transvulcania-ultramarathon-race-courseV sobotu 10.5.2014 ráno bude ve Faro de Fuencaliente odstartován populární ultra trail Transvulcania. Je to zároveň první závod z ultra série v Skyrunner® World Series. Na mírně změněné trati s délkou 73,3km. Než závodníci doběhnou do cíle v Los Llanos de Aridane překonají 4415m pozitivního převýšení 4410m negativního převýšení.

Přesto je tento závod poměrně rychlý a běhatelný. Především u mužů se můžeme těšit na zajímavý a nabitý závod.

TVKilianRoque

  • Kilian Jornet, kterého není třeba představovat obhajuje loňské vítězství.

Dakota Jones Transvulcania 2012

Dakota Jones Transvulcania 2012

  • Dakota Jones mnohé šokoval v roce 2012, kdy zvítězil a porazil právě Kiliana.

TVHernandoRoque

  • Luis Alberto Hernando byl loni druhý za Kilianem. Tento bývalý olympijský reprezentant Španělska v běhu na lyžích se opravdu velmi dobře zabydlel na špičce ultraběžců v horách. Loni kromě druhého místa na Transvulcanii vyhrál společně s Kilianem Trans d’Havet, byl druhý za Kilianem na Matterhorn Ultraks a zvítězil na Cavalls del Vent (od letoška Ultra Pirineu).

2013-Speedgoat-50k-Sage-Canaday

TimothyOlson

  • Budou zde dva opravdu silní Američané Sage Canaday (nově v týmu Hoka One One) a Timothy Olson.

XavierTevenardUTMBCil1

  • Další běžec na lyžích v startovním poli tentokrát z Francie Xavier Thevenard měl výborný loňský rok. Kromě vítězství v rekordu na UTMB byl třetí na Mont Blanc 80k a druhý na Grand Trail des Templiers.

  • Výbornými běžcem, snad jen s menšími nadějemi na vítězství a bednu je Tofol Castanyer. Loni byl například druhý na Cavalls del Vent.

  • Jsou zde i další dva Američané v poli, kteří snad mohou být trochu ve stínu běžců jako jsou Dakota Jones, Sage Canaday a Timothy Olson. Jsou jimi Jason Schlarb a David Laney. Schlarb loni vyhrál Run Rabbit Run 100 Mile. Oba zatím slavili největší své úspěchy především na amerických běhatelnějších Ultra.

  • Z Anglie nakonec nepřijede výborný Ricky Lightfoot, který nedávno zvítězil na Three Peaks a tak britské ostrovy bude na Transvulcanii reprezentovat jen Tom Owens.

  • Z Nového Zélandu se vydává na trať Vajin Armstrong. V loňském roce získal řadu druhých míst na TNF 100K Australia, Zugspitz Ultratrail, Swiss Alpine Marathon a Kepler Challenge.

  • Nesmíme také zapomenout na velmi dobrého německého běžce Philippa Reitera.

  • Na startu uvidíme i loňské překvapení z Polska Marcina Swierce, který doběhl desátý.

  • Z dalších jmen pak stojí za pozornost jistě Ital Fulvio Dapit nebo Španěl Manuel Merillas.

Ženský závod nakonec není tak nabitý jako ten mužský.

TVEmelieNuríA34km

Utkají se zde vítězky posledních dvou ročníků Anna Frost a Emelie Forsberg. Po skvělém roce 2012 však Annu v roce 2013 postihlo několik zdravotních problémů a nemyslím si, že bude schopna Emelii konkurovat. Ta se tak stává jasnou první favoritkou závodu.

Anna Frost Transvulcania 2012

Anna Frost Transvulcania 2012

Mnohem větší konkurentkou jí měla být Núria Picas. Ta však zde startovat nebude. Před dvěma týdny vyhrála 105 mil dlouhý Ultra Trail Mount Fuji a pravděpodobně se necítí dost v pohodě na další takový závod. Rozhodla se tedy svou účast odvolat. Škoda, mohl to být opět krásný souboj.

Z dalších dobrých žen, které ale podle mého mínění nemají moc šancí Emelii porazit, je možné uvést Uxue Fraile z Baskicka, Katalánku Emma Roca nebo Francouzku Maud Gobert.

Serafini

Výborná běžkyně je rovněž Italka Silvia Serafini, ale je otázkou zda Transvulcania nebude pro ni dlouhá. Zatím se zdálo, že jí nejvíce vyhovuje vzdálenost SkyRace® a SkyMarathon®.

Ve startovním poli bude i známá Američanka Krissy Moehl a Italky Federica Boifava a Alessandra Carlini.

Určitě mně bude zajímat i jak dopadnou Češi, kteří se letos na Transvulcanii vypravili.

HonzaBartasTGC2014

Honza Bartas, který zaběhl velmi slušně na Trans GranCanarii a dostal se do nominace na World Skyrunning Championships v Chamonix má trochu smůlu. Po kvalitních trénincích, které ve Španělsku absolvuje se svou tréninkovou skupinou a nabírání dobré formy, bohužel právě dobral antibiotika po nemoci a to asi poznamená jeho výkon. Přesto si myslím, že Honza zabojuje v mezích možností a ostudu si neudělá.

Tomáš Soukup si na Transvulcanii prodělá premiéru na takovém typu závodu a bude to pro něho tedy zcela nová a doufám, že pěkná zkušenost. Věřím, že ho to neodradí od dalších takových akcí a bude k vidění ve výsledkových listinách alpských nebo pyrenejských závodů častěji.

Dále jsou ve startovní listině z Česka ještě Jiří Holec, Jaroslav Prokop, Zbyněk Šimčík a Nico Staes.

Ještě stojí za zmínku, že se zde letos poběží poprvé i Vertical Kilometer® na trati s délkou 6,6km a převýšením 1160m. Také tento závod je zařazen do SWS do série VK.