TomasMacecek1Tomáš je letos v repre nováčkem, ale v kopcích jistě ne. To dokázal například již loni na MČR v SkyMarathon® na Perunu svým třetím místem. Dobře to umí i ve Vertical running na schodech. I když to je určitě něco jiného než Vertical Kilometer® v terénu, mohl by i v této disciplině něco ukázat. Největší šanci se předvést bude mít v SkyMarathon® i Vertical Kilometer® na World Skyrunning Champs ve Španělsku.

1. Jakého největšího výsledku v horách v roce 2015 si ceníš ?

Jestli se počítají i naše Beskydy jako hory, tak bronzové placky na Perunovi. Tam mi prostě všechno sedlo a ten pocit, když jsem v posledním seběhu před sebou uviděl Libora a uvědomil si, že v posledním kopci budu najednou bojovat o medaili na mistráku, byl skvělý a chci ho zažít i letos. Pokud ne, tak si cením, že jsem mohl téměř celý seběh z Piz Boé na Dolomites SkyRace koukat Emélii na zadek a držet se jí.

2. Vrcholem pro většinu lidí z repre je pochopitelně jejich možná nominace na MS ve Španělsku nebo pro mladé v Itálii. Plánuješ účast na dalších vrcholných závodech v SWS ? Jakých ? Případně něco dalšího v horách ?

Jo, doufám, že MS ve Španělsku nebude jen dovolená. Těším se na skvělé závody, ale i týmovou atmosféru a super partu, bude to zážitek. Předtím plánuji zaběhnout ve světové sérii VK i SkyRace v Livignu a snad i Limone na konci sezóny.

3. Letos opět přibylo závodů v seriálu Bohemia Industry Skyrunner® Czech Series a zároveň byla oficiálně vyhlášena i nová serie pro mladé ATEX Skyrunner® Czech Series JUNIOR. Jaké závody z těchto serií máš pro letošní rok v plánu ?

Trošku mě mrzí, že nejsem o ten rok nebo dva mladší, série pro mladé je super nápad a motivace. Tak nezbývá nic jiného, než zaběhnout nějaké dospělácké závody. Určitě to tam chci poslat na Ještědu a po roce znovu tady u nás na Perunu. Potom uvidím, jestli budu týden po SWS v Livignu schopný aspoň klusat. Pokud jo, tak bych si strašně rád zaběhl Kraličák SkyRace, mám tam ten divoký kraj rád.

4. Je něco, co jsi oproti loňskému roku zásadně změnil/a ? Z hlediska tréninku, zdraví, výbavy a podobně ?

Docela dost, v rámci studijního semestru v zahraničí jsem mohl na podzim i v zimě trénovat ve slovinských Alpách. Potom my všechny kopce tady u nás přišly nějaké plytké. Až do poloviny prosince se dalo po horách běhat v tříčtvrťákách a ten technický terén, skály, sutě a převýšení se nedají s loňskou zimou v Česku srovnat. Přidal jsem více dvoufázových tréninků, více regenerace, den před velkou oblevou pořídil skialpy a zůstal kromě vyvrtnutého kotníku bez zranění.

5. Jaká je tvá nejpříjemnější forma relaxace ? A je i nejefektivnější, nebo na to máš nějaký jiný tip ?

Občas pivo s kamarády, i když jim v tom nikdy nestačím, pokecat o životě i když vždycky skončíme zase u běhání nebo kola. Relaxace to je určitě, do určité míry i regenerace. Rád chodím sám do naší stostupňové sauny a na tu hodinu úplně vypnu.


SAM_6597_small


6. Nebudu se ptát na cíle pro rok 2016. Na ty se ptá každý. Ale co chceš v skyrunningu dosáhnout v trochu delším horizontu ? Řekněme kde chceš být v roce 2017 ?

Dva hlavní cíle jsou stejné, užívat si tréninky, běh a hory a pořád se zlepšovat a posouvat. Nerad si dávám konkrétní cíle, někdy můžou svazovat, jindy jsou třeba příliš nízké. Chci dělat věci pořádně, naplno, bavit se tím a výsledky pak přijdou.

7. Co říkáš na současný trend, kdy stále více závodů a to nejen v zahraničí se vyprodá v řádu hodin nebo dnů, pořadatelé jsou nuceni přistupovat k loteriím pro registrace do závodů, zkrátka pro mnoho lidí je dost těžké se do vybraných závodů dostat ?

Nejlepší jsou ty, které dají registraci třeba na půlnoc na Silvestra :) . Ale boom běhaní po horách, který za tím stojí, je super, už na nás lidi nekoukají jako na exoty, co vyběhnou v teniskách na zasněženou dvoutisícovku. Obzvlášť u nás v Beskydech už je to taková velká komunita lidí a je moc fajn vždycky na kopci potkat někoho známého, zastavit se na chvíli a pokecat.

8. Nějaké závody už máš za sebou, nějaké plánuješ nebo jsi už přihlášený/á pro letošní rok. Kdybys měl/a jmenovat jeden závod v horách kam by ses chtěl/a vrátit, nebo který bys chtěl/a alespoň jednou v životě absolvovat.

Tak hodně jsem toho zase po světě neobjel, takže pořád je dost příležitostí objevovat nové závody i místa. Ale chtěl bych si zaběhnout nějaký krásný závod v Americe. Nádherný musí být i Matterhorn Ultraks, kde jsem loni běžel pouze kratší 30. km závod.

9. V jaké lokalitě v Česku bys uvítal vznik nějakého nového závodu ? A na jaké distanci ?

Takové myšlenky mě napadaly spíš Slovinsku, kde ještě nemají skyrunningovou asociaci ani žádné pořádné skyrunningové závody. Asi každý běžec takhle přemýšlí, běží po krásném trailu a říká si, tady by byl nádherný závod a už mu v hlavě šrotuje, kudy by naplánoval celou trasu. U nás v Česku to krásně roste a jsem za to rád, krásný závod by se dal namotat v Jeseníkách. Ale skvělý by byl třeba nějaký pořádný vertical kilometr na Slovensku nebo v Polsku v Tatrách.

10. Určitě tušíš, že Czech Skyrunning Association má pro svou činnost jen určitý omezený budget (jednoduše od státu nemáme ani korunu). Přesto se tě zeptám, co bys rád/a, aby se změnilo, na co bys myslel/a, že by bylo dobré dát důraz s ohledem na další rozvoj skyrunningu v Česku a jeho výsledky ve světě ?

Šlape to parádně a jde za tím vidět hodně práce. Jak říkal Zdenda, myšlenka většího ucelení reprezentačního týmu je skvělá. Společná soustředění v horách atd. Všechno to je o prostředcích, ale i prize money v závodech by přidaly na atraktivitě.

11. Je něco dalšího, na co jsem se nezeptal a no co bys rád/a dal/a názor nebo odpověď ?