Kilian Jornet

Kilian Jornet

Včera se na našem webu objevilo pár poznámek, tipů, rad od Jonathana Wyatta. Dnes to bude podobně laděných několik informací od dalšího velikána horských běhů, Kiliana Jorneta.

Můj způsob tréninku je založen na aktuálních pocitech, na touze vyšplhat se na vrchol, objevovat údolí…

Samozřejmě mám povinnost dostat se do formy pro závod, ale trénink je stejný cíl sám o sobě. Nejde o to, následovat tento tréninkový plán nebo informace zde uvedené, každý člověk má určité vlastnosti, možnosti a různé motivace a trénink by se tomu měl přizpůsobit. Měl by si vše přizpůsobit svým možnostem.

Den za dnem:

Když jsem doma nejraději trénuji v horách, dopoledne 3–5 hodin, odpoledne 1–1.5 hodiny. Vždy v horách, v technickém terénu, s výstupy na vrcholy a s klesáním do údolí. Intenzita podle toho, jak se cítím. Když jsem unavený, zpomalím. A když se cítím dobře…hádejte :)

Všeobecně:

Rok rozděluji do dvou sezon:

Lyžování: od listopadu do května: jenom jezdím na skialpech v horách, 2 tréninkové jednotky za den, 30-35 hodin za týden v objemové přípravě, 20 hodin v běžném týdnu a 15 hodin v závodním období. Přibližně 500 hodin tréninku a 250.000–300.000 metrů pozitivního stoupání.

Trail: od května do listopadu: Většina tréninku je běh v horách (80%), zbytek je silniční kolo. Mám 2 tréninky denně (3-4 hodiny dopoledne a 1-2 hodiny odpoledne) anebo jeden dlouhý trénink kolem 7 hodin. Okolo 20–35 hodin týdně, v závodním týdnu 16 hodin. Je to cca 450-500 hodin tréninku a 200.000m pozitivního stoupání.

Zde můžete sledovat mé tréninky:

http://www.movescount.com/members/kilianjornet

Mé tréninkové principy:

Princip individuality:

Každý člověk je unikátní, jedinečný. Nejenom morfologicky/stavebně, ale i fyziologické vlastnosti jsou jiné, člověk je něco víc než jenom součet těchto částí. Je omyl, očekávat identické reakce dvou jedinců vykonávajících tu samou práci. Tento princip je důležitý a proto bychom neměli kopírovat přesně to, co dělají a jak trénují druzí.

Princip specifičnosti:

Trénink by měl co nejblíže simulovat a napodobovat podmínky závodu. Závodíme v horách, trénujeme v horách, závodíme v těžkém technickém terénu, trénujeme v technickém terénu. A pokud nato nemáme ideální podmínky, snažíme se jim alespoň co možná nejvíce přiblížit.

Princip přetížení:

Trénink je zátěž, práce, často spojená se stresem a proto je důležitý odpočinek. Abychom mohli pokračovat dále v tréninku, je potřebné i období odpočinku, období využívané na zotavení. To je důležitá prevence přetrénovaní.

Princip kontinuity:

Nejlepší je trénovat pravidelně, kontinuálně, ne že si „naložíme“ jeden den a pak celý týden odpočíváme. Pravidelnost a kontinuita je pro vybudování a udržování vysoké výkonnosti zcela základní.

Princip regenerace:

Regenerace je součást tréninkového procesu a pravděpodobně hraje ještě důležitější roli než samotný aktivní trénink. Regenerace je relaxace, strečink, dostatečný spánek, vhodné doplňování energie a tekutin včetně minerálů …

Základní tipy pro bezpečný pohyb v horách:

  • naplánujte si svojí tůru, výběh, mapy, knihy, použijte minulé zkušenosti

  • prostudujte předpověď počasí a lavinové nebezpečí

  • buďte opatrní, přizpůsobte tůru svým fyzickým i technickým možnostem a míře adaptace na nadmořskou výšku

  • vyberte si správné vybavení

 „Enjoy!“ – Užívejte si!