NezmarSkyPoslední zářijový víkend budou v Bystřici nad Olší odstartovány poslední letošní tuzemské závody GARMIN Skyrunner® Czech Series a RANKING CZSA. Jsou jimi La Sportiva Nezmar SkyMarathon® a La Sportiva Nezmar Ultra SkyMarathon®

Osvědčený tým pod vedením Makyho Žušky ukázal již na dvou vydáních Perunu a loňském Nezmaru, že to opravdu umí a že dokáže závodníkům připravit i v českých podmínkách bez extra vysokých hor závod tak náročný, že by se za něj nemusel stydět ani leckterý tradiční pořadatel z Alp nebo Pyrenejí. Jistě, délku kopců zde nenatáhne, ale i časté prudké výběhy a těžké seběhy dají všem důkladně zabrat. Nehledě na beskydské počasí, všudepřítomné bahno a Makyho vtípky v podobě brodění řeky.


NezmarSkyHonzaZemanik


NezmarSkyZuzkaKrchova


Do Beskyd se tak sjedou ti, kdo milují tvrdé výzvy, ti, kdo si chtějí otestovat, co vydrží, jako i ti, kdo si nic dokazovat nemusí, ale jedou sem sebrat nějaké body do Serie nebo Rankingu, případně bojovat o ceny na bednách některého ze dvou závodů.


NezmarCeny


Co závodníky čeká …

Nezmar – SkyMarathon

Je horský maratón v nejsevernější části Slezských Beskyd, vedoucí po tzv ,,polském hřebenu“ jenž je přirozenou hranicí mezi Českou a Polskou republikou, jehož nejvyšším bodem je Velká Čantoryje. Vrchol v kterém se podle legendy ukrývá vojsko s rytíři, kteří povstanou, až bude lidu nejhůře.


MapaNezmarSky


Nezmar-SkyMarathon je okruh o délce 44 km, během něhož vystoupáte 3 x severními sjezdovkami na polské straně Beskyd, proběhnete přes horské vrcholy – Prašivá, Malá a Velká Čantoryje, Soszow a Velký Stožek, aby jste se poté přes Filipku a Loučku vrátili zpět do Bystřice. Na celé trati je pouze 3 km asfaltu a to 1km na startu a v doběhu do cíle a poté 1km v průběhu polskou vesnicí Jaworník. Jinak se můžete těšit na lesní pěšiny, kamenité technické seběhy a ostrá stoupání sjezdovkami. Trať nabízí 2634m pozitivního stoupání a 2634m negativního klesání, během níž vás čekají nádherné výhledy do obou částí Beskyd společně s průběhy malebnými osadami, kde ještě existuje pravá horská atmosféra.

44km/2634m

Start 26.9.2015 v 9:30, limit závodu je 8,5 hodin

Mapa: http://www.cykloserver.cz/tipy-na-vylety/detail/?d=146022

Zajímavá jména ve startovní listině:

Bernát Matěj

Blabla Tomáš

Eremka Libor

Groh Radoslav

Chadim Michal

Najvert Stanislav

Ondruch Adam

Otevřel Vít

Rubič Daniel

Trtek Libor

Největší posun do popředí hodnocení GARMIN Skyrunner® Czech Series může zaznamenat Vítek Otevřel, který má započítaný zatím jen jeden Sky závod. Po Nezmaru se teoreticky může dostat i na třetí místo a vzhledem k jeho účasti v Limone není vyloučené ani celkové druhé místo. Na Nezmaru ale bude jen týden po náročném a pro Vítka velmi úspěšném Ultra Pirineu. Uvidíme, jak se z toho dokáže oklepat. Loni zde vyhrál distanci Ultra. Hodně vpředu rovněž čekám Standu Najverta (druhý na L4L) nebo Libora Trtka, který po kolapsu na Perunu si spravil chuť dobrým výsledkem na L4L.


NezmarVitOtevrel


Holoubková Hana

Jenejová Vanda

Krchová Zuzana

Krstevová Andrea

Mertová Michaela

Tuhovčáková Veronika

Urbancová Zuzana

Mezi ženami pak věřím asi nejvíc Míše Mertové, která v druhé půlce sezony ukázala vzrůstající formu. Také ona má šanci na velký posun pořadím, když v případě vítězství se dostane na druhé nebo třetí místo podle výsledku Zuzky Urbancové, která má v tuto chvíli na Míšu v Serii náskok 302 bodů.


NezmarZuzkaKrchova


Jsem také zvědavý, v jaké formě se ukáže loňská vítězka Zuzka Krchová, která se nešťastně zranila v začátku sezony na European Skyrunning Championships na Zegama-Aizkori Maratóia a od té doby prakticky nic neběžela. Černými koni jsou jistě třetí ženy z obou MČR Hana Holoubková a Veronika Tuhovčáková.

Absolutní vítězové kromě cen od pořadatele získají pochopitelně i od letošního roku tradiční scampola pro vítěze závodů GARMIN Skyrunner® Czech Series.


NezmarSkyScampolo


NezmarUltraScampolo


Nezmar – UltraTrail neboli TransGoralia

Je logickým pokračováním Nezmar – SkyMarathonu. S tím, že závodníci UltraTrailu obíhají celý Jablunkovský průsmyk přes vrcholy – Mlóda Gora, Kyčera a dále pokračují na Goralské vrcholy – Skalka, Velký Polom, Kamenitý, Kozubová a Ostrý. Tudíž oběhnout celou Goralii a celkem je čeká 11 strmých stoupání a technických seběhů.


NezmarUltra1


NezmarUltraMapa


107km/5787m

Start 26.9.2015 v 0:01, limit závodu 30 hodin

Mapa: http://www.cykloserver.cz/tipy-na-vylety/detail/?d=153517

Zajímavá jména ve startovní listině:

Blabla Pavel

Causidis Marek

Palko Aleš

Žákovský Petr

Na Ultra Sky distanci je zdá se trochu nižší konkurence než na Sky v mužích i ženách. Předpokládám, že se zde bude rozhodovat mezi již skoro jistým vítězem GARMIN Skyrunner® Czech Series v kategorii mužů Alešem Palkem a mistrem ČR pro rok 2015 Petrem Žákovským.


SAM_9175_small


SAM_8813_small


Skupieňová Kristýna

Zborníková Eva


SAM_3922_small


V ženském poli vidím dvě favoritky. Kristýnu Skupieňovou, třetí ženu MČR 2014 a Evu Zborníkovou, která velmi příjemně překvapila na letošním závodě Mític v Andoře, kde vybojovala výborné druhé místo.