Již za dva týdny se do španělské Barruery sjede špička světového skyrunningu na Mistrovství světa přeložené z roku 2020.

Tato vrcholná akce se zde bude konat po pěti letech, když v roce 2016 se zde český tým určitě neztratil.

Z individuálních výsledků byl nejkvalitnější jistě ten Zdendy Kříže, který doběhl v Ultra na skvělém pátém místě.

Tento výkon a výsledky dalších tehdejších členů a členek repre pak vynesly náš tým na nádherné a velmi nečekané druhé místo hned za vítězné Španělsko a před třetí Japonsko.

Bylo by krásné, kdyby se podium podařilo i letos, že?

Na letošním mistrovství nás bude reprezentovat dvanáct běžců a běžkyň. Pojďme si je představit po jednotlivých disciplinách.

VERTICAL KILOMETER®

Marcela Vašínová

Marcela patří aktuálně k naprosté české skyrunnigové špičce a jako jednu z favoritek ji ve svém článku k mistrovství vidí i ISF. V roce 2019 při své první účasti na podobné vrcholné skyrunningové akci po velmi vyrovnaných výsledcích v disciplinách VK a Sky (6+4) na ME vybojovala premiérové zlato v kombinaci pro oficiální český skyrunningový tým.

Matěj Beneš

Matěj je jasná a velká naděje českého skyrunningu. Mistr ČR v kategorii Junior 2020 a U23 z 2021 si řekl jasně o nominaci na obě mistrovství světa. Jak to ve Španělsku, tak i to Youth v Itálii. Start na VK bude pro Matěje premiérový a určitě se mu bude hodit minimálně jako dobrá zkušenost na MS v Itálii pro mladé.

Sky Classic

Marcela Vašínová

Marcela původně chtěla startovat v Sky Ultra, ale termínové přesuny jiných jejích plánovaných závodů tuto možnost nedovolily. Ale nakonec to může být výhoda, protože Marcela poběží podobně jako ME 2019 v Itlii VK i Sky a tedy má opět šanci i v kombinaci. Určitě se na její výkony těším.

Magda Horká

Magda si prožije na MS svou repre premiéru. Velmi kvalitně se ukázala loni na MČR na Černé hoře a trať ve Španělsku by jí mohla sedět. Vzhledem k pravidlům pro bodování týmů věřím, že do našeho hodnocení jistě přispěje.

Kateřina Matrasová

Katka je na rozdíl od Magdy již v repre ostřílená a zúčastnila se ME i MS. Katka je spolehlivá závodnice, která všude ze sebe vydává vše, co aktuálně může a poctivě bojuje pro tým. Také Katce by trať s ne extrémním převýšením a nižší technickou náročností než je na trati Sky Ultra měla vyhovovat.

Jiří Čípa

Jirka je jasnou českou aktuální jedničkou a musím mu poděkovat, že do svého nabitého programu nacpal i cestu do Španělska na MS. Mít Jirku v týmu je radost a řada jeho TOP10 umístění na mistrovstvích na různých tratích nebo skvělé třetí místo na CCC hovoří za vše. Výbornou formu ukázal i na posledním závodě v Česku na LHUT, kde vyhrál s ohromným náskokem před jinak dost nabitým polem. Myslím, že ISF ve svém výčtu favoritů jeho jméno vynechalo a věřím, že bude překvapením závodu.

Tomáš Křivohlávek

Tomáš se již od svých účastí na MS mladých stále zlepšuje a stává se stálicí naší repre. V roce 2020 se stal mistrem Česka v SkyRace® po velkém boji s dalším skvělým běžcem Tomášem Hudcem. Tomáš již běžel jak na MS, tak i na ME a jeho výkon z ME v Itálii 2019 je příslibem, že ve Španělsku by to mohlo být minimálně podobné nebo lepší.

Matěj Beneš

Matěj je na MS naším nejmladším účastníkem a svými výkony si to zasloužil. Na LHUT skončil třetí po velkém boji právě s Tomem Křivohlávkem. Věřím v jeho dobrý výsledek a v to, že na trati nechá vše a především nabere zkušenost pro nadcházející MS mladých v Itálii. Tam už by to mohlo být i na medale. :)

Sky Ultra

Michaela Mertová

Míša je dlouholetá zkušená a spolehlivá reprezentantka s mnoha zaběhnutými závody ve vysokých horách. V roce 2017 obsadila na ME v Ultra třetí místo a v přehledu ISF patří k jedné z favoritek na přední umístění.

Petra Ševčíková

Petra si již také odběhla pár závodů na vrcholných akcích ME a MS za českou repre a je vždy spolehlivým článkem týmu. Je mistryní ČR v Sky Ultra z 2020 a letos skončila druhá za Marcelou Vašínovou.

Barbora Cichá

Barča s reprezentací začala již v týmu mladých v kategorii U23 a pak se pro dlouhé tratě přesunula i do hlavní repre. Také ona již má ze závodů mistrovství zkušenosti a věřím, žejí techničtější trať s vyšším převýšením ve Španělsku sedne.

Dominik Skokan

Dominik Skokan vyhrál loňské MČR v Sky Ultra. Letos změnil trať na kratší Sky a nebylo to ono. Trať ve Španělsku by měla být pro něj jako ušitá a pokud na trati nebude psát příspěvky na Facebook, hladit kolemjdoucí psy, dělat si selfie se soupeři :), mohl by všechny svým výsledkem dost překvapit.

Tomáš Fárník

Tomáš Fárník ozkoušel již jak repre tým mladých, tak i hlavní repre. Pod vedením Zdendy Kříže zraje a v letošním roce to ukázal na MČR v Sky Ultra na LHUT, kde celou svou nabitou konkurenci doslova převálcoval a vyhrál o parník. Také na jeho výsledek na MS můžeme hledět s velkým očekáváním.

David Pelíšek

David měl dilema, když se musel rozhodovat mezi účastí na LHUT a pokusu o nominaci na MS nebo účastí na MČR 100km ve stejném termínu. Nakonec zvolil 100km. Dokáže však dobře běhat v horách a je to typický běžec Ultra. Proto byl první volbou za původně nominovaného Radka Chrobáka (z LHUT), který musel účast vzdát pro zdravotní problémy. Věřím, že tu příležitost využije a ukáže dobrý výkon.

Pojďme si říci něco o chystaném MS.

Mistrovství světa se zde koná již potřetí (2012, 2016, 2021).

Aktuálně je na uzavřené MS (startovat mohou pouze závodníci nominovaní členy ISF) přihlášeno cca 155 běžců a běžkn z 23 zemí. V abecedním pořadí: Andorra, Bolivia, Canada, Costa Rica, Cyprus, Czech Republic, France, Guatemala, Hungary, Italy, Japan, Netherlands, North Macedonia, Norway, Peru, Portugal, Russia, Slovenia, Spain, South Korea, Sweden, Switzerland, USA.

Škoda, že zde budou asi chybět i země jako je sousední Rakousko, Polsko nebo Slovensko.

Program začne v pátek 9.7. závodem VK s délkou cca 3,3km a převýšením 1030m.

V sobotu 10.7. vyrazí již brzy ráno na trať závodníci na trať Sky Ultra s délkou 68km a převýšením kolem 5000m.

Program uzavře nedělní závod 11.7. Sky Classic s délkou 42km a převýšením 2900m.

A koho považují za favority v ISF? Podívejme se na to v citaci z jejich článku na webu skyrunning.com:

Friday, July 9, 2021 – Buff Epic Trail VK:

Men

Oscar Casal Mir – (AND)

Manuel Da Col – (ITA) – (2021 Italian VK Champion)

Ruy Ueda – (JPN) – (2019 SWS Champion)

Romeu Gouveia – (POR) – (Santana VK 2019 winner)

Manuel Merillas – (ESP) (2nd 2019 Ultra European Championships, 2nd 2021 Livigno SkyMarathon)

Daniel Osanz – (ESP) – (multiple Youth Champion, 2019 VKWC Champion)

Pere Rullan – (ESP)

Roberto Delorenzi – (SUI) – (multiple Youth Champion)

Women

Marcela Vasinova – (CZE) – (European Combined Champion)

Iris Pessey – (FRA) – (2018 AMA VK2 winner)

Viriginia Perez – (ESP) – (Ultraks 46K 2018 winner)

Fatima de Diego – (ESP) – (2017 VK Youth Champion)

Lina El Kott Helander – (SWE) – (5th 2018 VKWC, Olympus VK winner, joint 2021 Monte Rosa SkyMarathon winner)

Sanna El Kott Helander – (SWE) – (Joint 2021 Monte Rosa SkyMarathon winner)

Saturday, July 10 – Buff Epic Trail 68K:

Men

Marc Casal Mir – (AND)

Luca Carrara – (ITA ) – (Italian Champion)

Luca Arrigoni – (ITA) – (5th 2019 Ultra European Championships)

Luis Fernandes – (POR) – (10th 2019 Ultra European Championships)

Miguel Heras – (ESP) – (2016 Ultra Pirineu winner)

Manuel Anguita – (ESP) – (4th 2019 Ultra European Championships)

Women

Michaela Mertova – (CZE)

Ildiko Wermescher – (HUN)

Yukari Hoshino – (JPN)

Ragna Debats – (NED) – (2018 Ultra World Champion, 2017 Ultra European Champion, 2018 SWS Overall Champion)

Lucia Franco – (POR)

Natalia Neschcheret – (RUS)

Gemma Arenas – (ESP) – (2016 SWS Ultra Champion)

Maite Maiora – (ESP) – (2016 SKY & Combined World Champion, 2016 2nd VK World Champion, 2017 SWS Extreme & Overall Champion, winner Ultra Pirineu, Royal & Tromsø)

Sunday, July 11, Buff Epic Trail 42K:

Men

Oscar Casal Mir – (AND)

Daniel Antonioli – (ITA) – (2019 Ultraks Extreme winner, 2017 SNS Italy Sky Champion)

Ruy Ueda – (JPN) – (2019 SWS Champion)

Manuel Merillas – (ESP) – (2nd 2019 Ultra European Championships, 2nd 2021 Livigno SkyMarathon)

Zaid Ait Malek – (ESP) – (3rd 2019 Sky European Championships)

Christian Mathys – (SUI) (2021 Livigno Skymarathon winner)

Women

Marcela Vasinova – (CZE) – (2019 European Combined Champion)

Oihana Kortazar – (ESP)

Lina El Kott Helander – (SWE)

Sanna El Kott Helander – (SWE)

Emily Schmitz – (USA)

V případě možnosti sledování závodů live, na to upozorním na FB ve skupině SKYRUNNING.cz a/nebo na FB stránce skyrunning.cz

WEB ZÁVODU