SaulPaduaJrSen_NelsonCardonaCarvajalKdo se trochu více zajímá o skyrunning a podívá se do některých výsledkových listin, může tam na horních pozicích narazit na jméno Saul Padua. Můžete to jméno nalézt na první pozici ve výsledcích z roku 2000 i z roku 2013. Jak si to vysvětlit? Tak dlouhá výborná forma ?

Vysvětlení je jednoduché. Skvělý kolumbijský běžec Saul Padua, který dokázal zvítězit v roce 2000 na SkyGames, v závodě SkyRace s délkou 21km ze Zermattu přes Theodul Pass (3,295 metrů) s cílem v Cervinii v čase 1h54’52“ (a i takový běžec jako byl Bruno Brunod skončil za ním až na 4. místě), má syna, který se jmenuje skoro stejně.

Antonio Saul Padua Sky Games 2000

Antonio Saul Padua Sky Games 2000

Je jím Saul Antonio Padua Rodriguez, narodil se 19.7.1992 a určitě si na toto jméno dávejte v příštích letech pozor, protože se může rodit nová hvězda skyrunningu.

SaulPadua 

Saul junior se se svým otcem začal objevovat v evropských horách již vcelku záhy a ve svých 18 letech na závodě Sierre-Zinal, v roce 2010, kdy zde muže vyhrál Kilian a ženy popáté Anka, deklasoval celé zbylé pole juniorů a zvítězil v juniorském závodě ve výborném a dosud nepřekonaném rekordu.

Otec a syn, uprostřed Alexandra Jodidio

Syn a otec, uprostřed Alexandra Jodidio

O rok později zkusil Mistrovství světa v běhu do vrchu v albánské Tiraně a v prachu této tratě vybojoval první místo v juniorech. 

V necelých dvaceti letech se v roce 2012 postavil na start závoduValmalenco Valpochiavo.

Svým výkonem šokoval mnohé zkušené závodníky a jen velmi těsně před ním uhájil druhé místo takový běžec jakým je Hernando Alzaga Luis Alberto. Robert Krupička v tomto roce získal prvenství.

1 KRUPICKA Robert – 1:20:40 CZE

2 HERNANDO ALZAGA Luis Alberto – FAM CAI-GRAGONE 1:22:12 0:01:32 ESP

3 PADUA RODRIGUEZ Saul Antonio U20m 1:22:17 0:01:37 COL

V červenci 2012 zkusil Vertical Kilometer v Canazei, kde se letos běží Mistrovství Evropy a způsob, jakým ten závod absolvoval bere dech. Nebýt jeho odbočení z trati a hodně nesportovního chování pozdějšího vítěze, který ho na chybu včas neupozornil přesto, že v té chvíli již byl za Saulem na druhém místě, jistě by již v tomto roce zvítězil. Nakonec podívejte se na video a srovnejte jeho styl se stylem Kiliana a Nejce Kuhara,

  1. Nejc Kuhar (SLO) La Sportiva Mountain Running

  2. Saul Padua (COL)

  3. Kilian Jornet (ESP) Salomon Santiveri

Video z VK v Canazei 2012

A je tu rok 2013 a Saulovo tažení světem skyrunningu nekončí. 

Opět startuje na oblíbeném závodě Valmalenco-Valposchiavo 2013. Tentokrát již nikoho nenechá na pochybách, kdo je zde nejlepší. Saul Antonio Padua Rodriguez vítězí v čase 2:07:29, když na trati odrazil pokusy o útok italského závodníka, kterým byl třetí z letošní Zegamy Tadei Pivk. Ten zaostal o 53 sekund. Třetí již s velkou ztrátou doběhl Gion Andrea Bundi v čase 2:13:45.

PaduaA je zde série závodů v Chamonix, kde se bude příští rok konat Mistrovství světa. Saul se zde zúčastní závodu Vertical Kilometer a poráží celé startovní pole se jmény jako Kilian Jornet, Zemmer Urban, Marco Facchinelli, Eirik-Dagssonn Haugsnes, Nicola Golinelli v novém traťovém rekordu.

SaulPadua_Rodriguez_VKMontBlanc2013

  1. Saul Antonio Padua (COL) – 34’34”

  2. Kilian Jornet (ESP) – Salomon – 34’53”

  3. Erik-Dagssøn Haugsnes (NOR) – Il Pioner – 35’02”

  4. Alexy Sevennec-Verdier (FRA) – Crazyonisag – 35’10”

  5. Urban Zemmer (ITA) – La Sportiva – 35’40”

Rozhovor Kiliana se Saulem (sice ve španělštině, ale dají se zapnout a dát kostrbatě přeložit titulky)