header-skybike

Druhý říjnový víkend se v Limone sul Garda koná stejně jako loni finále SWS v disciplinách Vertical Kilometer® a SkyRace®.

Zdá se, že podobně jako na řadě jiných letošních závodů, i zde se sejde velká výprava z Česka.

LimoneeXtreme2013_1

A není se co divit. Závod se koná v konci sezony, kdy u nás již začíná sychravý podzim, ale na Gardě je stále pěkně. Je to finále SWS, tedy sejde se zde vynikající konkurence a kdo by nechtěl využít příležitost zazávodit si s absolutní špičkou skyrunningu. Není to extrémně daleko, autem po dálnicích se to dá zvládnout z Prahy za sedm až osm hodin. Také startovné není přehnané. Na VK se platí 20Euro, na SkyRace 37Euro.

LimoneeXtreme_SR_2013_Forsberg3

Jestliže v názvu závodu je slovo Extreme, je zde opravdu po právu.

SkyExtremeVKmapa

Vertical Kilometer se startuje v pátek 10.října 2014 v 19:00 a jsou tedy nutné čelovky. Závod je natolik technicky náročný, že jsou zakázány hole. A na třech kilometrech tratě překonáte 1100 výškových metrů.

LimoneeXtreme2013_UrbanZemmerTrat

Video z roku 2013

SkyExtremeSKYmapa

Také SkyRace má úctyhodné parametry. Trať má délku 23,5km a překonáte na ní 2000m pozitivního převýšení. Tedy jak výstupy, tak seběhy stojí zato.

LimoneeXtreme_SR_2013_Kremer2

Start závodu je v sobotu 11.října 2014 v 14:30, takže není vyloučené spojit účast v obou disciplinách a zazávodit si jak na VK, tak i na Sky.

Také, když už budete tady, proč to nevyužít, že? Vždyť trať VK si v Česku nikdy nezaběhnete. Jednoduše proto, že tu na tuto disciplinu nemáme kopec.

Abyste si udělali představu, za kolik to tu běhají nejlepší, tak stávající rekordy z roku 2012 drží časem 2h13’34“ Marco De Gasperi a v ženách z roku 2013 časem 2h46’13“ Stevie Kremer.

Video z roku 2013

 

Když jen zalovím v hlavě, s kým jsem o tomto závodě mluvil a kdo se pravděpodobně do Limone chystá, vychází mi dost slušná česká sestava, která se věřím ještě rozroste.

Začnu li od holek, tak zmíním Míšu Mertovou, sestry Denisu a Ivon Krejčiříkovy, Lůcu Luštincovou, Kristýnu Skupieňovou, bude li zdravá, tak snad i Anka Straková.

Chlapi by zde také měli mít pěkné obsazení. Pokud vím, chystat by se sem měli Pavel Brýdl, Radim Berka, Aleš Palko, Daniel Hájek, Petr Král.

A to samozřejmě nevím určitě o všech a další se možná teprve pro tento závod rozhodnou.

Bylo by určitě fajn, kdybyste buď zde pod článkem v komentářích, nebo na linku ve fóru napsali, kdo se sem chystá a jak se bude dopravovat, případně jak si zajišťuje ubytování. Určitě by to mohlo spoustě lidem pomoci optimalizovat náklady a zjednodušit výpravu na tento závod.

A určitě se k závodu přihlašte včas. Je to velmi populární závod, který může být delší dobu před startem vyprodaný.

Děkuji za možnost použití fotek od Ian Corless a Damien Rosso (DROZ)