AKTUALIZOVÁNO

Lizzy Hawker překonala svůj vlastní rekord na trati Mount Everest Base Camp do Kathmandu dlouhé 319km.

Britská běžkyně docílila skvělého času 63 hodin 8 minut.

LizzyHawker2013_1

V sobotu večer 10 minut po desáté v noci Lizzy dorazila k branám Rangashala Národního stadionu Nepálu v Kathmandu.

V setrvalém dešti ji pozdravila hrstka fotografů a přijala gratulace od Nilendra Shrestha, prezidenta Nepálského amatérského atletického svazu.

V 7:02 ve čtvrtek 18.dubna začala svou sólovou část běhu ve směru Kathmandu. Jiri dosáhla v pátek v osmnáct hodin, kdy se k ní připojili dva podpůrní běžci, kteří ji doprovázeli do cíle.

Během cesty častokrát odpočívala, ale podle jejího odhadu spala asi jen 4 minuty.

LizzyHawker2013_2

Její předchozí rekord, který docílila v listopadu 2011 měl hodnotu 71 hodin 25 minut. Lizzy tuto trasu absolvovala již v roce 2007 se svým přítelem, Stevenem Pikem v čase 74 hodin 36 minut.

Poslední nepálský běžec, který držel rekord byl Kumar Limbu s časem 79 hodin a 10 minut docíleným v květnu 2000.

Trasa je brutálně kopcovitá s více než 10.000 metrů stoupání a téměř 14.000 metrů klesání, která je kombinací kamenitých cest a asfaltové silnice.

Podle Lizzy nejtěžší byly dvě hodiny v závěru třetího dne bez spánku. Když se začalo stmívat, to je ten okamžik, kdy se opravdu cítíte unaveni.

Zvláštní dojem z běhu jí přinesl rovněž velký kontrast mezi krásou hor a čistotou krajiny nahoře u Base Camp oproti dešti, husté dopravy a špíny v městské části Kathmandu v závěru cesty.

LizzyHawkerMtEverestKathmandu2013

Na otázku, zda by běžela znovu, řekla: „Neřekla bych, že ne …“ a dodala: „Skutečnou výzvou by bylo běžet nahoru k Base Camp a zpět.“

Při pohledu na její nohy, by to byla jistě dost drsná výzva.

V článku použity fotografie ze serveru Trail Running Nepal.