therut_header_2015Tento víkend se v americké Montaně odehrálo další dějství letošní SWS. V kamenitém a technicky obtížném terénu se zde běžely všechny discipliny. Vertical Klometer®, SkyRace® i Ultra SkyMarathon®. Ekonomická náročnost takového výletu eliminovala nejen české běžce, ale kromě pár těch, kterým účast zaplatily týmy nebo pořadatel, i většinu závodníků z širší evropské špičky. Proto podobně jako na závodech v Austrálii nebo v Asii zde ležely body do SWS dost nízko a jen samotné čelo závodů ukázalo opravdu špičkové výkony.

Z čela hodnocení SWS v VK si do Montany odskočil pouze Švýcar Remi Bonnet a před dalším Švýcarem (vítězem Matterhorn Ultraks) Martinem Anthamatenem zvítězil o víc než minutu čtyřicet sekund. Třetí pak skončil Andořan Ferran Teixido se ztrátou již více než dvě minuty na vítěze.


ferran-rut-vk


Rozhodovat o vítězi SWS se tedy bude až ve finále v Limone. Bonnet má po tomto závodě sice již 318 bodů a Slovinec Kuhar Nejc jen 282, ale oba mají již započítené 4 závody a v případě bodování v Limone se jim bude nejslabší výkon odečítat. Při koeficientu pro finálové závody SWS 1,2 je tedy ještě reálná možnost vítězství obou závodníků.


laura-rut-vk


V ženách na VK byla jasně lepší konkurence a z popředí pořadí SWS zde bylo hned několik závodnic. Zvítězila výborná specialistka na tuto disciplinu Laura Orgue skoro o minutu před Američankou Morgan Arittola. Třetím místem se před naší Ivu Milesovou dostala Yngvild Kaspersen z Norska, čtvrtá skončila Emelie Forsberg a pátá Maite Maiora.


morgan-arritola


Co nás určitě zajímá je fakt, že před finálovým závodem v Limone sice Iva Milesová klesla z šestého místa na průběžné sedmé, ale se 164 body má v Limone stále šanci se dostat minimálně zpět na krásné šesté místo a v případě opravdu dobrého výkonu a souběhu ostatních okolností má teoretickou šanci i na čtvrtou pozici.

http://www.skyrunning.com/images/stories/ranking/2015-vk.pdf

http://competitivetiming.com/results/155227O

V sobotu závody pokračovaly SkyRace® s délkou 25km a na tuto vzdálenost ohromujícím převýšením 2286m (průměrný spád přes 18%) a nejvyšším vrcholem Lone Peak 3403m.


rut-italians


Mladý švýcarský talent Remi Bonnet ukázal ohromnou formu a opět zvítězil, když výborného Tadei Pivka na druhém místě nechal zpět o víc než dvě a půl minuty. Až třetí s minimální ztrátou doběhl další skvělý italský běžec Marco de Gasperi před prvním Američanem, kterým byl Joe Gray, kterého je možné pravidelně vídat v Evropě například na Sierre-Zinal. Až šestý se ztrátou kolem osmi minut na vítěze doběhl vítěz Matterhorn Ultraks Martin Anthamatten.


megan-rut (1)


V ženách opět bylo podle mě víc „natřískáno“ a přesto, že konkurence byla opravdu vysoká, překvapivě o parník vyhrála Megan Kimmel. Ta s Laurou Orgue odskočily zbytku pole již v první části závodu a udělaly si po hodině a třičtvrtě náskok na Emelii Forsberg a Maite Maioru více než pět minut. Laura jednoznačně začátek přepálila, ve druhé části výrazně zpomalila a nakonec byla ráda, když uhájila druhé místo před stahující Maite Maiorou. Na vítězku v druhé části ztratila šest minut a dokončila se ztrátou zhruba 5:46. Čtvrtá finišovala Yngvild Kaspersen a až pátá Emelie Forsberg s již obrovskou ztrátou 11:45 na vítězku. O další dvě minuty zpět dobíhá další výborná Američanka Stevie Kremer a další skvělá běžkyně z Baskicka Oihana kortazaz má již na sedmém místě ztrátu přes dvacet minut. Prostě toto udělá jedině hodně technická trať. Tam, kde se dá bez problému běžet takové rozdíly nevidíme.

V Sky kategorii SWS je pro nás v tuto chvíli nejzajímavější pozice Anky Strakové. Ta sice po RUT klesla z průběžné 12. pozice na 14. místo, ale pokud by bodovala v Limone, má při určité konstelaci šanci i na umístění v TOP10 celkového pořadí.

http://www.skyrunning.com/images/stories/ranking/2015-sws.pdf

http://competitivetiming.com/results/155240O

V neděli ráno pak startuje poslední závod tohoto víkendu Ultra SkyMarathon® s délkou 50km a převýšením 3040m. Také zde si závodníci užijí spoustu technických pasáží, kamení a vysoké nadmořské výšky.


TheRutUltra


Z čela pořadí SWS zde jsou Ital Franco Colle a Španěl Cristofer Clemente a jasně opanují čelo závodu, když Colle zvítězí v čase 5:16:58 před Cristoferem 5:19:28. Třetí pak doběhne první Američan Matt Shryock s velkou ztrátou za 5:29:00. Oba evropští běžci se tímto výsledkem dočasně posunuli před do té chvíle vedoucího Luise Alberta Hernanda, který má však započítány doposud jen tři závody na rozdíl od čtyř pro tyto dva. A tak na Ultra Pirineu má své vítězství v SWS Ultra Sky ve svých rukou.


RUT_FrancoColle


Pro nás je určitě zajímavé, že Honza Bartas by měl i po tomto závodě setrvat na 14. pozici s 110 body a v případě dobrého výsledku na Ultra Pirineu je jeho konečné umístění v TOP10 velmi reálné. Snad ten skvělý trénink ve vysokých nadmořských výškách při Trans-Alpine v Pyrenejích zúročí.


RUT_FrancoColle1


V ženách při svém třetím startu v tomto víkendu zvítězila Emelie Forsberg a ze svých čtyř dosavadních vítězných startů v SWS 2015 má již 400 bodů. O své celkové vítězství však ještě bude muset bojovat v Pyrenejích, protože druhá Mira Rai má ze tří startů 288 bodů a při případném vítězství může dosáhnout na součet 408 bodů. V tom případě ani druhé místo by Emelii na celkové vítězství nestačilo.


RUT_EmelieForsberg


Na The Rut Emelie nikoho nenechala na pochybách, že právě Ultra je její tratí a druhou Američanku Hillary Allen porazila skoro o šest minut. Třetí Italka Martina Valmassoi, která se zatím nijak v SWS neprosadila (2. místo Misurina Skymarathon 2014) byla třetí již se ztrátou víc než jedenáct minut.

Také v této kategorii budeme moc zvědavi na průběh Ultra Pirineu. Na průběžném 14. místě v SWS Ultra Sky figuruje Anka Straková a i pro ni je reálná šance na TOP10, pokud se jí v Bagá bude dařit.

Zkrátka v konci sezony se ještě máme na co těšit a komu fandit.

http://www.skyrunning.com/images/stories/ranking/2015-ultra.pdf

http://competitivetiming.com/results/1551491A

Děkuji za laskavou možnost použít fotografie skvělého fotografa Iana Corlesse (inacorless.com).