montblancmarathon-logo2014-world-champsVe dnech 27.-29.6. se ve francouzském Chamonix odehraje po čtyřech letech další Skyrunning World Championships a tentokrát se bude opravdu na co těšit. Myslím, že taková konkurence se ještě na podobné vrcholné akci nesešla a jsem moc rád, že náš tým může být u toho a v plném počtu.

O nabité konkurenci hovoří i fakt, že na startu bude devět Skyrunner® World Series šampionů: Kilian Jornet, Emelie Forsberg, Luis Alberto Hernando, Tofol Castanyer, Stevie Kremer, Nuria Picas, Urban Zemmer, Agustì Roc, Laura Orguè

Z TOP 20 v ISF World Ranking se zúčastní:

– 15 atletů na distanci SkyMarathon

– 14 atletů na distanci Ultra

– 17 atletů na distanci VK

Tří disciplin Skyrunning World Championships se zúčastní zhruba 3400 běžců a běžkyň.

Bude se závodit na třech distancích.

Pátek 4:00 Start Ultra na Place du Triangle de l’Amitié v Chamonix

Ultra SkyMarathon® – 80km/6000m

Profil 80km PLAN_A_2014 parcours 80km 2014 plan A

Pátek 16:00 Start VK na Place du Triangle de l’Amitié v Chamonix

Vertical Kilometer® – 3,8km/+1000m

Trasa Mont Blanc Vertical Kilometer

Trasa Mont Blanc Vertical Kilometer

MontBlancVK

 

MontBlancVK2

Neděle 7:00 start SkyMarathon na Place du Triangle de l’Amitié v Chamonix

SkyMarathon® – 42km/+2511m, -1490m

Profil Mont-Blanc Marathon

Profil Mont-Blanc Marathon

Mapa Mont-Blanc Marathon

Mapa Mont-Blanc Marathon

Při posledním Skyrunning World Championships v roce 2010 zvítězila Itálie před Španělskem a Francií. Mistrovnství se zúčastnilo národních 13 týmů.

Letos je do mistrovství registrováno 28 národních týmů a konkurence bude obrovská.

Kromě největších favoritů, kterými jsou jasně týmy Španělska, následované Itálií a Francií, zde uvidíme i další velmi silné týmy nebo i početně slabší týmy avšak s velmi výraznými individualitami.

Pojďme si některé země představit.

Španělsko, co jméno, to pojem v skyrunningu. Podle mě největší favorit na jasné vítězství: Kilian Jornet, Luis Alberto Hernando, Tofol Castanyer, Nuria Picas, Laura Orguè, Uxue Fraille, Maite Maiora, Agustì Roc, Iker Karrera, Artiz Egea, Jokin Lizeaga, Nuria Dominguez…

Francie, pořadatelská země s velkým týmem plným velkých jmen a touhou dosáhnout na individuální i týmové pódium.: Francois D’Haene, Michel Lanne, Xavier Thévenard – první tři na loňském Ultra 80K v Chamonix; Christel Dewalle, Mathéo Jacquemoud, Alexis Sevennec, William Bon Mardion, Thibault Baronian, Axelle Mollaret Stéphanie Jimenez, Maud Gobert, Mikael Paséro…

Itálie, horská velmoc, kde skyrunning vznikl a kde má snad nejsilnější kořeny. Výprava, která nebude určitě chybět při vyhlašování vítězů: Urban Zemmer, Antonella Confortola, Silvia Serafini, Elisa Desco, Tadei Pivk, dvojčata Bernard a Martin Dematteis, Marco Moletto, Nicola Golinelli, Federica Boifava… V představení elity na webu ISF chyběl, ale doufám, že to bylo jen opomenutí Marco de Gasperi jedna z hlavních hvězd italského skyrunningu, velký soupeř a přítel Kiliana Jorneta.

Velká Británie, jména, která mají šanci se prosadit do popředí výsledkových listin: Tom Owens, Andy Symonds, Ricky Lightfoot a Tessa Hill.

Nový Zéland, tři jména, ale jaká …: Anna Frost, Jonathan Wyatt a Ruby Muir.

USA, země, která by mohla vyslat tým plný hvězd, který by mohl pěkně zamotat pořadím. V tuto chvíli jsou známi následující a uvidíme, jestli k výčtu někdo přibude: Vítězka SWS 2013 Stevie Kremer, Kasie Enman, Alex Nichols, Cameron Clayton a Mike Wolfe.

Andorra, ministáteček, nádherné knížectví s ideálním prostředím pro skyrunning: Ferran Teixidó, bratři Oscar a Marc Casal

Kanada vysílá běžce především na Ultra distanci: Tina Lewis, Jason Loutit a Adam Campbell.

Japonsko bude zastupovat poměrně velký tým s jmény jako: Dai Matsumoto a Torhu Myahara

Švýcarsko, další evropská alpská velmoc, která může zasáhnout do pořadí především se jmény: Marc Lauenstein a Candide Gabioud

Německo, země, která ač alpská, nemá vlastní skyrunning sérii: Philipp Reiter, Florian Neuschwander a Florian Reichert

Dále uvedu další země, které mají buď menší týmy, nebo jsou zastoupené především individualitami.

Rumunsko: Ionut Zinca

Norsko: Thorbjørn Ludvigsen a Eirik Haugsnes

Švédsko se skvělou: Emelie Forsberg

Jihoafrická republika, asociace stejně stará jako naše vysílá na MS také svého zástupce: Lucky Miya

Brazílie s ultra běžkyní: Fernanda Maciel

Řecko (Dimitros Theodorakakos), Polsko, Rusko, Austrálie, Čína, Holandsko, Portugalsko, Ecuador, Nepal, …

Naši zemi bude zastupovat početný a snad silný tým, kde máme obsazený minimálně plný počet míst pro každou disciplínu.

Konečná nominace Czech Skyrunning Team pro World Skyrunning Championships 2014 v Chamonix

Vertical Kilometer

Iva Milesová

Radim Berka

Pavel Brýdl

Jan Havlíček

SkyMarathon

Denisa Krejčiříková

Michaela Mertová

Radim Berka

Pavel Brýdl

Jan Havlíček

Jan Mrázek

Ultra SkyMarathon

Klára Rampírová

Anna Straková

Jan Bartas

Radek Brunner

Petr Míl

Pavel Paloncý (bude dodatečně registrován po doručení medical certificate na základě dohody s ISF)

Jan Zemaník

Na mistrovství se bude bojovat o individuální tituly v disciplinách Vertical Kilometer®, SkyMarathon®, Ultra SkyMarathon® a v kombinaci dvou nejlepších výsledků ze dvou závodů (tedy letos v případě konání mistrovství v jednom víkendu připadá v úvahu jako rozumná jen kombinace VK a Sky). Bude se podobně jako při minulých mistrovstvích bojovat i o vítězství a pořadí v týmech, kde pro tým bodují nejlepší tři muži a jedna žena v dané disciplině. U mužů se body rozdělují do 40. místa u žen do 15. místa. Body se udělují v následujícím pořadí:100-88-78-72-68-66-64-62-60-58-56-54-52-50 a dále sestupně po dvou bodech.

Kromě bojů o tituly a umístění se bude letos bojovat i o prize money v celkové hodnotě 25000 Euro (tedy cca 700000,-Kč). Poprvé na mistrovství budou i antidopingové zkoušky.

Zkusil jsem položit pár otázek členům našeho týmu. Většina i odpověděla :)

1. Co si od účasti slibuješ, s jakým výkonem bys byl/a spokojen/a ?

2. A co bude pro pozitivní dojem z celého MS pro tebe asi nejdůležitější ?

3. Myslíš, že tým obhájí 5. místo z loňského ME ? Případně jaký je tvůj typ na týmové umístění ?

4. Kdo myslíš, že získá pro tým nejvíce bodů v jednom individuálním závodě ? Klidně uveď i sebe, falešná skromnost se již nenosí :)

5. Co bys chtěl/a stihnout v Chamonix kromě svého závodu/ů ?

6. Chceš něco říci, na co nebyla otázka ? Cokoli, co tě v souvislosti se skyrunningem napadne.

Jan Mrázek

Honza Mrázek

Honza Mrázek

  1. Těším se na krásný a těžký horský závod. Budu spokojen, když budu moct běžet naplno až do cíle.

  2. Kvalitní výkon, který pomůže týmu k solidnímu výsledku.

  3. To nevím, neznám tak dobře skyrunningovou konkurenci, ale doufám, že umístění vylepší :)

  4. Věřím hlavně holkám – Míše a Ance.

  5. Kochat se nádhernými horami a fandit ostatním na VK.

  6. Chtěl bych poděkovat Samovi za propagaci Skyrunningu v ČR a organizaci nejen tohoto MS. A taky doufám, že bude v ČR vznikat víc drsných trailů jako Perun (ale snad blíž než v Beskydech…).

Radek Brunner

SAM_2117_small

  1. Co si slibuju? Slibuju si, že se ze mě stane skyrunner. Že musím zabojovat nejvíc, jak je to možný, nepodělat se z toho až budu stát dole pod kopcem a nebejt srabík až budu sbíhat dolů. Hezké by bylo napsat, že budu spokojený s tím abych doběhl do cíle. Cítím ale, že jsem dostal takovou příležitost, kde na nějaké výletování po kopcích není prostor. Takže spokojený budu, když se mi podaří ze sebe vymačkat maximum a zabojovat o každý potencionální bod do společného hodnocení. Vůbec nemám představu, jak našlapané bude startovní pole ale podle prvních zpráv to vypadá na totální výkvět skyrunningu z celého světa. Takže umístění v TOP 30 bych považoval za výborný výsledek.

  2. Nejdůležitější pro pozitivní dojem bude být v den D zdravý, odpočinutý a připravený podat minimálně 100% výkon. Prostě se ráno probudit a mít nohy jako strunky co poletí do kopců sami. Když to vyjde s vyladěním tak jako teď na Silva Nortica, budu nadšený. Když to vyjde jako na Perunu, budu zklamaný.

  3. Nechci nás nijak podceňovat ale myslím, že to páté místo je nereálné. Přeci jen, bylo to ME, tohle je MS takže tam bude o dost víc teamů, kvalita startovního pole bude podle informací velmi dobrá. Ve sky jsem nováčkem co se rozkoukává, na umístění si nedovedu tipnout.

  4. Nejvíc bodů? Těžko odhadovat ale pokud bych měl zvolit na každé distanci tak na vertical určitě Iva Milesová (TOP5), na skymaratonu asi Honza Havlíček, pokud mu to sedne a nerozsype se nervama, jinak ho Honza Mrázek cestou sebere (oba TOP20), Míša Mertová (TOP10) se taky ukazuje jako stoupající hvězda. Na ultra v ženách jasně Anka (TOP10) a v chlapech Honza Zemaník (TOP20).

  5. Vzhledem k tomu, že ultra se běží hned v pátek, budu mít dost času na proběhání okolí, pokud tedy budu schopný po závodě ještě běžet. Jinak se těším na atmosféru akce, protože na takhle veliké akci jsem ještě nebyl a věřím, že to bude silný motivační zážitek. No a rozhodně chci stihnout z ostatních dostat co nejvíc nápadů jak zlepšit pohyb v kopci nahoru i dolů. Bude určitě čas na pokec i o jiných věcech než běhání.

  6. Nechci ti Same mazat med okolo huby, ale cením si toho, co pro Sky děláš. Pustil ses do toho naplno a máš za tu krátkou dobu za sebou výsledky. Ne všude se tohle dá říct. Díky.

Jan Zemaník

SAM_2218_small

  1. Od účasti si slibuji opět nové zkušenosti a srovnání se světovou konkurencí a budu velice spokojen když vybojuji nějaké body nejen pro tým, ale také do světového rankingu.

  2. Individuální úspěchy a výsledek celého týmu, proto tam přeci jedeme!

  3. Těžko říct, konkurence tady bude oproti loňskému ME o dost větší, záleží jak jednotlivé závody každému sednou.

  4. Nerad tipuji,takže nevím. Tyhle alpské závody jsou hodně nevyzpytatelné a může se leccos přihodit.

  5. V Chamonix jsem byl už dvakrát, mám to tam docela prochozené, takže tam jedu cíleně na závod, ono toho času zas tolik nebude. Každopádně se opět těším na pohled na Mont Blanc.

  6. Myslím, že tato otázka se bude hodit spíš po závodě, kdy budu (snad) plný dojmů.

Denisa Krejčiříková

denisa_na_trati

  1. Budu spokojená, pokud budu vědět, že jsem pro výsledek udělala opravdu maximum a nechala na trati opravdu všechno :)

  2. Akce takového formátu se účastním poprvé, pochybuji, že by mi mohlo něco zkazit pozitivní dojem, je obrovskou ctí být u toho!

  3. V tak silné konkurenci to bude těžké, ale ne nemožné, 5. místu věřím.

  4. Iva Milesová – VK

  5. Samozřejmě bych si chtěla užít atmosféru celého šampionátu, podpořit české zástupce na ostatních závodech, lehce poznat okolí Chamonix a ulovit autogram Kiliana :)

Petr Míl

Irontrail, 2013, Graubünden, Schweiz; Diavolezza

  1. Pokud jezdím, nebo jsem v případě Adventure Race jezdil, na závody v zahraničí, tak si cíle nikdy nedávám. Někdy se podařilo v pohodě vyhrát, někdy bojuješ na krev o 20 místo. V malém českém rybníku zhruba víš, co od koho můžeš očekávat a tak jsi schopen někam se výkonnostně zařadit. Na závodech v zahraničí často nevíš, kdo je kdo a jak na tom je. V případě MS Ultra Skyrunning bude v Chamonix výkvět z celého světa a stavět si cíl v podobě konkrétního pořadí prostě nejde. Spokojen budu s časem někde pod 11 hod, ale až vývoj závodu napoví, kam mne to vynese.

  2. Užít si to. To znamená zaběhnout dobrý čas, nezranit se (9.7. odlétém na Rondu do Andory) a ještě po cestě i něco skouknout z okolí Mont Blancu.

  3. Obhájit loňské 5. místo bude hodně tvrdý. Přibyly týmy ze světa. Budou tam Amíci, Japonci, atd… Můj typ je 8. místo a to bych bral jako velký úspěch.

  4. Samozřejmě já, já a já. No a pak asi Anička, KiliJanek a Iva .

  5. Určitě si chci užít atmošku jako celek se vším všudy. No a po závodě to vidím na pár škopků piva s kolegy v týmu. Doufám, že se najde dobrý důvod…

  6. Je to super, že Česká republika dokáže poskládat velmi slušný tým, který by se neměl v té obrovské konkurenci ztratit a bezva je, že já budu u toho a doufám, že i pomůžu s nějakým tím bodíkem.

Anna Straková

Vítězství v rekordu ...

Vítězství v rekordu …

  1. Ráda bych přispěla nějakým tím bodíkem pro tým. Nejvíce bych byla spokojená, kdyby se mi povedlo, doběhnout „relativně“ zdravá. A samozřejmě nejdůležitější je výsledek týmu!

  2. Aby se všem v mezích naší výkonnosti dařilo, aby měli všichni ze závodění krásný zážitek samozřejmě i plný bolesti, doběhli zdraví a třešničkou na dortu by bylo i hezké umístnění českého týmu.

  3. Není to ME ale MS, takže konkurence bude větší, ale českému týmu určitě věřím, že zabojuje. Umístnění se dopředu netipuje, ale určitě bude pěkné :-).

  4. Je to těžké odhadnout, ale po loňském úspěchu Ivy Milesové bych vsadila asi na ní. I když jsou tady samozřejmě i další adepti, jako Míša Mertová, Honza Zemaník, oba další Honzové a vlastně všichni ostatní.

  5. Vím, že bych měla určitě stihnout „Annual meeting ISF“ v sobotu dopoledne. O jiných věcech jsem ještě nepřemýšlela, ale určitě chci něco podniknout i s dcerkou Leilou a povzbudit všechny ostatní při jejich závodech.

  6. Všem členům reprezentace budu moc držet pěsti a hlavně si to užijte :-). Určitě to bude bolet, ale bude to stát zato. Příroda kolem vás, ty krásné hory vám dodají energii na to, aby jste váš závod, co nejlépe zvládli. Slunce do duše a svaly bez křečí vám přeje Anka.

Iva Milesová

VK_CANAZEI_Iva

  1. Upřímně, trénink v kopcích už mě nikam neposouval a pro další vývoj jsem se potřebovala vrátit na dráhu a zrychlit. Kopce mam rada a chci se na ně vrátit, ale silnější než předtím. Ještě nějakou dobu to potrvá. Před čtyřmi lety jsem se podruhé narodila, učila jsem se běhat úplně od začátku a některé věci nejde přeskočit. Loni jsem se na ME ve vertikálním kilometru speciálně několik měsíců připravovala. Pomohlo mi i štěstí, ale výkon z předchozího roku letos na medaili stačit nebude. Snažím se hledat novou cestu k lepším výkonům. Myslím, že jsem našla lepší způsob uspořádání celého ročního cyklu. V cíli ale teď nejsem. Jedu se zúčastnit, nic víc. Kdybych se vešla do desítky, bude to příjemné překvapení.
  2. Když se nikdo nezraní a všechno proběhne v pohodě.
  3. Nevím. Každý běží za sebe a dobré umístění týmu může vzejít z kvalitních výkonů jednotlivců. Tým ale motivuje člověka v tom smyslu, že se snaží běžet, i když nemá na individuální medaili nebo i když se mu ten den nedaří.
  4. Dobře v poslední době myslím vypadají Míša Mertová, Radek Brunner, Honza Zemaník nebo Pavel Brýdl.
  5. Den po vertikálním kilometru bych si chtěla jen tak pro sebe proběhat okolí. Mont Blanc? Ten mě netáhne. Chtěla bych si ho prohlídnout někde ze svahu odnaproti, ale lézt na něj, to ne.

Jan Havlíček

VK_CANAZEI_Havlicek

  1. Zdá se, že všechny disciplíny budou velmi dobře obsazené, tak bych jakékoli umístění do 30. považoval za dobré.
  2. Spokojenost celého týmu.
  3. 5.-7. místo by mohlo být reálné, tak tipuji místo 6.
  4. To nedokážu říct.
  5. Běžím dva závody, tak toho o moc víc nestihnu. Pokud to půjde, rád bych si šel někam do řeky nebo do jezera zaplavat.
  6. Nic mě nenapadá.

Michaela Mertová

Míša Mertová

Míša Mertová

  1. Chtěla bych podat, co nejlepší výkon. Konkurence bude velká. Ráda bych se dostala na bodované místo.
  2. Těším se na partu fajn lidí. Myslím, že budeme dobrá parta, která se umí navzájem podpořit a povzbudit. Asi stejně důležitá jako výsledek, je pro mě nálada v týmu.
  3. Bude to hodně těžké, už proto, že se jedná o MS. Počet možných konkurentů je tak podstatně vyšší, a mimo Evropu je velké množství velmi kvalitních běžců.
  4. Věřím, že se všichni budou snažit o maximální výkon. Myslím, že velkou šanci na dobré umístění mají Iva Milesová ve vertikálním kilometru a Anička v ultra. Pavel Brýdl a Honza Havlíček by mohli zabodovat v maratonu.
  5. Určitě se chci podívat na ostatní závody (vertical, ultra) a zafandit ostatním. Ráda bych se podívala i po okolí Chamonix, ale to si budu muset vzhledem k závodu bohužel odpustit J.
  6. Moc bych si přála, aby i toto Mistrovství vedlo k většímu povědomí a zájmu o skyrunning u nás. Je to hodně pěkný, i když poměrně náročný sport. Kombinace běhu a hor je pro mě osobně hodně zajímavá. Možná, že skyrunning v budoucnu přitáhne více běžců z klasických silničních závodů a měst do hor a přírody. Zejména závody v horách mohou mít formu rodinných výletů a možnost sdílet pocity běžců se svými blízkými.

Jan Bartas (repre spisovatel :-)  )

JanBartasTransvulcania

  1. Těším se na svoji první reprezentační akci a rád bych předvedl výkon, aby nebyla i má poslední. Slovy čísel, pokusím se předběhnout alespoň jednoho ze tří kolegů na Ultra. Inspiroval mě k tomu Radek Brunner ve svém posledním článku o Silvě Nortice, kde píše jak snil o tom, že předběhne Dana Orálka. Tak já mám podobné přání. Honza, Radek, Petr – jména jejichž skalpy mají velkou hodnotu.

  2. Odpovím obráceně. Dojem z celého MS by mi zkazilo zranění – hlavně moje samozřejmě, ale i kohokoliv z týmu. Dále mi udělá radost, když v Chamonix bude: velké vedro, hodně krásných holek, levné pivo a na ochutnání dobré jídlo.

  3. Byl bych hodně překvapen, pokud bychom porazili Španělsko, Itálii či Francii. Pak si ale myslím, že jsou šance docela vyrovnané. Vetší šance bychom ale měli, pokud by se do týmu počítalo více holek (Anka s Ivou by nás jistě posunuly výše). Věřím, že se předvedeme a to 5. místo obhájíme.

  4. Jelikož jsem z Prahy, tak falešnou skromností rozhodně netrpím a rád bych se moc rád uvedl. Trochu soudnosti mi však zůstalo a tak musím uvést Ivu Milesovou. Věřím, že se jí povede podobné umístění, jako loni na Mistrovství Evropy.

  5. Měl jsem v plánu zkusit vyhopsat na Mt. Blanc. Viděl jsem na videu s Kilianem, že to je záležitost na dopoledne. Takže to v sobotu. ;-) V neděli předpokládám, že půjdeme vytvořit trochu české Zegamy pro kolegy na maratonu.

  6. To co se snažím sdělit čtenářům mých článků: Není to tak těžké, jak si mnozí myslí. Najděte si nějaký pěkný závod v Itálii, Rakousku, Německu a dopřejte si laktátovou koupel při vertikálním kilometru, pálení stehen při skyrace, nebo cestu do hlubin vaší duše při mnohahodinové samotě při ultra. Pokud máte rádi hory, jistě se vám budou líbit i takové závody.

Klára Rampírová

KlaraRampirovaTransDHavet1

  1. Těším se na úžasnou atmosféru, kopce a terén, který u nás nemáme, ranní svítání nad zasněženými vrcholky hor, euforii v sebězích, dřinu ve stoupání, sílu myšlenky, která mě požene dál přes únavu, bolest a vyčerpání a snad spokojenost v cíli, když budu vědět, že líp a rychleji už to prostě nešlo, ať už bude pořadí jakékoliv. 
  2. Pozitivní bude, když se nikdo z týmu nezraní, každý bude spokojený se svým výsledkem a třešničkou bude dobré umístění.
  3. Konkurence na MS bude větší než na ME, takže páté místo by určitě obrovsky potěšilo, výsledek si však netroufám odhadnout.
  4. Adeptů je hodně, nejvíc však věřím holkám Ance, Míši a Ivě a pak Honzovi Zemaníkovi. 
  5. Na nějaké chození po kopcích budu asi unavená, takže nejvíc se těším, že si vychutnám atmosféru skymaratonu coby divák, ten pocit ještě neznám a z plna hrdla budu fandit našim!
  6. Obdivuji každého, kdo má dost chuti, sil a nervů, aby pro zážitky ostatních něco zorganizoval. Díky Same.
Omlouvám se za pozdní odpověď, ale nějak jsem se k tomu psychicky nemohla odhodlat, ani se vlastně těšit, když jsem nevěděla, jak to se mnou  bude. Teď už věřím, že se na start postavím. Poctivě s nohou rehabilituji, lepší se to, i když ještě vůbec neběhám, jsem ráda že chodím, koupila jsem včera Wobenzym a snad  se to zlepší. Fyzičku udržuji jízdou na kole.

Držte nám pěsti …