PetrZakovskyL4LNa tento závod jsem se dost těšil, protože to mám na Lysou coby kamenem dohodil a dobře trat znám. I když na startu chybělo několik favoritů i tak byla startovka nabitá slušnou konkurencí.

Po Nízkotatranské stíhačce jsem měl 14 dni na to zregenerovat a nabrat sil, s trénováním jsem to moc nepřeháněl – stějně není už co dohnat a tak spíš jen tak „vyklusával“. Víkend před závodem jsem si byl v rakouském Hollentalu lézt vícedélky, kde jsem si pěkně odpočinul.

SAM_8647_small

Na start dorážím něco po půl sedmé a potkávám se s ostatními, prohodíme pár slov a popřejeme si hodně štěstí do závodu. V 7 hodin je odstartováno a hned na začátek se jde pěkně zostra do sjezdovky a pak dále směr Grúň a Švarná Hanka. Následuje mírný seběh pod Visalaje, tempo je docela vysoké už od začátku a říkám si, hlavně si běžet svoje a nepřepálit to hned ze startu. Z Visalají začíná první stoupání na Lysou horu, závodní pole se pomalu roztrhává, ale i tak jsou odstupy mezi námi jsou minimální, na předních pozicích je Pavel Šindelek, Aleš Palko a Libor Trtek, já se nikam neženu, tempo ideální a vychutnávám si ranní chládek.

SAM_8813_small

První Lysá a občerstvovačka dávám banán napiji se koly a fičím dolů směr Ivančena-Kykulka-Krásná. Nevím jak to vypadá přede mnou a jak za mnou, ale tuším, že jsem asi na čtvrtém místě. Dole v Krásné dobíhám Libora s Alešem a začínáme druhé stoupání na Lysou. Do půlky kopce se jich držím pak borci o něco zrychlili a trošku mi utekli. Na Malchoru je, ale vidím před sebou jak už stoupají severní sjezdovkou nahoru.

SAM_9179_small

Dostávám se pod vrchol Lysé kde je Sam a hlásí, že první začíná uvadat a kluci jsou kousek přede mnou a že by to dnes mohlo cinknout. Říkám no uvidíme jak to půjde a mažu na občerstvovačku, doplňuji vodu, beru do ruky dva melouny, které hodím do sebe při seběhu a fičím dolů směr Mazák, na chodnících se to začíná pomalu hemžit turisty tak musím dávat pozor ať se s někým nesrazím. Sbíhám přes Lukšinec do Mazáku,cítím se skvěle a užívám si to, možná i díky tomu, že nemám hodinky a se nemusím soustředit na čas a ty další data. Po tříkilometrovém seběhu po asfaltu se dostávám dolů a začíná třetí stoupání na Lysou, na stezce nad Zlatým orlem dobíhám Pavla Šindelka ten nevypadá moc ok a za chvíli mám na dohled i Libora s Alešem, dobíhám je-jdeme chvíli spolu prohodíme pár slov a já jim trochu cukám a jdu si své tempo. Celou dobu se neotáčím a raději se nestarám o to jestli jsou za mnou a raději si myslím, že je mám pořád za sebou tak ještě trochu zrychluji a jdu tak až na Lysou tam lupnu banán a pár tablet proti křečím. Vím, že mě čeká už jen poslední lístek a tak s chutí do toho, do cíle 25km a v hlavě mi bleskne myšlenka, že by to dnes vyšlo? Cíl je ještě daleko a za mnou je smečka hladových vlčáků prahnoucí po mém skalpu.

SAM_9347_small

Při seběhu si to valím pěkně dolů směr Ivančena a v těchto pasážích je kamenů habakuk takže si dávám pozor at někde sebou neseknu, stačí chvilka nepozornosti, zakopávám a letím čistého indiána pod nohy turistů, ti ani nehnou brvou já se sbírám, zjištuji jak na tom jsem, ruka a bok pěkně sedřený naštěstí jsem ok, zvedám se a běžím dál sice ze začátku trochu kulhám ale jde to. I tak si říkám Žaky ted už to musíš dát, teď nebo nikdy, a pořád mě drží ta Samova hláška – dnes by to mohlo cinknout, tak si držím stále tempíčko a valím dolů přes Kykulku a Hradovou ke Korytku. Tady namáčím hlavu do studené vody co mě pěkně nakopává a plný elánu valím do posledního výstupu na Lysou. V horních pasážích mě opravdu zaráží jaký je to tu šílený dav turistů to tam dávají něco zadarmo? Pod vrcholem je to doslova boj o to prodrat se na úzké stezce mezi turisty kde to bylo doslova na lokty, a já v závodní euforii jdu mezi nimi hlava nehlava. Nahoře doplňuji ještě vodu a mažu do cíle, snažím se nezpomalovat, nemám přesné informace jak to vypadá za mnou, prý mám náskok měco kolem pěti minut, tak raději valím co to jde.

SAM_9353_small

Do cíle ještě 10 km a při posledním seběhu po asfaltu do Masarykova údolí potkávám Anku a ta mě hecuje ať valím. Do cíle zbývá asi 5km poprvé se otáčím, jestli za mnou nikdo není a vidím jen pár turistů s batohy. Pak už jen 3km do cíle a dvoukilometrové mírné stoupání tak valím pořád dál a říkám si, že dnes je můj den a cíl už jen kousek, cedulky u tratě ukazují 2km, 1km do cíle. Ke konci ještě pěkný lesní trail a seběh k areálu, pak se ještě proplést přes sjezdovku a jsem v cíli. Jsem nesmírně rád, že se mi to povedlo a na čtyřlístku vyhrál možná to byl čtyřlístek pro štěstí :).

SAM_9617_small


SAM_9623_small


Na závod jsem zvolil silniční boty Adidas Tempo 7, které byly dobrou volbou. Chci ještě poděkovat organizátorům a dobrovolníkům za skvělý závod a všem co mě podpořili.