fejfar_runOndra byl s naší reprezentací již v roce 2013 na European Skyrunning Champs v Canazei. V následujícím roce byl trochu rozježděný po světě. V roce 2015 se již zase víc vracel do kopců a především v druhé části sezony u něj byl jasně patrný příklon ke skyrunningu a snaha zde něco dokázat. V obou jeho účastech na závodech SWS (Hong Kong a Limone) si doběhl pro pěkné výsledky na bodovaných místech a podle jeho plánů na letošní sezonu to vypadá na moc pěkný okruh po závodech SkyRace® a Vertical Kilometer®. Ondra se samozřejmě pokusí i o co nejlepší výkon na World Skyrunning Champs ve Španělsku. Jeho zápal a odhodlání dát skyrunningu opravdu hodně mi imponuje a přeji si, aby to mělo obraz v Ondrových výsledcích.

  1. Jakého největšího výsledku v horách v roce 2015 si ceníš?

  • Rozhodně 25. místa na MS v běhu do vrchu ve Walesu, dále pak 9. místa na finálovém závodě SWS v Limone na Verticalu.

  1. Vrcholem pro většinu lidí z repre je pochopitelně jejich možná nominace na MS ve Španělsku nebo pro mladé v Itálii. Plánuješ účast na dalších vrcholných závodech v SWS ? Jakých ? Případně něco dalšího v horách ?

  • Na MS se moc těším, především kvůli skvělé partě lidí a nádherným Pyrenejím. I ostatní závody budou stát za to. Můj plán nyní čítá celkem 9 závodů SWS, z toho 5 Verticalů a 4 SkyRace. Nejvíc se asi těším na Vertical na Kanárské ostrovy, na SkyRace do Andorry a na dvojzávod Vertical + SkyRace The Rut v USA, to bude asi takový vrchol. Mimo SWS plánuji opět běžet Dolomitenmanna a zabojovat o přední umístění na ME v běhu do vrchu.


 

ondra_fejfar11


 

  1. Letos opět přibylo závodů v seriálu Bohemia Industry Skyrunner® Czech Series a zároveň byla oficiálně vyhlášena i nová serie pro mladé ATEX Skyrunner® Czech Series JUNIOR. Jaké závody z těchto serií máš pro letošní rok v plánu ?

  • Jsem rád za tak bohatý výběr, ale stihnout se bohužel nedá vše a závody v zahraničí u mě budou převažovat. Zatím mám ve svém kalendáři zaškrtnutý podzimní Ondřejnický SkyRace v Beskydech, tam se moc těším.

  1. Je něco, co jsi oproti loňskému roku zásadně změnil/a ? Z hlediska tréninku, zdraví, výbavy a podobně ?

  • Změny nejsou nijak zásadní, ale je jich poměrně dost. Snažím se přípravě věnovat více času než dříve. Díky volnějším studijním povinnostem mám více prostoru vyjet na soustředění do zahraničí a zkusit něco naběhat v opravdovém horském terénu. V rámci tréninku zařazuji více posilování, aby to mé tělo všechno vydrželo. Objemy se snažím běhat pomalejším tempem a v náročnějším terénu, abych si pomalu navykl na několika hodinové závody.


 

ondra_fejfar13


 

  1. Jaká je tvá nejpříjemnější forma relaxace ? A je i nejefektivnější, nebo na to máš nějaký jiný tip ?

  • Asi nejpříjemnější je pro mě masáž. Nejenže u ní nejlépe zrelaxuji, ale opravdu mi pomůže. Jinak s radostí využívám den volna, hodně spánku a tak dále. Někdy je lepší odpočinout si i psychicky a třeba na celý den hodit běh za hlavu a věnovat se jiným věcem. V mém případě škole nebo práci.

  1. Nebudu se ptát na cíle pro rok 2016. Na ty se ptá každý. Ale co chceš v skyrunningu dosáhnout v trochu delším horizontu ? Řekněme kde chceš být v roce 2017 ?

  • Rok 2016 pro mě bude především o nabírání zkušeností a o zjištění svých možností, čeho jsem schopný ve světové konkurenci dosáhnout. Podle toho, jak to celé dopadne, si určím cíle pro další rok. Nicméně už teď vím, že v roce 2017 chci zkusit jeden nebo dva horské maratony a určitě bych na nich nechtěl být jen do počtu.

  1. Co říkáš na současný trend, kdy stále více závodů a to nejen v zahraničí se vyprodá v řádu hodin nebo dnů, pořadatelé jsou nuceni přistupovat k loteriím pro registrace do závodů, zkrátka pro mnoho lidí je dost těžké se do vybraných závodů dostat ?

  • Na jednu stranu je skvělé, že je o tyto závody takový zájem, ale na druhou stranu je trochu škoda, že se tam třeba nedostane někdo, kdo má odpovídající výkonnost a poctivě se připravuje. Jak to vyřešit lépe nevím, ale pro někoho by to mohla být motivace dostatečně trénovat a vypracovat se na takovou úroveň, aby ho pořadatelé na závody sami zvali :-)


 

Red Bull Steeplechase 2014, Castleton, Derbyshire Pix : Dean Atkins / deanatkinsphotography.co.uk COPYRIGHT PICTURE >> DEAN ATKINS>07546 936 188> 01226 719561>

Red Bull Steeplechase 2014, Castleton, Derbyshire
Pix : Dean Atkins / deanatkinsphotography.co.uk
COPYRIGHT PICTURE >> DEAN ATKINS>07546 936 188> 01226 719561>


 

  1. Nějaké závody už máš za sebou, nějaké plánuješ nebo jsi už přihlášený/á pro letošní rok. Kdybys měl/a jmenovat jeden závod v horách kam by ses chtěl/a vrátit, nebo který bys chtěl/a alespoň jednou v životě absolvovat.

  • Možná takový závod teprve hledám, ale momentálně mám „nevyřízené účty“ s Dolomitenmannem :-), kde bych chtěl zaběhnout čas pod hodinu třicet a předávat štafetu mezi absolutní špičkou.

  1. V jaké lokalitě v Česku bys uvítal vznik nějakého nového závodu ? A na jaké distanci ?

  • Chybí mi tu více závodů SkyRace, i když letos musím při pohledu na termínovku uznat, že už se situace lepší. Samozřejmě bych byl rád za závody v Krkonoších, protože tam se dají najít perfektní terény. Vím ale, že pořádat závod v centrální části Krkonoš je téměř nemožné. Čest pořadatelům, co dokážou zařídit na takový závod povolení.

  1. Určitě tušíš, že Czech Skyrunning Association má pro svou činnost jen určitý omezený budget (jednoduše od státu nemáme ani korunu). Přesto se tě zeptám, co bys rád/a, aby se změnilo, na co bys myslel/a, že by bylo dobré dát důraz s ohledem na další rozvoj skyrunningu v Česku a jeho výsledky ve světě ?

  • Osobně mi přijde škoda, že skyrunning funguje zcela bez státní podpory. Je to sport jako každý jiný, s českým pohárem, vlastní reprezentací a s desítkami registrovaných členů. A proto by možná nebylo špatné o státní podporu usilovat. Jinak si myslím, že má skyrunning v česku dobře nakročeno a díky stále větší popularitě u nás i ve světě ho čekají stále lepší a lepší časy.

  1. Je něco dalšího, na co jsem se nezeptal a no co bys rád/a dal/a názor nebo odpověď ?

  • Ať si každý, kdo rád běhá po horách, vyzkouší letos nějaký závod z české skyrunningové série. Výběr je veliký, já osobně doporučuji závod 6. srpna v Krkonoších, kde bude na výběr ze dvou nádherných tratí. A kdo by se na to přeci jenom necítil, ať přijede zafandit!