euro-skyrunning-champs-2013Již v pátek 19.7.2013 začne European Skyrunning Championships v Canazei úvodní disciplinou, kterou je Vertical Kilometer. Závod s neskutečnými parametry, kdy se kilometr převýšení překonává na 2,1km délky tratě, bude skutečným prověřením nejen fyzických, ale i morálních sil závodníků.

Kilian Jornet na Vertical Kilometer

Kilian Jornet na Vertical Kilometer

K největším favoritům patří bezpochyby Kilian Jornet jako asi největší favorit i na celkové vítězství. Silnými soupeři mu však budou i specialisté na VK Urban Zemmer (rekord 33:16) následovaný jmény jako Marco Facchinelli, Tadei Pivk, Didier Zago a Augusti Roc. Z našeho týmu zde uvidíme Honzu Havlíčka, Ondru Fejfara a Honzu Zemaníka.

Antonella Confortola (rekord 39:13) bude jistě velkou favoritkou ženského závodu VK. Letos opravdu vynikající Emelie Fosberg jí bude asi hodně šlapat na paty. Dalšími ženami, které můžeme vidět v popředí budou pravděpodobně Zhana Vokueva, Tessa Hill z Velké Británie, Corinne Favre, Laura Orgue, Sivia Serafini, Celine Lafaye, Maite Mayora Elizondo a Ragna Debats. VK za náš tým poběží v ženské soutěži zkušená horská běžkyně Iva Milesová.

Dolomites SkyRace

Dolomites SkyRace

Klasický Dolomites SkyRace®, který bude na programu v neděli patří mezi nejtěžší SkyRace vůbec, kdy na 22km je převýšení 1750m nahoru a opět dolů s nejvyšším bodem na Piz Boe ve výšce 3152m. Velmi technická trať s mnoha skoro lezeckými úseky a těžkým seběhem, kde pravděpodobně ještě bude i sníh, bude jistě svědčit hlavním favoritům a stávajícím rekordmanům trati. Jsou jimi Kilian Jornet (2:01:52) a Emelie Forsberg (2:26:00). Dalšími velkými favoritkami závodu žen jsou Američanka Kasie Enman, Španělka Mireia Mirò a dále se pravděpodobně v popředí výsledkové listiny ukáží Celine Lafaye (2. na Mont Blanc), Maite Mayora Elizondo, Silvia Serafini, Zhanna Vokueva, Laura Orgue, Stephanie Jiminez, Ragna Debats. Náš tým bude v tomto závodě žen zastoupen výbornou běžkyní s mnoha zkušenostmi ze Sky závodů Michaelou Mertovou.

Dolomites SkyRace 2012

Dolomites SkyRace 2012

Vedle největšího esa SkyRace Kiliana Jorneta budou na přední pozice útočit Nicola Golinelli (4. na Mont-Blanc Marathon), Florian Reichert (9. na Mont Blanc), Tadei Pivk (3. na Zegama-Aizkori), Matheo Jaquemoud, Augusto Roc (trojnásobný světový šampion), Didier Zago a Dimitris Theodrakakos. Český tým bude mít v mužích na SkyRace stejné složení jako na VK, tedy Honzu Havlíčka, Ondru Fejfara a Honzu Zemaníka.

Profil Ultra SkyRace

Profil Ultra SkyRace

Další víkend pak proběhne třetí část mistrovství v Ultra SkyMarathon závodem Trans D’Havet. Na tomto závodu s délkou 80km a převýšením 5500m se bude rozhodovat nejen o posledních individuálních titulech v Ultra SkyMarathonu, celkových individuálních titulech celého mistrovství, ale především i o celkovém pořadí v soutěži národních týmů. V jednu hodinu v noci z pátku na sobotu vyrazí na trať závodníci, aby se vypořádali s náročnou, technickou tratí, kde pořadatel označil na mapce jedenáct míst přívlastkem nebezpečné.

Ultra SkyMarathon Trans d'Havet

Ultra SkyMarathon Trans d’Havet

Zde patří k jednoznačným favoritům na vítězství především Kilian Jornet, kterému se bude cestu za titulem snažit ztížit jeho kolega ze španělského týmu Luis Alberto Hernando.

K dalším běžcům, které je možné očekávat vpředu patří Michel Lanne, Maďar Nemeth Csaba a Philipp Rieter. České barvy bude v tomto závodě hájit čtveřice běžců ve složení Zbyněk Cypra, Honza Zemaník, Jakub Řídel a Ondra Skripnik.

NuriaPicasCilZegama

Ženský závod bude velmi zajímavý, když Emelie Forsberg jistě vyčerpala hodně sil na Ice Trail Tarentaise a v Canazei poběží VK i Sky. To její asi největší konkurentka Nuría Picas síly pošetřila a tak to bude jistě velmi zajímavý souboj. Do pořadí na čelných místech bude jistě chtít zasáhnout i Fernanda Maciel, Olga Mankó, Američanka s italskými kořeny Francesca Conte nebo Nuría Dominguez. Hned trojice českých běžkyň se pokusí získat v tomto nabitém závodě co nejlepší umístění a tedy i co nejvyšší bodové hodnocení do soutěže družstev, kdy v ženách se boduje do 15. místa v pořadí žen. Jsou jimi Klára Rampírová, Kristýna Hájková a v comebacku na závodech v horách a premiéře na Ultra SkyMarathonu Anka Straková.

Co dodat ? Bude to velmi těžké. Tak kvalitní konkurence se opravdu sejde málokdy a větší snad bude jen příští rok na Mistrovství světa. Náš tým jistě bude bojovat a nechá na tratích vše. Budeme rádi za každé bodované místo, pokud se podaří nějaký individuální výsledek do desítky, bude to výborné.

Držte těm historicky prvním skyrunning reprezentantům pěsti.