RUT-Logo-HeaderO druhém zářijovém víkendu se skyrunningová elita přesunula k dalším závodům SWS do USA, do státu Montana ke dvěma závodům. Běžel se zde předposlední závod série Vertical Kilometer® kde délka tratě byla 3,8km a poslední finálový závod Ultra Sky Serie kde závodníci na 50km překonávali převýšení 3000m v technickém, hodně kamenitém terénu.

Překvapení na pozicích vítězů se nekonalo.

Vertical Kilometer® vyhrál v mužích Kilian Jornet za 46:12.79 před Ricky Gates, který zaostal o 14 sekund. Třetí Toru Miyahara pak měl již na druhého ztrátu více než čtyři minuty.

KilianVK_RUT

V ženách zvítězila stále výborná Stephanie Jimenez v čase 1:02:13.51, když druhou v pořadí Michela Adrian za sebou nechala bezmála čtyři minuty. Jednoduše řečeno to pro ni bylo one women show.

Tímto svým vítězstvím se dostala na průběžné druhé místo za Lauru Orgue a v Limone to ještě může být velmi zajímavé v boji o celkové vítězství ve VK serii mezi těmito dvěma závodnicemi.

Rovněž Kilian se svým vítězstvím posunul v pořadí ze sedmého na první místo a pokud v Limone zaběhne dobrý závod, měl by je uhájit.

Vertical Kilometer® výsledky 

S napětím se rovněž čekalo na hlavní závod Ultra SkyMarathon®.

EmelieForsberg_RUT_cjordisaragossa_sa_1696

V ženském závodě bylo o vítězce skoro jasno již kolem půlky tratě, kdy Emelie měla náskok na druhou Kasie Enman již více než 10 minut. V závěru si pak mohla dovolit mírně zvolnit a zvítězila s náskokem zhruba pět a půl minuty.

V cíli třetí Anna Frost ještě do zhruba 2/3 závodu držela nadějnou ztrátu jen kolem dvou minut, ale v závěru již na Kasie nestačila a ztatila na ni více než 11 minut.

1 Emelie Forsberg 6:32:39.57

2 Kasie Enman 6:38:03.95

3 Anna Frost 6:49:22.47

Kilian_Rut_cjordisaragossa_sa_1483

V mužském závodě se s Kilianem snažil držet krok v podstatě jen Sage Canaday, který ještě za půlkou tratě na mezičase v Tram Dock měl ztrátu jen 17 sekund. Pak mu ale Kilian odskočil a stálým zrychlováním zvýšil konečný náskok v cíli až na skoro 11 minut. Další mladý Španěl Manuel Merillas pak doběhl na pro něho velmi pěkném třetím místě se ztrátou dalších skoro devíti minut.

1 Kilian Jornet Burgada 5:09:31.43

2 Sage Canaday 5:20:25.99

3 Manuel Merillas 5:29:17.23

Ultra SkyMarathon® výsledky 

Celkové vítězství v SWS v Ultra Sky Serii si svým vítězstvím vybojovali jak Kilian, tak i Emelie, když zvláště v ženském závodě to bylo velmi napínavé, protože první tři ženy bojovaly stále všechny o toto celkové vítězství. Nakonec Kasie Enman i Anna Frost získají v konečném hodnocení stejný počet bodů 293,6 a podělí se o druhé a třetí místo.

kilian-emelie-rut-730

Také v mužském hodnocení Ultra Sky Serie se dosavadní pořadí proházelo. Doposud třetí Kilian si vítězstvím zajistil první místo se ziskem 308 bodů. Mladý Merilas dosáhl velkého úspěchu, když jeho třetí míst ov závodě mu stačilo na celkové druhé místio v Serii. Z dosavadního čtvrtého místa se před Toma Owense (na kterého zůstalo nepopulární čtvrté místo jak v závoodě, tak i v Serii) dostal Sage Canaday.

Děkuji za laskavé umožnění použít fotografie od Jordi Saragossa, iRunFar.com a skyrunning.com