Matrasova1Katka Matrasová je výborná orienťačka a to se zdá být velmi dobrý základ pro skyrunning. Loni se zúčastnila prvního svého skyrunning závodu na Krkonošském SkyMarathon® a svým celkovým pátým místem v absolutním pořadí nejen že deklasovala zbylé ženské pole, ale určitě dala námět k zamyšlení i pro řadu chlapů. Letos se Katka ukáže již na prvním závodě Bohemia Industry Skyrunner® Series na Ještědu a jsem na její výkon moc zvědavý. Věřím, že bude přínosem pro repre tým na World Skyrunning Championships ve Španělsku v červenci tohoto roku.

1. Jakého největšího výsledku v horách v roce 2015 si ceníš ?

Skymaratonu v Krkonoších, byl to krásný závod.

2. Vrcholem pro většinu lidí z repre je pochopitelně jejich možná nominace na MS ve Španělsku nebo pro mladé v Itálii. Plánuješ účast na dalších vrcholných závodech v SWS ? Jakých ? Případně něco dalšího v horách ?

Pokud budu zdravá a bude mi to běhat, ráda bych ještě nějaký závod v zahraničí absolvovala, ale zatím jsem se nikam nepřihlásila. Chtěla bych běžet horský maraton ve slovinském Podbrdu a případně nějaký závod ve Švýcarsku, tam to mám moc ráda.

3. Letos opět přibylo závodů v seriálu Bohemia Industry Skyrunner® Czech Series a zároveň byla oficiálně vyhlášena i nová serie pro mladé ATEX Skyrunner® Czech Series JUNIOR. Jaké závody z těchto serií máš pro letošní rok v plánu ?

Chtěla bych běžet hned první závod na Ještědu, jsem na to hodně zvědavá – podle informací a propagace to vypadá na velkou akci. A jsem zvědavá i na to, jak se mi tu poběží. Na Ještědu jsem vloni běžela závod STRC a trať se mi líbila, tady to bude ještě víc nahoru a dolu.


S díky trailrun.cz

Doběh při Krkonoše SkyMarathon (S díky trailrun.cz)


4. Je něco, co jsi oproti loňskému roku zásadně změnil/a ? Z hlediska tréninku, zdraví, výbavy a podobně ?

Zásadně ne. Snažím si tréninky trochu plánovat, abych většinu z nich jenom neodklusala. Chtěla bych trochu zapracovat na zlepšení rychlosti a přidat nějaké intervalové tréninky. A taky jsem se víc zaměřila na protahování a regeneraci, i když na tu při všech svých aktivitách a péči zase tolik času nemám.

5. Jaká je tvá nejpříjemnější forma relaxace ? A je i nejefektivnější, nebo na to máš nějaký jiný tip ?

Mám ráda aktivní relaxaci v přírodě, v zimě běžky, v létě kolo, procházky s dětmi (když mají dobrou náladu, jinak to zase taková relaxace není :-)). A chodím ráda plavat a do sauny.


SAM_9721_small


6. Nebudu se ptát na cíle pro rok 2016. Na ty se ptá každý. Ale co chceš v skyrunningu dosáhnout v trochu delším horizontu ? Řekněme kde chceš být v roce 2017 ?

V první řadě je důležité zdraví celé rodiny, abychom mohli podnikat všechny naše aktivity. Teď opravdu moc nevím, ráda bych zůstala u horských maratonů, ale láká mě vyzkoušet si také něco delšího, uvidíme.

7. Co říkáš na současný trend, kdy stále více závodů a to nejen v zahraničí se vyprodá v řádu hodin nebo dnů, pořadatelé jsou nuceni přistupovat k loteriím pro registrace do závodů, zkrátka pro mnoho lidí je dost těžké se do vybraných závodů dostat ?

Líbí se mi, že o běhání je takový zájem, i když osobně mám raději komornější akce a taky mi vyhovuje, když se můžu rozhodnout a přihlásit na poslední chvíli. Ale respektuji to a asi se budu muset naučit i v běhání plánovat v delším časovém horizontu.


SAM_9788_small


8. Nějaké závody už máš za sebou, nějaké plánuješ nebo jsi už přihlášený/á pro letošní rok. Kdybys měl/a jmenovat jeden závod v horách kam by ses chtěl/a vrátit, nebo který bys chtěl/a alespoň jednou v životě absolvovat.

Takových závodů je hodně, láká mě řada závodů SWS, vždy, když čtu nějaké reportáže, říkám si, že bych se tam chtěla taky podívat a zaběhnout si.

9. V jaké lokalitě v Česku bys uvítal vznik nějakého nového závodu ? A na jaké distanci ?

Myslím si, že v Čechách je výběr závodů opravdu velký, prakticky každý víkend si běžci můžou vybrat podle svých preferencí. Sestra, která žije v Kanadě v horách, se tomu diví, zvládnou tam tak dva až tři závody za celou sezónu a výběr je opravdu malý, přitom míst, kde by se dalo běhat, je spousta. Žádná nová neproběhaná lokalita u nás mě teď opravdu nenapadá. Ale byla jsem třeba překvapená, že náročný horský maraton se dá připravit na Vysočině, nemusí být vše v Krkonoších.

10. Určitě tušíš, že Czech Skyrunning Association má pro svou činnost jen určitý omezený budget (jednoduše od státu nemáme ani korunu). Přesto se tě zeptám, co bys rád/a, aby se změnilo, na co bys myslel/a, že by bylo dobré dát důraz s ohledem na další rozvoj skyrunningu v Česku a jeho výsledky ve světě ?

Vzhledem k tomu, že jsem zatím žádnou akci s Czech Skyrunning Association neabsolvovala, moc nevím. I přes omezený rozpočet se mi zdá, že organizace pod vedením Sama je výborná a že se Sam snaží pro běžce udělat maximum.

11. Je něco dalšího, na co jsem se nezeptal a no co bys rád/a dal/a názor nebo odpověď ?