LogoRossetaSkyRaceDéšť a šedivou oblohu nabídl sedmý ročník závodu Rosetta SkyRace závodnímu poli, ve kterém byla i čtveřice Čechů.

Navzdory nepříznivému počasí vítězové mužské i ženské kategorie překonali stávající rekordy tratě.

Nicola Golinelli vyhrál časem 1:59:34 a Emanuela Brizio zvítězila v čase 2:30:40.

Závod se koná po stezkách parku Valtelina Orobie. Na délce 21km se překoná stoupání 1550m a samozřejmě totéž klesání.

RossetaSkyRaceProfil

Jak se dalo očekávat, tempo bylo v počátku ostré a diktoval je především pozdější vítěz Nicola Golinelli. Na první kontrole po strmém stoupání byli kromě něj vpředu i Franco Sancassani, Rumun Szabolcs Gyorgy a Martin Berka. V ženách se na čele pohybovaly Emanuela Brizio, Debora Cardone a Iulia Gainariu. Za nimi běžela dosavadní držitelka rekordu Raffaella Rossi.

RossetaSkyRaceCourse

Na polovině trati se Nicola Golinelli utrhl a pokračoval sólo. S odstupem následoval Franco Sancassani a třetí běžel Gyorgi Szabolcs. V ženách se ujala vedení Deborah Cardone následována trojicí Brizio, Gainariu a Rossi.

RossetaSkyRaceNicolaGolinelli

V závěru a z kopce se již na čele nekonalo žádné překvapení. Nicola Golinelli ještě zrychlil a vyhrál v rekordu 1:59:34 před Franco Sancassani 2:03:39 a Gyorgy Szabolcs 2:05:40.

Emanuela Brizio předstihla v závěru a seběhu dosud vedoucí Cardone a zvítězila rovněž v rekordu 2:30:40 před Debora Cardone 2:31:17 a třetí již s velkým odstupem Raffaella Rossi 2:37:17.

RossetaSkyRace1

A co řekli vítězové a organizátor:

Nicola Golinelli

Chtěl jsem zvítězit, ale překonat rekord Gil Pintarelliho nebylo snadné. On sice nemá stálé výsledky, ale když mu to sedne dokáže udělat výborný výkon. A zde při rekordu běžel výborně. Musel jsem se hodně snažit, abych ten rekord překonal. Jsem šťastný. Když vyhrajete a navíc v rekordu … je to vždy krásné.

Emanuela Brizio

Jsem šťastná, byl to dobrý závod. Znala jsem ho a věděla, že je krásný. Zvítězit před Deborah Cardone nebylo vůbec snadné.

Massimo Zugnoni (vedoucí organizačního štábu)

Počasí nám nepřálo, ale závod se vydařil, bylo hodně účastníků a dobrá konkurence. Co se mi nejvíce líbí, že jsme byli kontaktováni a na startu se ukázali i závodníci ze zahraničí. Z provinčního závodu se stává závod s mezinárodní účastí Sky běžců z Česka, Rumunska, Řecka, Španělska, Švýcarska

Umístění českých závodníků

16. Martin Berka Kozákov 2:17:00

24. Pavel Brýdl La Sportiva – Hudy 2:20:13

85. Radim Berka Kozákov 2:38:55

103. Vladimír Šafr Hudy Sport 2:43:09

Závod dokončilo 254 mužů a 29 žen.

Kompletní výsledky: http://www.sportdimontagna.com/sites/default/files/download/ROSETTA%20SKYRACE%20CLASSIFICHE.pdf

Stránky závodu: http://www.sportracevaltellina.it/000skyracerosetta.htm

Děkuji za možnost použít aktuální informace o závodu a fotografie ze stránek www.sportidimontagna.com