LOGO-SkyextremeDnešní tip míří na dvě skupiny běžců. První jsou ti, které jsem zmiňoval v článku z 5.8.2013 http://skyrunning.cz/2013/08/05/reprezentace-2013-a-co-dal-v-2014/

MMT100MpiccoloV první řadě se tedy jedná o běžce s reprezentačními ambicemi, kteří by měli mít snahu získat co nejvíce zkušeností ze závodů v Alpách, v prudkých kopcích a technických terénech, ze závodů se slušnou konkurencí. Jednoduše řečeno, všichni, kdo mají zájem se dostat do reprezentačního výběru pro příští rok a chtějí nejen získat zmíněné zkušenosti, ale zkusit také ukázat, že něco dokáží.

Druhou skupinou pak mohou být ti, kdo prostě jen chtějí konečně ochutnat v praxi, co vlastně ten skyrunning je, zúčastnit se závodu s tou nejlepší konkurencí, zazávodit si s takovými esy, jakými jsou Kilian Jornet a Emelie Forsberg. Nebo je spíše jen vidět na startu a pak při vyhlášení.

Dnes vám tedy nabídnu závody, které jsou vlastně již v konci sezony, dají se ještě dobře naplánovat, ještě nejsou vyprodány, lze se domluvit na společných jízdách a ubytování, prostě je šance si z toho udělat pěkný běžecký výlet.

LOGO-Vertextrem LOGO-SkyextremePrvní akce je dvojicí závodů Skyrunner World Series (SWS), jedná se o finálový závod, který je bonifikován +20%, takže se dá očekávat velmi kvalitní startovní pole. Již dnes pořadatel avizuje, že má přislíbenu účast dvou pravděpodobně v současnosti nejlepších Sky běžců, kteří svedli strhující boj na trati ME v Canazei. Jsou jimi Kilian Jornet a Marco de Gasperi.

Skyrunner® World Series 2013 – Skyrunning Limone Xtreme

Poslední závod letošní Skyrunner® World Series se odehraje v Itálii na místě, které je mnohým známé svou krásou, relativně dobrou dostupností a i maratonem zde konaným. Mluvíme o oblasti Lago di Garda (Limone sul Garda). Koná se zde dvojzávod série kdy 11.10.2013 se běží Vertical Kilometer® a 13.10.2013 pak SkyRace. 

Vertical Kilometer®

SkyExtremeVKmapa

Vertical Xtreme – Vertical Grèste de la Mughéra

11.10.2013

Limone sul Garda, Itálie (asi 770 kilometrů z Prahy)

http://www.limonextreme.com/vertical-gr%C3%A8ste-de-la-mugh%C3%A9ra

Délka tratě: 3080m

Převýšení: +1080m

Hromadný start na Lungolago Marconi v Limone sul Garda. Prvních 200 metrů se probíhá centrem, po kterém se začne stoupat. Po 500 metrech opustíte olivový háj a vstoupíte do horské oblasti, kde cesta již strmě stoupá. Do poloviny tratě se vyskytnou i plošší úseky, které poskytnou trochu úlevy. Na vzdálenosti 3080m tak překonáte asi 1080m a trasa vede až na vrchol Marconi Mughera.

Předpokládá se návrat do Limone sul Garda pěšky.

V případě špatného počasí se trasa může změnit. V cíli závodu budou těstoviny a program.

Startovné je 20 Euro se zajímavým startovním balíčkem.

Zcela netypicky pro tento typ závodu jsou zakázány hole. Předpokládám, že důvodem je fakt, že na trati budete potřebovat v některých úsecích ruce.

SkyRace®

Skyrunning Xtreme – Limone Extreme SkyRace®

13.10.2013

Limone sul Garda, Itálie (asi 770 kilometrů z Prahy)

http://www.limonextreme.com/limone-extreme-skyrace

Délka tratě: 23,5km

Převýšení: +2002m/-2002m

Nejvyšší bod: : 1,621m (Monte Carone), s překrásnými výhledy na Lago di Garda

7 občerstvovacích stanic

Limit 5:30 hodin

Vítězové z roku 2012:

Marco di Gasperi 2:13:34

Debora Cardone 3:02:08

V roce 2012 dokončilo 143 mužů a 22 žen.

Pro účast nejsou kvalifikační limity

Registrace je on-line. Startovné je 30 Euro a v rámci toho byl v roce 2012 i poměrně bohatý startovní balíček například s čelovkou Petzl.

Limit startujících: není omezeno, ale pořadatel si vyhrazuje právo ukončit přijímání přihlášek

Povinná výbava: větrovka s dlouhým rukávem nebo termo fólie, trailové boty a ponožky

Video 2012

Registrace on-line pro oba závody:

http://www.enternow.it/race.php?idms=227&S0000001=2057

Zde na fóru se mohou zájemci domlouvat na společné jízdě:

http://skyrunning.cz/skyrunning-forum/?mingleforumaction=viewtopic&t=24

Magredi Mountain Trail – MMT100

MMT100MDruhým závodem z dnešního tipu mířím spíše na ty, kdo preferují dlouhé tratě, tedy Ultra.

Na úpatí východních Dolomit v městečku Vivaro je centrum, start i cíl závodu MMT100. Jedná se o stomílový ultra trail s parametry 161km/7000m. Není to tedy nic abnormálně drsného a může si na to troufnout i ten, kdo třeba do budoucna pokukuje po závodech typu UTMB nebo Ronda del Cims. Může to být dobrá příprava.

Trať 2012

Trať 2012

V pátek 4.10.2013 v 18:00 bude odstartován již potřetí tento krásný běh, který pořádá skvělá parta lidí kolem Maxe Bella a která dokáže do organizace a zabezpečení tohoto závodu „zblbnout“ takové množství dobrovolníků, že se budete na trati cítit fakt jako pod tou nejlepší péčí.

Letos se technickým partnerem závodu stala francouzská firma RaidLight a tak se dá předpokládat, že závodníci mohou ve startovním balíčku čekat nějaké zajímavé překvapení od této značky výborného sportovního vybavení.

V současné chvíli je startovné pro jednotlivce 95Euro, avšak naše asociace má dohodu s pořadatelem, že členové CZSA mají slevu 15Euro a platí tak pouze 80Euro. Ti, kdo tedy budete chtít tuto slevu uplatnit, kontaktujte mě abych vaše členství v CZSA potvrdil pořadateli.

Registrace zde: http://www.magredimountaintrail.com/index.php?option=com_content&view=article&id=9&Itemid=150&lang=it

Zajímavostí tohoto závodu v letošním roce je také nově zavedená kategorie štafet dvojic, kde první z dvojice běží 80km a druhý pak do cíle.

Pořadatel nezůstává ale jen u této změny, ale nově zavádí i možnost použít doprovod „pacer“ na posledních 40km. Pokud byste si přáli mít podporu v závěru závodu, váš doprovod vyplní rovněž přihlašovací formulář, ale neplatí startovné. Získá startovní číslo shodné se závodníkem, kterého bude provázet s doplněním PACER. Může využívat občerstvení stejně jako závodník.

A další například pro mě velmi zajímavá novinka je zajištění vegetariánského občerstvení na trati.

Stránky závodu: http://www.magredimountaintrail.com/

Zážitky z prvního ročníku najdete zde: http://skyrunning.cz/2013/01/09/magredi-mountain-trail-100-mil-mmt100m/

Jakousi pozvánku na minulý ročník najdete zde: http://skyrunning.cz/2013/01/09/pozvanka-na-magredi-mountain-trail-mmt100m-2012/