Nejdříve zde bylo jen pár poznámek od Honzy Havlíčka. Krátce poté na svých stránkách Honza Zemaník popsal také krátce výjezd a závod v Lodrinu. Zaktualizuji tedy tento článek a popis Honzy Zemaníka dám níže. Abych je odlišil, popis od Honzy Zemaníka bude zeleně.

Honza Havlíček

„Posílám nějaké fotky. Moc toho bohužel není. Na té poslední je vidět začátek, kam se běželo. Vpravo okolo kostela ve svahu a nad lomem dolů, nahoru o kus víc vlevo (myslím zhruba uprostřed fotky).

Lodrino-Lavertezzo Pohled

Začátek až na Alvu byl stejný jako u klasické trati. Nad Alvou pak byla smyčka do necelých 1800m s těžkým prudkým stoupáním v trávě a přes kořeny, místy to bylo jištěné lany. Pak se seběhlo zpět na Alvu a novou trasou dál dolů do Lodrina. Seběh byl náročný hlavně v závěru, kde byly schody a další technické pasáže. Robert se tam dost ošklivě potloukl a má hodně naražené koleno. Honza Zemaník také upadl, ale bez vážnějších následků. Já ten závěr běžel dost opatrně. Přede mnou ani za mnou už nikdo nebyl a dost jsem se bál kvůli kolenu, které mě dlouhodobě zlobí. I podle pořadatelů byl seběh těžší než na klasické trati do Lavertezza. Jinak ale byla i tahle zkrácená trať krásná. (Jen je to hodně odlišné od toho, co obvykle běháme. Stoupání je prudké, hodně silové, ne moc běhavé. Seběh dlouhý a náročný.) Cíl byl v centru Lodrina. Bylo slunečno a dost teplo, k poledni kolem 25 stupňů. Vál silný fén.“

Lodrino-Lavertezzo Honza Havlicek

Lodrino-Lavertezzo Krupicka Zemanik

(Sam: Během dneška přidám do Poháru CZSA a Rankingu body za tento závod.)

Honza Zemaník

Možností zaběhnout si SkyRace nemá člověk mnoho, a proto když mě oslovil Honza Havlíček s tím, jestli bych nechtěl jet do Lodrina, šly veškeré původní plány stranou. Na dalekou cestu do Švýcarska jsem se tedy vydal spolu s Robertem Krupičkou (vítěz loňského ročníku) a Honzou Havlíčkem, ostřílenými běžci – vrchaři, kteří už mají s podobnými běhy hodně zkušeností. Vyjeli jsme v sobotu ráno z Prahy, na místě jsme byli někdy k večeru, v neděli ráno nás čekal závod a hned po vyhlášení jsme zase nabrali směr ČR.

Tak tedy k samotnému závodu. Původně se mělo běžet z Lodrina přes sedlo Forcarella di Lodrino (2236 m.n.m) do Laverezzeta, tato trať měla mít 21 km, součet stoupání měl být celkem 2190m, součet klesání pak 1860m. Bohužel kvůli velkému množství nového sněhu nešlo přeběhnout sedlo, proto museli pořadatelé závod zkrátit a vymyslet náhradní trasu (potřetí v sedmileté historii závodu posobě). Na náročnosti to neubralo, ba naopak trať byla podle samotných pořadatelů ještě o něco těžší a to hlavně díky náročnému seběhu. Běželo se tedy z Lodrina přes Alpe Negros (1800 m.n.m) zpět do Lodrina. Startovalo se v neděli ráno po osmé hodině v Lodrinu u místní základní školy. První cca kilometr se běžel ještě po asfaltu, poté začalo asi šesti kilometrové stoupání. Ze začátku se to dalo ještě běžet, později však přicházely chodecké pasáže a bylo jich tedy opravdu dost! Poslední kilometr pod nejvyšším bodem stál opravdu zato, nejprudší pasáže byly odjištěny lany, takže jsme si tam i trochu zalezli, poslední část stoupání prostě o běhání moc nebyla.

lodrinomapa2013

Následoval seběh a když se řekne SkyRace nejedná se jen o ledajaký seběh, první část byla moc hezká a dost jsem si jí užíval, poslední kilometry před cílem však byly dost technické, kameny, bahno, schody atd. Člověk už měl nohy dost roztřískané a musel dávat bacha na každý krok, malá nepozornost byla hned potrestána pádem (Robert by mohl vyprávět, sám několikrát spadnul a já jsem se taky proletěl) 

Každopádně závod byl po organizační stránce zvládnut na jedničku, na trase byly 4 občerstvovačky, takže se to dalo odběhnout v pohodě bez batohu či ledvinky. Značení bylo bezchybné, fáborky, značky(šipky) na kamenech či cestě. Jedinou povinnou výbavou zde byla větrovka. 

Na start se postavilo asi přes sto běžců a výsledky už asi většina zná.

Originál příspěvku Honzy Zemaníka je zde:

http://podlysaci.tym.cz/clanky/lodrinosky.html

Více k výsledkům zde: http://skyrunning.cz/2013/06/03/vitez-tipovaci-souteze-lodrino-lavertezzo/