S novým partnerem a sponsorem našeho nejstaršího závodu Perun SkyMarathon společností Czech Energy Team se leccos mění. A je fajn, že k lepšímu.

Czech Energy Team Perun SkyMarathon jako první skyrunningový závod ohlásil finanční odměny pro první tři muže a ženy. A nyní opět jako první již se známkou ISF Qualified Race Label přivítá na startu top běžce ze země, kde se skyrunning narodil, z Itálie.

Na start Czech Skyrunning Championship v SkyMarathon se letos postaví vítěz Skyrunner® Italia Series Ultra z roků 2016 a 2017 a druhý v celkovém pořadí v roce 2017 Luca Carrara.

Luca je pro rok 2018 v reprezentačním výběru Itálie a je tak možné, že se s ním naši běžci potkají i na zářijovém World Skyrunning Champs ve Skotsku.

Tento letos 41 letý italský běžec má za sebou celou řadu výborných výsledků, vítězství a podiových umístění. Jeho aktuální ITRA index je 846, když pro srovnání Jirka Čípa jako nejvýše postavený český běžec má zde hodnotu tohoto indexu 836.

Představme si tedy Lucu pomocí jen stručného výběru jeho výsledků.

Již v letošním roce má na svém kontě v italských závodech od 20km do 57km dvě vítězství a tři druhá místa.

V roce 2017 kromě vítězství v Skyrunner® Italia Series Ultra a druhého místa absolutně, zvítězil také v SALOMON TRAIL TOUR ITALIA. Celkem zvítězil v 18 závodech a v dalších 11 byl na podiu. Z těch známějších závodů zvítězil například na Valtellina Wine Trail, Valchiavenna Skyrace, Gran Trail Orobie, Ultra Trail Mugello.

Podobě úspěšný byl i v roce 2016, kdy se mu podařilo rovněž zvítězit v Skyrunner® Italia Series Ultra. Na nejvyšší stupeň podia v roce 2016 vystoupil stejně jako v roce 2017 v 18 případech a v dalších pěti doběhl druhý nebo třetí. Stal se i mistrem Itálie na FIDAL – CAMPIONATO ITALIANO TRAIL LUNGO (Trail Sacred Forests). Opět z těch známějších závodů zvítězil například na Morenic Trail, Belladormiente Skyrace, Ultra Trail del Mugello.

Bez zajímavosti asi není i srovnání s našimi běžci při jeho startu na Limone Xtreme SkyRace® v roce 2016, kde doběhl na pěkném 15. místě v čase 2:58:13. v tomto roce zde z našich startovali například Ondra Fejfar (24/3:04:18), David Novák (58/3:24:40) nebo Olda Kokošek (76/3:33:36).

Věřím, že účast Lucy bude pro naše mistrovství pěkným oživením a že dá mnoha našim běžcům možnost srovnat se s výborným běžcem z vysokých hor i v našem prostředí. Věřím také, že účast Lucy může být i dobrou motivací pro některé naše běžce, kteří ještě nejsou ve startovce, k startu na Perunu. Registrace stále běží.