Již v pátek začíná Mistrovství Evropy ve skyrunningu, které se v letošním roce koná netradičně v Černé hoře u města Gusinje.

Česká výprava dorazí do místa konání ve čtvrtek a už v pátek v 11 hodin odstartuje čtveřice závodníků na hodně náročné trase Vertical Kilometeru, kdy nastoupají tisíc výškových metrů na 3,9 kilometrech. Všichni účastníci VK budou mít v sobotu oddechový den a budou fandit šestici závodníků na nejdelší distanci víkendu, trase SkyUltra, 50,6 kilometrů náročným terénem. Náročný víkend zakončí v neděli závod SkyRace v délce 30 km a na start se postaví stejná sestava jako na VK.

Trošku jsme vyzpovídali některé účastníky ME a tady je pár postřehů. Tomáš Maceček a jeho pohled: “Na letošní destinaci a celou organizaci ME jsem moc zvědavý a těším se. V těch horách, kde budeme závodit, jsem byl asi před deseti lety ještě turisticky a je tam nádherně. Bude to divočina. Ale podle sociálních sítí vypadá organizace závodu zatím moc dobře, na evropské úrovni. Tak uvidíme na místě, každopádně to bude zajímavá a dobrodružná změna oproti závodům v Itálii, Španělsku, Francii atd, kde už jsme si zvykli na nějaký standard, ale to mi vůbec nevadí.”

Romana Lojková už v minulosti šla v místě konání ME přechod Peaks of Balkans a trať zhodnotila, že bude o dost techničtější a podle parametrů prudší než loni v Itálii.

Všichni aktéři ME se poctivě připravují a trénují ve vysokohorských podmínkách. Michal Dobrovský skoro 3 týdny strávil na vysokohorském soustředění ve španělské Sierra Nevadě

Jediné, z čeho mají všichni trošku obavu, je počasí, které teď panuje a má pokračovat i o víkendu v jižní Evropě, a tím jsou vysoké teploty a dusno.

Určitě se můžete těšit na reporty, které se budeme průběžně snažit dávat na sociální sítě.

VERTICAL KILOMETER + SKYRACE

Barbora Jíšová F
Pavel Cimbálník M
Vojtěch Růžek M
Michal Dobrovský M

SKYULTRA

Lada Štalzerová F
Romana Rudolf Lojková F
Markéta Šimková F
Tomáš Maceček M
Tomáš Fárník M
Aleš Sedlák M