přeběhnout na vršek k Riffugiu Abruzzi, kudy vede trať zpět.

Po chvíli jde kolem nás team leader z Andorry a říká, že trať musela být kvůli větru zkrácen a přes Riffugio Abruzzi ani přes nejvyšší bod trati se nejde kvůli silnému větru. Sice škoda, že si běžci neužili ty nejkrásnější a nejtechničtější pasáže, ale bylo to víc než rozumné rozhodnutí. Na hřebenu a vrcholech dosahoval ten den vítr v nárazech až 150km/h. To by odfouklo i výrazně těžší postavy, než bylo mnoho mladých závodníků a závodnic.

Většina našich závodníků se se SKY vypořádali lépe než s VK, který nemáme možnost v Česku ani vytyčit. V ohromně silném větru i pod vrcholy opět ukázala svou dominanci nad zbytkem mladého skyrunnigového dívčího světa Barča a ani její drobná postava, ani nepříjemný a bolestivý pád nebyly ve vichru překážkou jejího skvělého výkonu. Náskok skoro devíti minut před Španělkou GUIRADO SÁNCHEZ ANNA, která stejně druhá skončila i na VK, pak hovoří za vše. Pokud to na VK byla propast a rozdíl třídy, tak na SKY to bylo pro španělskou dívku Waterloo.

Určitě si hodně spravili chuť po VK i ostatní naši běžci. Alespoň tomu tak jejich ohlasy a komentáře v cíli odpovídaly.

Nejlépe z dalších našich se s tratí vypořádal Matěj Beneš, který v kategorii Youth B obsadil krásné šesté místo.

Krásné však bylo sledovat, že opravdu všichni do závodu dali vše. Fotky Honzy Wity a Moniky Pokorné za cílem to jen ukazují, podobně jako servané puchýře na nohách Martina Bořila a Kuby Cieslara. Při pohledu na ně a krvavá kolena a bradu Barči se chtělo konstatovat, že to šli opravdu na krev. :)

Vyhlášení odpoledne po SKY nám přineslo další radost, když Barča vystoupila na podium dvakrát za vítězství v SKY i kombinaci.

Získat tři zlata se kromě Barči podařilo již jen běžkyni kategorie Youth A z Norska WALDAL IDA. S tím, že kategorie U23 je vždy naplněna největší konkurencí a často jsou zde běžci i běžkyně se zkušenostmi z velkých závodů,lze konstatovat, že Barča Macurová byla nejúspěšnější účastník šampionátu.

V týmech jsme byli vyhlášeni na čtvrtém místě a v aktuální konkurenci to lze považovat za slušný úspěch.

Na závěr velké díky všem závodníkům a závodnicím za jejich výkony a přístup k repre. Připravili jste sobě i nám vzájemně spoustu chvil, které se neomrzí.

Díky pak i za support, fandění na trati i další pomoc na tomto MS Lence Strykové, Kubovi Strykovi, Radimovi Witovi a Tomášovi Kvíčalovi.

A v neposlední řadě díky za podporu našemu generálnímu partnerovi společnosti TFRUN a hlavním sportovním partnerům ATEX a LEVELSPORTKONCEPT (LEKI).

FOTOGRAFIE V PLNÉM ROZLIŠENÍ

VÝSLEDKY

VK

YOUTH A

1 WALDAL IDA NOR 0:47:07

2 LASALLE GRATACOS GABRIELA ESP 0:53:55

3 ANCION HAVET LEA ESP 0:55:21

10 TEREZA STRYKOVÁ CZE 1:19:08

1 NET PUIG IU ESP 0:39:17

2 CASTILLO PAREDES JAN ESP 0:39:46

3 PALMITJAVILA MAX AND 0:44:27

14 JAN WITA CZE 0:51:37

18 JOSEF JUŘENA CZE 0:58:31

YOUTH B

1 PÉREZ ANGLÈS ALBERT ESP 0:38:35

2 ROTA MARTIR LORENZO ITA 0:40:37

3 DALSET LØDØEN TRYM NOR 0:42:06

17 MATĚJ BENEŠ CZE 0:46:41

21 MAREK EFFENBERGER CZE 0:48:21

24 ADAM ŘÍHA CZE 0:51:28

U23

1 MACUROVÁ BARBORA CZE 0:47:21

2 GUIRADO SÁNCHEZ ANNA ESP 0:50:00

3 BILORA MARTINA ITA 0:52:10

4 POKORNA MONIKA CZE 0:53:05

1 OSANZ LABORDA DANIEL ESP 0:36:36

2 FOSSER KASPER NOR 0:36:49

3 FONTANA DANIELE SUI 0:39:27

22 BOŘIL MARTIN CZE 0:45:48

28 JÍLEK ONDŘEJ CZE 0:49:38

29 CIESLAR JAKUB CZE 0:49:45

SKY

YOUTH A

1 NET PUIG IU ESP 1:42:49

2 CASTILLO PAREDES JAN ESP 1:44:17

3 PALMITJAVILA MAX AND 1:53:54

14 WITA JAN CZE 2:09:02

18 JUŘENA JOSEF CZE 2:25:26

YOUTH B

1 PÉREZ ANGLÈS ALBERT ESP 1:42:10

2 ROTA MARTIR LORENZO ITA 1:44:23

3 MARCO SALVADORI ITA 1:45:43

6 BENEŠ MATĚJ CZE 1:49:37

12 EFFENBERGER MAREK CZE 1:54:21

22 ŘÍHA ADAM CZE 2:02:15

U23

1 MACUROVÁ BARBORA CZE 2:01:27

2 GUIRADO SÁNCHEZ ANNA ESP 2:10:17

3 BILORA MARTINA ITA 2:10:20

6 POKORNÁ MARTINA CZE 2:16:42

1 FOSSER KASPER NOR 1:37:12

2 OSANZ LABORDA DANIEL ESP 1:39:41

3 SOLDINI JONAS SUI 1:40:58

19 JÍLEK ONDŘEJ CZE 1:52:41

20 CIESLAR JAKUB CZE 1:53:53

23 ;BOŘIL MARTIN CZE 1:54:20