Textová zpráva pořadatele

Krkonoše jsou naše nejvyšší hory a kde jinde by se měly konat běžecké závody s výzvou v podobě formátu Skyrace, než zde. Organizačnímu týmu Sportvisio, který má dlouholeté zkušenosti s pořádáním běžeckých (terénní, silniční) i překážkových (Gladiator Race) akcí, se podařilo navázat úzkou spolupráci s městem Harrachov a KRNAP, díky které se zde v neděli 4.července 2021 bude konat sportovní svátek HARRACHOV SKYRACE®. Centrum závodu bude hostit doskočiště skokanského areálu, které nabídne velmi atraktivní podívanou, protože v jeho těsné blízkosti uvidí diváci závodníky probíhat hned čtyřikrát.

Tato unikátní běžecká akce je vhodná díky třem variantám tras opravdu pro širokou veřejnost. Nejkratší, pětikilometrová vzdálenost s převýšením 280 metrů si najde své účastníky mezi běžci, kteří s trailovým běháním teprve začínají. Střední vzdálenost měří 12 km a závodníci překonají převýšení 500 metrů. Královská distance v podobě SkyRace® s parametry 21km a převýšením 1350 metrů budí respekt každého zkušeného závodníka a současně vyvolává touhu široké veřejnosti zkusit tuto extrémní výzvu. Závodníci tohoto nejdelšího běhu ochutnají kompletní škálu terénního běhu – lesní traily, zpevněné cesty, sjezdovky nahoru i dolů, brodění Mumlavy, kamenité seběhy i výběhy a panoramata Krkonoš z vrcholku Čertovy hory si užijí dokonce dvakrát. Závod je součástí CZECH RANKING CZSA a vzhledem k prázdninovému termínu a prémiové lokalitě očekávají pořadatelé velmi silnou konkurenci nejen z ČR, ale i ze zahraničí.

Všechny trasy mají ovšem jedno společné – cílová brána na všechny čeká na konci brutálního kopce doskočiště můstku K120.

Díky doprovodnému programu a dětským závodům bude celá akce navíc laděna jako rodinná záležitost. „První červencový víkend přiláká do Harrachova spoustu návštěvníků, kterým společně s místní radnicí chceme nabídnout nevšední sportovní zážitek, bude to v podstatě otevírák místní letní sezony. Naším cílem je přilákat pod skokanské můstky nejen běžeckou veřejnost, ale i mezinárodní publikum diváků, kteří díky unikátnímu konceptu trasy uvidí všechny běžce několikrát bojovat nejen mezi sebou, ale také s obávanými stoupáním na Čertovu horu a především do cílové rovinky můstku K120“, doplňuje ředitel závodu Roman Šinkovský.

Závod HARRACHOV SKYRACE® je součástí i běžeckého seriálu GR8 TRAILS, které má v roce 2021 čtyři zastavení (Pevnost Josefov, Podorlicko-Studánka, Český ráj a právě Harrachov). Pro všechny účastníky jsou připraveny nádherné finišerské medaile v 3D provedené, jejichž hodnota odpovídá zaběhnuté trase (BRONZE-SILVER-GOLD).

Aktuální omezení v pořádání sportovních akcí vedla organizaci Sportvisio k vytvoření projektu virtuálních výzev, které představují ekvivalent k reálnému závodu. Harrachov SkyRace® má také svoji virtuální podobu, přičemž zájemci mají dvě možnosti, jak se zúčastnit. Jednak si mohou reálnou trasu závodu zaběhnout kdykoli v aplikaci STRAVA.com, kde bude celý segment trasy zaznamenán a mohou také vyžít distančního zdolání všech tří distancí kdykoli a kdekoli na světě. „Jsme přesvědčeni, že pro spoustu běžců může být tato možnost virtuální výzvy skvělým obohacením tréninku a motivací, jak se připravit na reálný závod a v červenci se v Harrachově postavit na opravdový start“, přibližuje myšlenku virtuálních výzev Roman Šinkovský.

Informace k závodu ZDE: www.gr8trails.cz

Registrace k závodu ZDE: https://reg-sportvisio.cz/registrace?zavod=641

Facebook závodu ZDE: https://www.facebook.com/sportvisio

Informace k VIRTUALu ZDE: https://gladiatorrace.cz/gr8-trail-virtual.html