VKEPraliWEBA máme tu opět další světový unikát v skyrunningu. Švýcarské Fully ztratilo své prvenství v nejkratším a nejstrmějším Vertical Kilometer® na světě. Tentokrát si toto prvenství přetáhli na svou stranu do země, která je kolébkou skyrunningu, Italové.

V sobotu 6.9.2014 se v italském Prali, západně od Torina a blízko hranic s Francií konal tzv. nultý ročník Vertical Kilometer Extreme Prali.

VKEPraliProfil

A že ten přídomek Extreme má své opodstatnění je jasné již ze základního parametru tratě.

VKEPraliCedule

Start závodu je ve výšce 1528m a do cíle ve výšce 2528m se závodníci dostanou v neskutečně krátké trati s délkou pouhých 1880m. Průměrný spád svahu tak je neuvěřitelných skoro 63%.

VKEPralimapa

VKEPralisatelit

Pro porovnání, doposud nejstrmější VK Fully má délku 2200m.

V krásném počasí se na tento nultý zkušební ročník vydalo celkem 75 běžců a běžkyň, kteří startovali intervalově ve skupinkách po 15.

VKEPrali_Nadir Maguet 2

VKEPrali_Nadir Maguet 2a

Jestliže nadějný mladý běžec (21 let) týmu La Sportiva Nadir MAGUET nenechal o svém vítězství nikoho na pochybách a stanovil základní rekrod tratě na 35:07 více než tři a půl minuty před dalším běžcem La Sportiva Paolo BRET, v ženském závodě to byla napínavá bitva až do konce.

VKEPraliWomanWinner

VKEPraliWomanWinner1

V čase 47:03 zvítězila MIRAVALLE Raffaella jen 13 sekund před VITTORI Serena a o dalších 6 sekund zaostala třetí BELLEZZA Francesca.

VKEPraliWoman

Tým pod vedením Giorgia Rostana udělal dobrou práci a založil novou tradici pro ty, kdo hledají opravdový extrém.

VÝSLEDKY

VIDEO Z PŘÍPRAVY TRATĚ

Děkuji za možnost publikovat fotografie ze závodu od Dario Sperone.

WEB závodu http://www.tecnoalpi2000.it/tnt/

FB https://www.facebook.com/pages/VKE-Prali/227784684098319