limonesky1Čas letí šíleně a po pro český skyrunning úspěšné sezoně je zde již opět finále Skyrunner® World Series (SWS), ve které se můžeme dočkat snad i dalších významných úspěchů. Ano, je zde Limone Xtreme, dvojice závodů v Limone sul Garda, které již po několik roků uzavírají SWS v kategoriích Sky a VK. Letos se sem podobně jako v minulých letech sjede nejen početná a skvělá konkurence špičkových světových běžců a běžkyň, ale i velká skupina běžců a běžkyň z Česka.

Aktualizováno snad již o všechny favority

TOP NA STARTU

Koho zde letos můžeme vidět ze světové špičky …

SKY: Tadei Pivk, Hassan Ait Chaou, Stian Angermund-Vik, Remi Bonnet, Jan Margarit Solé, Ondra Fejfar, Rolf Einar Jensen, Marco Moletto, Oscar Casal Mir, Marc Casal Mir, Tomáš Lichý, Marco de Gasperi, Pablo Villa Gonzales, Kiril Nikolov, Adrien Michaud, Alexis Sévennec, Micha Steiner, Aritz Egea, Augusti Roc

Laura Orgue, Yngvild Kaspersen, Maria Zorroza Iriondo, Celia Chiron, Caroline Chaverot, Megan Kimmel, Míša Mertová, Ragna Debats, Marta Molist, Aitziber Ibarbia, Sheila Aviles

VK: Ferran Teixido, Jan Margarit Solé, Ondra Fejfar, Philip Götsch, Hannes Perkman, Urban Zemmer, Stian Angermund-Vik, Remi Bonnet, Rolf Einar Jensen, Marco Moletto, Oscar Casal Mir, Marc Casal Mir, Tomáš Lichý, Kuhar Nejc, William Bon Mardion, Luka Kovacic

Laura Orgue, Christel Dewalle, Yngvild Kaspersen, Serena Vottori, Francesca Rossi, Maria Zorroza Iriondo, Celia Chiron, Aitziber Ibarbia

Bude průběžně doplněno …

ČESKÁ ÚČAST

Z Česka se do Limone vypravuje opět velké množství běžců a běžkyň. Dvojzávod v Limone je opravdu lákavý svou atmosférou, těžkými tratěmi, zaručenou špičkovou konkurencí, která každému ukáže, kde se skutečně výkonnostně pohybuje. Ale nejedou sem jen ti, kdo pomýšlejí na top výsledek, jezdí sem i další i třeba jen pro zkušenosti z velkého zahraničního závodu a pro ten jedinečný zážitek. Nakonec v konci sezony si zaběhnout něco takového v mikroklimatu kolem Lago di Garda stojí přece za to.

SKY: Ondra Fejfar, Tomáš Lichý, Olda Kokošek, Jonáš Chudý, David Novák, Tomáš Bystřický, Adam Bártů, Honza Dušánek, Adam Chloupek

Míša Mertová, Lenka Ungerová, Kristýna Chmelková

VK: Ondra Fejfar, Tomáš Lichý, Vojtěch Gawlas, Pavel Hradil, David Novák, Tomáš Bystřický

Eva Galaczová,

Pokud dostanu informaci od těch, kdo do Limone jedou, doplním …


 

limonevk1


MUŽI VK AKTUÁLNÍ STAV SWS

http://www.skyrunnerworldseries.com/wp-content/uploads/2016/06/2016-rankingVK_men.pdf

Pořadí a redukované body ze tří nejlepších výsledků pro možnost škrtnutí nejhoršího a připsání lepšího v Limone.

Ferran Teixido – 228

Jan Margarit Sole – 216

Ondra Fejfar – 214

Philip Goetsch – 200

Marco Moletto – 180

Hannes Perkman – 166

Co to znamená ?

Pouze první čtyři uvedení mohou mít šanci na titul SWS VL 2016.

Jestli se chce Ondra dostat před Jana Margarita na druhé místo, musí skončit alespoň o jedno místo v pořadí výše.

Jestli by se měl Ondra dostat před Ferrana do čela a Ferran zároveň dokončil v TOP10, musí Ondra doběhnout o dvě místa před Ferranem nebo zvítězit, pokud by Ferran byl druhý.

Naopak kdyby se chtěl Philip Goetsch dostat před Ondru na podiové místo a Ondra skončil v TOP10, musel by Phillip doběhnout alespoň o dvě místa před Ondrou nebo vyhrát, pokud by Ondra byl druhý.

Ideální situace by byla, kdyby se zopakovala fotka po VK v Montaně.


OndraFejfarVKRUT2016_LauraOrgue


Z českých běžců je zde v pořadí dále Tomáš Lichý na 30. místě s 67 body a v případě dobrého výsledku není vůbec nereálný posun až do TOP20. Jan Ferdinand Polášek je 35. s 62 body, Adam Šimek 72. s 35 body a Jan Kocian 110. s 16 body.

MUŽI SKY AKTUÁLNÍ STAV SWS

http://www.skyrunnerworldseries.com/wp-content/uploads/2016/05/2016-rankingSKY_men-1.pdf

Zde je Ondra aktuálně na 18. místě a má šanci se posunout i do TOP10. Vše ale bude záležet na tom, kdo z běžců před ním skutečně v Limone bude startovat a jestli se Ondrovi závod opravdu výjimečně dobře povede. V hodnocení SKY bohužel Ondrovi chybí alespoň jeden další závod s body (například Livigno, nebo Canazei).

Z našich běžců jsou v hodnocení již jen Tomáš Maceček na 94. místě s 26 body, Tomáš Buryška na 123. místě s 12 body a Honza Zemaník na 135. místě s 8 body.

Svůj výborný loňský výkon zde zkusí zopakovat nebo zlepšit Tomáš Lichý, kterému se v posledních závodech v Česku hodně dařilo. Takto se Tomáš vydal ze sil loni.


limone-extreme-2015-TomasLichy


limone-extreme-2015-TomasLichy3


ŽENY SKY AKTUÁLNÍ STAV SWS

http://www.skyrunnerworldseries.com/wp-content/uploads/2016/06/2016-rankingSKY_women.pdf

Také v ženském hodnocení SKY máme naši reprezentantku vysoko a s šancí na další posun. Míša Mertová současně figuruje na 12. místě se 132 body a při tom, jak Míšu znám a jak se na závod asi připraví, bych byl překvapen, kdyby se do TOP10 celkového hodnocení nedotáhla. Loni zde výborně zabojovala a finišovala na šestém místě jen sekundu za Američankou Megan Kimmel. Škoda, že jí stejně jako Ondrovi chybí alespoň jeden další bodovaný závod. Pak by nebyla nereálná ani TOP5.


SAM_9970_small


ŽENY VK AKTUÁLNÍ STAV SWS

http://www.skyrunnerworldseries.com/wp-content/uploads/2016/06/2016-rankingVK_women.pdf

V hodnocení VK je aktuálně pouze jedna běžkyně z Česka Hana Krajníková na 56. místě s 18 body za závod ve Val d‘Isere. Do čelných pozic se tedy po ukončení závodění Ivy Milesové letos žádná Češka nedostane.

O vítězce se tak rozhodne v přímém souboji mezi Laurou Orgue a Christel Dewalle. V redukovaném bodovém hodnocení, kdy jim započítám jen tři nejlepší výsledky a čtvrtý by tedy byl ten z Limone, mají obě shodně 288 bodů. Vychází tedy, že v celkovém hodnocení zvítězí ta, která bude z obou v cíli dříve.


V pátek a v sobotu tedy držme našim pěsti.

V pátek v elitní skupině od 19:30 by měli již s čelovkami startovat Ondra Fejfar a Tomáš Lichý na Vertical Kilometer®, kde na vzdálenosti 3700m překonají převýšení 1080m. Pokud se nestane něco mimořádného, měla by to být standardní trať, kde nejsou povoleny hole, protože v některých partiích jsou řetězy a kramle.


limonealtimetria-vk


V sobotu pak se hromadně startuje v 11:00 a poběží se po stejném kursu jako loni, kdy byla původní trať pro sníh v horních partiích změněna. Tato nová varianta se však natolik líbila, že pořadatel ji zvolil jako novou standardní trať.


limonesky2


Trať je opravdu těžká, vždyť na vzdálenosti 27km běžci překonají 2450m pozitivní i negativního převýšení. To se u nás v Česku opravdu nevidí … :)


limonealtimetria-sky