Profil závodu

Profil závodu

V neděli 10.8.2014 bude již po 41 odstartován jeden z nejkrásnějších a nejstarších SkyMarathonů na světě, populární a skvěle organizovaný Sierre-Zinal „Course des cinq 4000“.

Na tomto závodě zanechali nesmazatelnou stopu i čeští závodníci. Největší asi Anka Straková, která zde ještě pod jménem Anna Pichrtová zvítězila čtyřikrát, drží zde od roku 2008 traťový rekord s hodnotou 2:54:26. Zajímavostí je i to, že Anka vždy při svých vítězstvích pokořila hranici tří hodin, což se jednou podařilo již jen dalším třem závodnicím (Naposledy Elise Desco, která doběhla v čase zhruba čtyři minuty za rekordem).

Anka v cíli 2008 v novém rekordu

Anka v cíli 2008 v novém rekordu

V roce 1997 zde zvítězil M. Horáček v čase 2:39:53 a další pravidelný účastník a výborný horský běžec Robert Krupička zde byl druhý v letech 2005 a 2008 a třetí v letech 2007 a 2010.

Další výborná vrchařka Iva Milesová pak zde vybojovala krásné druhé místo v roce 2006 a třetí byla v roce 2007, kdy porazila čtvrtou Lizzy Hawker.

Také letos zde především v mužské elitní kategorii budeme mít silné zastoupení a po právu jsem zvědavý na výsledek našich chlapů.

Robert Krupička vítězí na Grintovci

Robert Krupička vítězí na Grintovci

 

SAM_2863_small

 

 

SAM_2868_small

 

 

SAM_2951_small

S následujícími startovními čísly poběží:

26 Brýdl Pavel

52 Havlíček Jan

7 Krupička Robert

68 Mrázek Jan

Je zajímavé, že i takový odborník na skyrunning jakým je Ian Corless, ve svém Preview naše běžce zcela opomenul, i když již mají za sebou výsledky na Sierre-Zinal, které je pasují jako adepty na velmi dobrá umístění s šancí minimálně na první desítku.

A kdo jim bude letos soupeřem ? Konkurence je, jak je na Sierre-Zinal zvykem, opravdu silná. Dále vybírám jen ty nejlepší, které asi uvidíme na čele závodu, nebo by tam minimálně měli patřit.

SAM_2422_small

Určitě největším favoritem je Kilian a pokud by nezvítězil v současné formě, bylo by to pro mě ohromným překvapením. Nahoře bude určitě velmi dobrý Marco de Gasperi, který je snad ze zdravotních problémů venku a stačil již vyhrát Mistrovství Itálie.

Vítězové 2008 - Anka a Marco

Vítězové 2008 – Anka a Marco

Tradičně dobří jsou zde běžci z Kolumbie a bude zajímavé sledovat oba Cardonovy i Saula Antonia Rodrigueze Paduu. Pravidelným účastníkem s velmi dobrými výsledky je také Cesar Costa, který by se jistě rád poprvé postavil na nejvyšší stupěň. Trať zná již velmi dobře.

Výběh na vrchol Nava

Výběh na vrchol Nava

MUŽI

Kilian Jornet

Marco de Gasperi

Luis Cardona

Jose David Cardona

Jonathan Wyatt – rekord tratě z roku 2003 2:29:12

Britové Robbie Simpson a Tom Owens

Tofol Castanyer

Aritz Egea

Zaid Ait Malek

Alex Nichols

David Schneider

Cesar Costa

Tadei Pivk

Ionut Zinca

Padua Rodriguez Antonio Saul

SAM_3131_small

Také v ženách je ve startovce řada velkých jmen. Je zde vítězka z loňska Elisa Desco a poslední běžkyně, která běžela pod 3 hodiny. Je zde vítězka SWS z loňska Stevie Kremer, Ve velké formě závodící Laura Orgue je sice specialistkou na VK, ale na Dolomites Skyrace porazila Emelii Forsberg. Domácí Aline Camboulive zvítězila v roce 2012 a určitě má šance i letos.

PikesPeakStevieKremer1

ŽENY

Elisa Desco

Stevie Kremer

Kasie Enman

Laura Orgue

Aline Camboulive

Maud Mathys

Celine Lafaye

Wilkinson Victoria

Howe Stephanie

Agirrezabala Leire

Chaverot Caroline

Conde Ana

Dewalle Christel

Irigoien Uxoa

Mahon Christy, USA

Hill Tessa

WEB ZÁVODU

Další články na našem webu:

HORSKÁ KLASIKA SIERRE-ZINAL BUDE MÍT 40. ROČNÍK

Sierre-Zinal 40 let není pro závod žádný věk

Krásná oslava 40. narozenin Sierre-Zinal 2013