V březnu 2013 byla založena Czech Skyrunning Association a v červenci v Canazei byla přijata jako plnoprávný člen International Skyrunning Federation (ISF). Aktuálně tedy probíhá devátá sezona, kdy je skyrunning oficiálně v Česku.

Již od roku 2013, kdy se v ohromném letu dal dohromady tým pro ME v Itálii se náš Czech Skyrunning Team zúčastnil všech mistrovství Evropy i světa, která se konala. Pro mistrovství světa mladých (Youth World Skyrunning Champs) jsme pak patřili mezi pouze čtyři země, které měly účast na všech ročnících od roku 2015 (Česko, Španělsko, Itálie, Japonsko).

Kromě roku 2014 naši reprezentanti a reprezentantky vždy přivezli z mistrovství nějaká podiová umístění. Pominu li nešťastný rok 2020, kdy bylo prakticky vše zrušeno a odloženo na 2021, pak v roce 2019 a 2021 se český skyrunning díky Marcele Vašínové (4x) a Barboře Macurové (3x) dočkal i zlatých individuálních medailí.

Děkuji všem, kdo kdy byli v týmu na jakémkoli mistrovství a kdo zde jak věřím podali v danou chvíli svůj nejlepší výkon. Speciální dík pak patří všem níže uvedeným medailistům a medailistkám. Zvláště když se mi podařilo být u toho, stal se z vašeho výkonu nezapomenutelný zážitek, který se opravdu neomrzí.

Jak mnozí z vás již víte, rezignoval jsem k 31.12.2021 na funkci předsedy/presidenta CZSA. V tuto chvíli opravdu nevím, zda se najde někdo, kdo vedení CZSA převezme. Každopádně pokračování ze stávajícího stavu by mělo být jednodušší než vše po čase obnovovat zcela od počátku včetně členství v ISF, které by samozřejmě se zánikem CZSA rovněž skončilo.

Lze si tedy jen přát, že letošní listopadové ME v Portugalsku nebude pro český skyrunning na delší dobu poslední.

2013

ME CANAZEI – Iva Milesová, VK

2015

ME Val d’Isere – Anna Straková, Sky Ultra

Youth MS Gran Sasso – Lucie Luštincová, Tomáš Lichý, David Novák

2016

MS Barruera – Czech Skyrunning Team

Youth MS Gran Sasso – Barbora Kožnarová, Tomáš Lichý, Vladimír Kozlovský

2017

ME Val d’Isere a Limone – Michaela Mertová Sky Ultra a Czech Skyrunning Team

Youth MS Arinsal (Andorra) – Barbora Cichá

2018

Youth MS Gran Sasso – Tereza Svobodová, Tereza Kalousová

2019

ME Itálie – Marcela Vašínová – kombinace, Czech Skyrunning Team

Youth MS Gran Sasso – Gabriela Veigertová, Eva Galaczová

2021

MS Barruera – Marcela Vašínová – VK, Sky, kombinace, Czech Skyrunning Team

Youth MS Gran Sasso – Barbora Macurová, VK, Sky, kombinace

Věřím, že se s vámi všemi výše na fotkách, ale i s vámi, kdo se na podia nedostali na horách opět někdy potkám.

Sam Straka