Skyrunner-World-Series-90V tuto chvíli jsou známy závody pro SWS 2014 na distancích Sky, Ultra i Vertical Kilometer.

Jak to tedy v příštím roce bude vypadat s rozdělením závodů mezi Evropu a ostatní kontinenty ? Jsou zde ty správné závody ?

SKY

1. SPAIN: Maratòn Alpina Zegama-Aizkorri – 42 km – Zegama – May 25
2. ITALY: 
Dolomites SkyRace® – 22 km – Canazei – July 20
3. SWITZERLAND: 
Course de Sierre-Zinal – 31 km – Valais – August 10
4. SWITZERLAND: 
Matterhorn Ultraks – 46 km -Zermatt – August 23
5. ITALY: 
Limone Extreme SkyRace® – 23 km – Limone sul Garda – October 12

ULTRA

1. SPAIN: Transvulcania Ultramarathon – 83 km – La Palma – May 10
2. FRANCE: 
Ice Trail Tarentaise – 65 km – Val d’Isère – July 11
3. USA: 
Speedgoat 50K – Snowbird, Utah – July 19
4. ITALY: Kima Trophy – 50 km – Valtellina, August 30
5. USA: 
The Rut 50K – Big Sky, Montana – September 14

VERTICAL

1. SPAIN: Transvulcania Vertical Kilometer® – May 8
2. FRANCE: 
VK Face de Bellevarde, Val d’Isère – July 11
3. ITALY: 
Dolomites Vertical Kilometer®, Canazei – July 18
4. USA: 
Lone Peak Vertical Kilometer® – September 12
5. ITALY:  
Vertical Grèste de la Mughéra, Limone sul Garda – October 10


Zdá se, že po ročníku 2013, kdy v termínovce SWS bylo několik závodů, které podle mého mínění zde být neměly, situace pro rok 2014 je jasně lepší.

Vybrané závody ve velké míře slibují opravdu krásné tratě, možnost velké konkurence a především umožňují i našim závodníkům se zúčastnit vybraných závodů v Evropě a pokusit se o vyšší umístění v celkovém pořadí.

V sérii Sky jsou dokonce všechny závody v Evropě a kromě nejvzdálenějšího Zegama-Aizkorri Marathon jsou všechny rozumně dostupné. A navíc se mi zdá, že výběr padl opravdu na výkvět toho nejlepšího, co se v evropských horách na této distanci pořádá.

V Ultra je asi situace nejobtížnější. Transvulcania je dostupná jen letecky. ITT je z hlediska dostupnosti vcelku v pohodě a KIMA Trophy je dost specifický závod, který nebude sedět každému a kromě toho jsem zvědav, jak se pořadatel popere s doposud značně omezovaným startovním polem.

Další dva závody jsou v USA v Utahu a Montaně. To je přeci jen finančně docela náročné.

Ten, kdo by chtěl zabodovat ve Vertical Kilometer, a zde myslím, že je obrovská šance například pro Ivu Milesovou, může oběhnout tři závody do bodování poměrně velmi příjemně. Začne ve Francii ve Val d’Isere, týdne nato přejede do Dolomit do Canazei a v závěru sezony ve finálovém závodě v Limone sul Garda má šanci získat třetí bodovaný výsledek s finálovou bonifikací.

S tímto již známým kalendářem se naskýtá otázka pro běžce a běžkyně ze širší nominace reprezentace, jaký by byl z jejich strany zájem na účasti na těchto závodech, kolik by toho měli zájem objet a případně co.

Tato informace je pro nás důležitá pro další jednání s ISF, pro přihlášení týmu do SWS a pro možnost jednání o rezervaci startovních pozic na konkrétní závody pro naši asociaci.

Na tento úvodní článek s uveřejněním termínovky SWS 2014 a opravdu jen rychlým a stručným komentářem navážeme později podrobnějším hodnocením celé série i jednotlivých závodů. Ovšem každý, kdo sleduje naše stránky pravidelně, ví, že o mnoha závodech jsme zde již přinesli dost podrobné informace, které jsou využitelné i pro rozhodování a plánování další sezony.