logo_skyraceValmalencoInternational Skyrace Valmalenco – Valposchiavo je pro rok 2014 zrušen.

V letošním roce se proslulý švýcarsko – italský Skyrace podél cest starých pašerákůn na kterém dosáhli v minulosti výborných výsledků i čeští běžci, neuskuteční.

ValmalencoValposchiavo_Mertova_Pichrtova_Mudge

Angela Mudge

Angela Mudge

V posledních několika letech, musel organizační výbor čelit mnoha problémům, jako byly opakované nepříznivých povětrnostní podmínky, které si vynutily modifikace původního kurzu, stejně jako dopadům globální ekonomické krize. Po rezignaci prezidenta organizačního výboru, Moreno Raselliho se výbor rozhodl přerušit závod po dobu jednoho roku, aby co nejlépe zvážil budoucnost závodu: „Moje pracovní závazky“ , řekl Raselli “ nedovolí, abych byl schopný zajistit všechny závazky nezbytné k udržení vysokého mezinárodního standardu, který náš Skyrace dosáhl. Nemohu podceňovat roli těžkého snížení finanční podpory, o kterém rozhodl kantonu Graubünden. Ve střednědobém horizontu, bude toto rozhodnutí představovat Damoklův meč na akci, která se stala skutečným symbolem našich dvou údolí“.

Robert, Ricardo Mejia, Helmut Schiessl

Robert, Ricardo Mejia, Helmut Schiessl

Usnesení bylo těžké, ale jednomyslné, “ Vzhledem k organizačním a finančním potížím , bude International Skyrace Valmalenco Valposchiavo přerušen po dobu jednoho roku. Organizační výbory obou údolí již studovali nová řešení, která učiní náš Skyrace ještě více fascinující a krásný, pokud budeme schopni vyřešit vážné finanční problémy, které vznikly po snížení rozpočtu ze strany sportovní federace kantonu Graubünden“ komentoval Raselli.

Před Passo di Campagneda

Před Passo di Campagneda

V posledním desetiletí, zde bylo několik místních institucí a soukromých sponzorů, kteří přispěli k růstu našeho Skyrace, který poté, co se podařilo využít turistického potenciálu, stal jedním z nejkrásnějších a renomovaných evropských závodů. “ Rád bych poděkoval místním institucím a našim hlavním sponzorům, REPOWER a Raiffeisen Bank. Jejich podpora umožnila Skyrace Valmalenco Valposchiavo růst a získat si místo na mapě pro profesionály i amatéry. Naše vděčnost patří i firmám La Sportiva a Gore-Tex, s naším nejlepším přáním pro jejich úspěch v závodech skyrunningu“.

Raselli řekl, že nemůže zapomenout na dobrovolníky, kteří byli vždy srdcem Skyrace: “ Na obou stranách hranice, italské i švýcarské, jejich odhodlání, nadšení a obětavost umožnily pořádat takový závod: děkuji ! Organizační výbor udělá vše, aby mohl ocenit jejich práci i v budoucnu.

Míša Mertová 2009

Míša Mertová 2009

Závod byl zařazen do RANKINGu CZSA pro rok 2014. Pokusíme se jej nahradit nějakým jiným závodem a tuto informaci najdete na našich stránkách.