World Skyrunning Champs, Španělsko, Barruera

Z loňského roku bylo mistrovství světa ve Španělsku přesunuto na letošek a tak jsme se mohli s týmem vypravit opět do malého pyrenejského městečka Barruery, kde se nám dařilo i v roce 2016.

A jakoby nás to místo mělo rádo, bylo letošní mistrovství nejúspěšnější v historii českého skyrunningu.

K bojům o 27 medailí se do Vall de Boí sjeli závodníci z 22 zemí světa a ze čtyř kontinentů.

Do Španělska odcestoval náš tým složený z šesti žen a šesti mužů ve dvou skupinách. Ve středu 7.7. z Prahy a o den později druhá část z Vídně.

Ubytování jsme měli pro tým, doprovod a nějaké ty fandy navíc přímo v krásné rustikální části Barruery, ideálně asi 260m od cíle.

Vertical Kilometer®

Do pátečního závodu Vertikal Kilometer® s parametry 3,3km a 1030m převýšení startovali jen Matěj Beneš a Marcela Vašínová. Matěj byl na místě již od středy, tak se měl čas aklimatizovat a odpočinout po cestě. Marcela z pracovních důvodů musela letět až ve čtvrtek a s přepravou z Barcelony se do Barruery dostala až ve čtvrtek před půlnocí. Nic moc ideálního pro dopolední start. Nakonec z toho vyplynula i velmi opožděná malá snídaně čtvrt hodiny před startem. Ještě, že o tom nevědí její soupeřky, to by jim to Marcela znechutila ještě víc než takto.

Ve čtvrtek v 10:00 startují muži a s nimi i mladý Matěj Beneš, který si zde nedělá velké ambice na tomto závodu, ale bere to i jako velmi dobrou zkušenost před nadcházejícím MS juniorů a kategorie U23 v Itálii na rozhraní července a srpna.

Běží solidně, ale je vidět, že to při premiéře na začátku trochu přepálil a závěrečná velmi prudká část závodu mu už moc nechutná. Dobíhá na 25. a především bodovaném místě. Může se tak těšit na nedělní další závod.

V 10:30 odstartovaly ženy a nyní již čekáme na čelo ženského závodu. Hluboko dole vidím na čele vysokou holku ve světlém dresu a podle stylu si říkám, že by to mohla být Marcela. Chvilku trvá, než se závodnice dostanou zase na dohled do výšky zhruba 460m pod cílem, kde začíná ta nejprudší pasáž do cíle závodu a strmost stoupání pohybuje mezi 40-50%.

A s jásotem vidím, že na čele je Marcela s možná 50m náskokem před výbornou Španělkou Oihanou Kortazar, třetí pak běží Francouzka Iris Pessey s již znatelnou ztrátou. Volám za Marcelou povzbuzení a jaký má náskok. Přijde mi, že to asi bylo zbytečné. Marcela využila své silné stránky do kopce a Oihanu v cíli doslova deklasovala, když na ni naběhla takřka dvě a čtvrt minuty.

Po zlaté medaili za kombinaci z mistrovství Evropy 2019 to byla pro Marcelu druhá zlatá medaile ze skyrunning mistrovství a nyní i ta cennější za individuální disciplinu.

MUŽI

  1. Ruy Ueda (JPN) – 35’06”

  2. Daniel Osanz (ESP) – 35’38”

  3. Roberto Delorenzi (SUI) – 35’55”

  4. Manuel Da Col (ITA) – 36’05”

  5. Oscar Casal Mir (AND) – 36’52”

    25. Matěj Beneš (CZE) – 44‘20“

ŽENY

  1. Marcela Vašínová (CZE) – 41’00”

  2. Oihana Kortazar (ESP) – 43’14”

  3. Iris Pessey (FRA) – 44’26”

  4. Lina El Kott Helander (SWE) – 45’18”

  5. Silvia Lara Diéguez (ESP) – 45’46”

Sky Ultra

Na sobotu je plánován start závodu Sky Ultra s délkou 68km 4889m převýšení nahoru i dolů.

Do tohoto závodu nastupuje trojice mužů a žen. Petra Ševčíková, Barbora Cichá, Michaela Mertová, Tomáš Fárník, David Pelíšek a Dominik Skokan.

Startuje se již v 6:00 a tak začátek závodu ještě není tak žhavý, jako potom v průběhu dne pod rozpáleným sluncem. Kluci začínají opatrně kolem desátého místa. Z holek jde nejvíc dopředu Petra Ševčíková, která již od časných fází závodu drží páté místo až do cíle.

Zhruba na 38.km, kde čekáme na závodníky s Elen a Matějem se Tomáš Fárník objevuje již na šestém místě a nechává za sebou řadu známých běžců z Itálie i Španělska. Do cíle pak stáhne ještě jedno místo a vyrovná tak výborný výsledek svého trenéra Zdendy Kříže z roku 2016 svým pátým místem.

Jako druhý z našich pak zde probíhá David Pelíšek, který není moc zvyklý na takto technický terén. Bojuje a nakonec dobíhá na výborném 9. místě. TOP10 se v takové konkurenci rozhodně počítá.

Dominik Skokan se neobjevuje, je nám jasné, že se něco stalo. Až v cíli se dozvídáme, že kolem 30.km se vyhýbal na úzké cestě turistům a zřítil se ze svahu. Zkoušel ještě běžet, do kopce to šlo, ale v sebězích mu zraněná žebra nedovolila rychlejší pohyb.

Petra na pátém místě vypadá, jako by teprve začal závod. Nakonec tak vypadá po výkonu v TOP5 i v cíli a opravdu nevím, jak to dělá.

Barča Cichá průběžně na trati bojuje a střídá se s japonskou běžkyní a dobíhá závod těsně mimo TOP10 na 11. místě.

Míša Mertová bojuje, jak je u ní zvykem i přesto, že tato technická trať není úplně jejím gustem a finišuje na 16. místě.

MUŽI

1. Marc Casal Mir (AND) 8h10’20”

2. Manuel Anguita Bayo (ESP) 8h12’56”

3. Borja Fernandez Fernandez (ESP) 8h26’55”

4. Franco Collé (ITA) 8h36’08”

5. Tomáš Fárník (CZE) 8h38’41”

8, David Pelíšek (CZE) 8h56‘51“

ŽENY

1. Maita Maiora Elizondo (ESP) – 9h23’56”

2. Gemma Arenas Alcazar (ESP) – 9h42’01”

3. Giuditta Turini (ITA) – 9h56’43”

4. Aroa Sio Seijo (ESP) – 10h21’28”

5. Petra Sevcikova (CZE) – 10h31’00”

11. Barbora Cichá (CZE) – 11h27‘53“

16. Michaela Mertová (CZE) – 12h32‘30“

Sky Classic

Neděle 7:45 a 8:00 jsou časy startů žen a mužů na poslední závod mistrovství na distanci Sky Classic, která v tomto případě je 42km a 2817m převýšení nahoru i dolů.

Po přepočtu na očekávané časy má Marcela po výborném Vertikal Kilometeru náskok na druhou Oihanu Kortazar pro soutěž kombinace asi 13,5 minuty a to dává velkou šanci na medaili v kombinaci a s velkou pravděpodobností i zlatou. Proto jsme dost napnuti, jak se bude závod vyvíjet.

Hned po startu se do trháku dostává Francouzka Blandine L’HIRONDEL, která však nakonec nedokončí. Druhé místo a pokus o eliminaci náskoku Marcely vidíme na zhruba 16. kilometru u Oihany Kortazar. Marcela jde s mírným odstupem třetí, ale její čas ještě přijde. Konečně se jde do technického terénu a strmých stoupání i klesání, zkrátka pravý skyrunning. Zde se Marcela dostává na špici a už ji bez problému udrží až do cíle, když druhé Oihaně Kortazar nadělí ještě skoro sedm a půl minuty. To, co nikdo nemohl čekat, to, co šokovalo všechny, kdo o skyrunningu něco ví, se stalo skutkem. Ne nadarmo se o Marcele píše jako o hvězdě této show, královně skyrunningu a podobně. To, co zde Marcela dokázala, že vyhrála dvě discipliny VK i Sky a tím i kombinaci se zatím ještě nikomu nepodařilo.

Po boji s technickou tratí i velkým vedrem pak dobíhají další dvě naše závodnice Magda Horká na 13. místě a Kateřina Matrasová na 17. místě.

V mužích máme na startu také tři závodníky. Nejvíc šancí se obecně dává Jirkovi Čípovi a ten předpoklady nezklame. V ohromné konkurenci běžců z velehor si náš závodník z Brna dobíhá pro krásné šesté místo. Tomáš Křivohlávek finišuje na 11. místě a Matěj Beneš na 15. místě.

MUŽI

1. Manuel Merillas (ESP) – 4h00’13”

2. Christian Mathys (SUI) – 4h06’46”

3. Ruy Ueda (JPN) – 4h10’51”

4. Zaid Ait Malek (ESP) – 4h18’23”

5. Mattia Tanara (ITA) – 4h18’42”

6. Jiří Čípa (CZE) – 4h23‘20“

11. Tomáš Křivohlávek (CZE) – 4h37‘29“

15. Matěj Beneš (CZE) – 4h44‘46“

ŽENY

1. Marcela Vasinova (CZE) – 4h50’24”

2. Oihana Kortazar Aranzeta (ESP) – 4h57’48”

3. Marta Molist Codina (ESP) – 5h03’37”

4. Patricia Pineda Cornejo (ESP) – 5h03’36”

5. Emily Schmitz (USA) – 5h23’39”

13. Magda Horká (CZE) – 5h53‘28“

17. Kateřina Matrasová (CZE) – 6h09‘17“

KOMBINACE

V kombinaci Sky a VK se hodnotí součet poměrů času závodníka k času vítěze a nižší součet je samozřejmě lepší. V soutěži žen nebylo co počítat přinejmenším na prvním místě. Marcela jako vítězka obou závodů byla bezkonkurenční královnou i této soutěže.

ŽENY

1. Marcela Vašínová (CZE)

2. Oihana Kortazar (ESP)

3. Lina El Kott Helander (SWE)

MUŽI

1. Ruy Ueda (JPN)

2. Manuel Merillas (ESP)

3. Oscar Casal Mir (AND)

TÝMY

Především výkony Marcely Matrasové, ale s přispěním vyrovnaných a a krásných výsledků na hranici TOP5 nebo TOP10 se náš tým postupně propracovával pořadím týmů z 11. místa po Vertical Kilometer®, kde jsme měli jen dva startující, na již o něco lepší šesté místo po Sky Ultra. Po posledním závodě Sky Classic jsme pak bodově předstihli Portugalsko, Japonsko i Andorru a obsadili nádherné třetí místo na podiu.

V soutěži týmů dle zisku medailí jsem skončili dokonce na nečekaném druhém místě hned za bezkonkurenčním Španělskem, ale s tím, že jsme získali stejný počet zlatých medailí. Ano, zásluhou jedné závodnice.

I přes poněkud problematické cestování v této době, pár zmatků kolem covid restrikcí, bylo to krásné mistrovství světa. Do Barruery přijela opravdu fajn parta lidí s cílem dát do závodů vše a zároveň si užít atmosféru vrcholné akce. Ano, výkony Marcely Vašínové jasně dominují a v jistém šoku z nich nejsme jen my, ale celý skyrunningový svět. Děkuji tedy v první řadě jí, protože to, co nám připravila za emoce, to se možná nebude hned tak opakovat. Ale děkuji i vám všem ostatním závodníkům, kteří jste na tratích nechali své síly a spousty potu. Těm, kdo se vešli do bodovaných pozic i těm mimo. A rozhodně velké díky patří i těm, kdo nás do Barruery doprovázeli a přijeli jako fanoušci a velmi cenný support.

V listopadu je na programu mistrovství Evropy v Portugalsku, tak snad se podaří dát dohromady tým, který zde ukáže, že výsledky ze Španělska nebyly zcela náhodné.

POŘADÍ TÝMŮ PODLE ZÍSKANÝCH MEDAILÍ

POŘADÍ TÝMŮ DLE BODOVÉHO RANKINGU

GALERIE FOTOGRAFIÍ

VIDEA KE STAŽENÍ

CELKOVÉ VÝSLEDKY

SHRNUTÍ VÝSLEDKŮ ISF