Gran Sasso – Itálie

Po předchozím ročníku mistrovství světa mladých ve Andoře se Youth World Skyrunning Champs vrací do Itálie do oblasti Gran Sasso.

Zde se uskutečnily i nultý a první ročník této vrcholné soutěže mladých skyrunnerů.

A nutno říci, že byly úspěšné. Naše týmy si z obou těchto mistrovství odvezli mnoho medailí a krásných umístění.

Ale již v Andoře jsme si mohli všimnout velkého nárůstu konkurence a toho, že stále více zemí začíná brát toto mistrovství mladých velmi vážně a posílá sem velké a především silné týmy.

Aby nemohlo dojít k tomu, že silné horské země již jen počtem „převálcují“ ty malé, mezi které považuji i Česko, bylo v Andoře přijato pravidlo, že každá země může obsadit do každé jednotlivé kategorie maximálně čtyři běžce nebo běžkyně a přitom nejvíce osmnáct závodníků/závodnic celkem v týmu.

Letos nám starosti s nominací přidal pořadatel závodu Kraličák SkyRace. Pěkný a dobře organizovaný závod, který měl mít přiděleno ve svém třetím ročníku mistrovství Česka Juniorů a U23 se nekoná a mám obavu, že se možná již konat nebude.

V nominaci závodníků a závodnic na letošní MS mladých jsme tak se Zdendou Křížem museli brát v úvahu výsledky nejen z letošního Ještědu, ale i z jiných závodů letošního a minulého roku.

Bohužel se nám neukázal nikdo nadějný v kategorii Youth A, tedy běžci a běžkyně 16-17 let.

Poprvé ji také letos na MS nebudeme mít obsazenu a je to škoda. Právě v této kategorii je teoretická šance na dobrý výsledek největší.

Tratě budou s největší pravděpodobností stejné, jako byly v roce 2016. Více informací lze najít na webu závodu Gran Sasso SkyRace.

Nominace na Youth Skyrunning Champs 2018 Italy

Kategorie Youth B

Bořil Martin

Nezval Ondřej

Novák David

Urban Matyáš

Kalousová Tereza

Rampírová Julie

Svobodová Tereza

Kategorie U23

Bořil Jan

Křivohlávek Tomáš

Stejskal Jakub

Urbaczka Matěj

Argalášová Kateřina

Přeji všem ať naladí formu na svůj vrchol co nejlépe a ať se pokusí přivézt co nejlepší výsledky.

Velký dík pak patří hlavnímu partnerovi a sponzorovi reprezentačního týmu Junior a U23 firmě TFRUN, za kterou stojí nadšenec pro horský běh Petr Veselý se svou partnerkou Denisou Dvořákovou. Bez nich by bylo velmi obtížné zajistit účast týmu v tomto rozsahu.