2014-world-champsVrcholná akce skyrunningu se blíží opravdu rychle. Do startu chybí něco málo přes 50 dní.

Od pořadatele i ISF byl stanoven „dead line“ pro podání konečných přihlášek na všechny discipliny nejpozději do 10.5.2014.

Po prvním Czech Skyrunning Championship jsme tedy uzavřeli finální nominaci. Složení týmu lze poté měnit nejpozději 12 hodin před startem konkrétní disciplíny z důvodů nemoci, zranění a podobně.

Kdo tedy pojede reprezentovat Česko do Francie na Mistrovství světa (níže uvedeno v abecedním pořadí).

VK_CANAZEI_Iva

V týmu je sedm závodníků, kteří si užívali atmosféru ME v Itálii 2013 a podíleli se na skvělém pátém místě v týmech. Je zde i jediná medailistka Iva Milesová (bronzová na VK) a myslím, že trať v Chamonix by jí mohla vyhovovat snad ještě víc než ta v Canazei. Půjde se totiž bez holí a to Iva umí.

VK_CANAZEI_Havlicek

Míša Mertová

Míša Mertová

Nechybí zde ani stálice skyrunningu Honza Havíček a Míša Mertová, když Honza si stejně jako v Canazei užije dvojboj. Společně se SkyMarathon® startuje i na Vertical Kilometer®. Míša Mertová zvítězila na Perun Hyundai SkyMarathon® a to jí určitě dodá hodně sebedůvěry do startu u Mont Blancu.

Vítězství v rekordu ...

Vítězství v rekordu …

KlaraRampirovaTransDHavet1Na Ultra se opakovaně na startu vrcholné události skyrunningu ukáží Klára Rampírová, Anna Straková a Honza Zemaník. Honza v poslední době prokazuje opravdu famózní formu, kterou prokázal i na prvním Mistrovství ČR na Perun Hyundai SkyMarathon®, kde v nabité konkurenci zvítězil ve skvělém čase 4:07 a soupeře za sebou nechal zhruba osm minut.

SAM_2218_small

Věřme, že svou formu minimálně udrží a dočkáme se od něho nějakého pěkného výsledku. I u žen očekávám, že nějaké body pro tým z Ultra tratě přinesou.

chopok_pavel_brydl

Potom, co minulý rok účast v Canazei Pavlovi Brýdlovi zhatila dlouhodobě naplánovaná dovolená, se tento zkušený závodník, který toho v horách má hodně za sebou, ukáže na trati MS ve Francii a stejně jako Honza Havlíček na obou kratších distancích, kde budou mít za soupeře mimo jiné i Kiliana Jorneta, který vynechává Ultra a soustředí se na Sky a VK. Pavel Brýdl byl na MČR druhý a prokázal tak, že jeho nominace je naprosto oprávněná. Honza Havlíček je pak obrovský bojovník, který to prokázal i v Canazei, kde významnou měrou přispěl k úspěchu týmu.

Honza Mrázek

Honza Mrázek

Svými dlouhodobě dobrými výsledky, zkušenostmi s běháním v těžkých terénech z orienťáku si o nominaci řekl další nováček Honza Mrázek. Oprávněnost nominace prokázal na MČR, kde se ze zadních pozic po začátku závodu probíjel postupně až na stupně vítězů, když dlouho druhého Honzu Havlíčka dostihla a předstihl až v průběhu cílového stoupání.

RadimBerka

Jak jsem i avizoval před Perunem, byla šance pro to, nominovat se ještě i výkonem na MČR pro MS. Toho využil Radim Berka z Kozákova, který zaběhl velmi solidní závod a i vzhledem k tomu, že již má nějaké zkušenosti ze závodů v Alpách byl doplněn do týmu na Sky i VK. Je to pro něj jistě výzva a přeji, aby si v Chamonix splnil své sny o umístění.

denisa_na_trati

Na trati SkyMarathon se nově objeví Denisa Krejčiříková, která byla nominována na základě stabilní výkonnosti a věřím, že již při první zkušenosti na takové akci dokáže zabojovat a umístit se vysoko.

Velké změny zaznamenal rovněž mužský tým na Ultra. Z loňského zde zůstal pouze Honza Zemaník.

Věřím, že tým dokáže získat bodová umístění v první čtyřicítce a pokud možno co nejblíže čelu.

PeprPetrMilTrať Ultra SkyMarathon® v Chamonix bude profilem těžká. Na 80km je převýšení 6000m. To je již parametr, který by měl vyhovovat Petrovi Mílovi. Po doběhu Peruna hovořil o tom, že by uvítal, kdyby to bylo dvakrát tak dlouhé. Takže mu pořadatelé v Chamonix postavili trať na míru. :)

SAM_2117_small

Další nové jméno, které je však ve světě českého ultra hodně známé, je Radek Brunner. Radek sice doposud nezískal mnoho zkušeností v horách, ale vzdálenost 80km je pro něj hodně běžná věc. Navíc Radek je neskutečně poctivý v tréninku a dokáže být k sobě jako správný ultra běžec hodně tvrdý nejen v tréninku (kdo se může pochlubit týdenní kilometráží mezi 180-200km), ale i při závodě. Na Perunu si hned v prvním seběhu zvrkl kotník a po pondělním vyšetření má minimálně týden od běhání pokoj, ale přesto doběhl, bojoval a docílil v daných podmínkách skvělého času. Také od něj si slibuji, že v Chamonix zabojuje a užije si po doběhu dobrý výsledek.

JanBartas

Posledním nováčkem v týmu je Honza Bartas, od letošního jara tak trochu polo Španěl, když odjel na dva roky pracovat do Madridu.

A pokud ho někdo sledujete, pak uvidíte, že za to opravdu vzal. Nejen že si domluvil možnost startovat a být hodnocen nejen v Skyrunner® Czech Series, ale bude hodnocen i v Skyrunner® Spain Series. Jeho program je impozantní i díky tomu, že z Madridu to má do Pyrenejí opravdu blíže než my z Česka. Na Trans GranCanarii obsadil solidní 38. místo a nyní se chystá na Transvulcanii, kde bude startovat bohužel po ATB, takže to asi jeho výkon poznamená. Má štěstí, že se hned dostal do výborné tréninkové skupiny španělských běžců, ve které běhá i výborná skyběžkyně a ultra běžkyně Nerea Martinez Urruzola. Rovněž on by mohl do MS ještě jít s výkonem nahoru a ukázat, co v něm je.

CZECH SKYRUNNING TEAM

Vertical Kilometer®

Ženy

1

Iva Milesová

Muži

1

Radim Berka

2

Pavel Brýdl

3

Jan Havlíček

SkyMarathon®

Ženy

1

Denisa Krejčiříková

2

Michaela Mertová

Muži

1

Radim Berka

2

Pavel Brýdl

3

Jan Havlíček

4

Jan Mrázek

Ultra SkyMarathon®

Ženy

1

Klára Rampírová

2

Anna Straková

Muži

1

Jan Bartas

2

Radek Brunner

3

Petr Míl

4

Jan Zemaník

 

V tuto chvíli se zdá, že na chatě, kterou má náš tým rezervovanou pro ubytování v průběhu mistrovství, budou nějaká volná místa. Několik z členů repre týmu budou doprovázet přátelé nebo příbuzní. Další případná místa budou nabídnuta přednostně členům asociace. Pokud by se kapacita nenaplnila členy asociace, mohou mít šanci i nečlenové. Myslím, že vidět takovou událost naživo, vidět běhat absolutní světovou špičku v tak krásném prostředí, jaké okolí Chamonix nabízí a pofandit našemu týmu, může být krásným zážitkem, i když zrovna nepoběžíte.

Pro členy asociace a doprovod závodníků je cena za 5 nocí 100Euro. Pro ostatní nečleny pak je cena 150Euro.

V případě zájmu mě prosím kontaktujte na sam(at)skyrunning.cz a já vám poskytnu další potřebné informace.