jungfrau-marathon-logoMistrovství světa v běhu do vrchu na dlouhou vzdálenost – Long Distance Mountain Running Championship – se v loňském roce konalo ve dnech 8. a 9. září 2012 ve švýcarském Interlakenu, na trati slavného a velmi populárního Jungfrau Maratonu.

Závodu se každoročně účastní 4 000 běžců, což představuje maximální počet, který jsou pořadatelé ochotni pustit na trať. Organizátoři se rozhodli v loňském roce zdvojnásobit kapacitu a rozdělili závod do dvou dní. V sobotu tak byl na programu závod žen a veteránů nad 50 let, v neděli běželi mladší muži.

Jungfrau2012_1

Česká republika postavila pod patronací Českého atletického svazu tým skládající se ze čtyř mužů a tří žen. Českou republiku tak reprezentovali Jan Havlíček, Tomáš Ondráček, Jan Mrázek, Roman Baláž, Adéla Esentierová, Klára Janečková a Michaela Mertová. Vedením výpravy byl pověřen Roman Baláž.

Trať Jungfraumarathon

Trať Jungfraumarathon

Družstvo žen spolu s Romanem se vypravilo do dějiště mistrovství ve čtvrtek, muži přijeli v pátek odpoledne. Organizátoři se postarali o veškerý komfort závodníků, na českou výpravu tak čekalo ubytování v příjemném hotelu pro mladé (Young hostel) s plnou penzí. V pátek proběhla akreditace českého týmu, meeting na kterém byly předány poslední instrukce před závodem a večer slavnostní zahájení Mistrovství.

Profil Jungfraumarathon

Profil Jungfraumarathon

Sobota byla velkým dnem pro zmiňované tři ženy české reprezentace. Počasí se opravdu vydařilo, od ráno svítilo slunce a na začátek září bylo nezvykle teplo. Závod klasické maratonské vzdálenosti 42,195 km vede z velké části po asfaltových a zpevněných cestách, čímž se poněkud odlišuje od klasických horských běhů, první polovina se běží navíc téměř po rovině. První část závodu je tak velmi rychlá, a vyhovuje spíše silničním běžcům. Opravdové stoupání začíná až po 25.km, kdy jsou závodníci nuceni vystoupat přibližně 500 výškových metrů na 4km. Po krátkém odpočinku v podobě seběhu na 30. km ve vesnici Wengen, pokračuje stoupání téměř až do cíle závodu, na posledních 800m je opět seběh až do cíle. Rozvržení sil je tedy velmi klíčové. Závod žen byl odstartován v 9.00hod. Kluci z výpravy ženy povzbudili při průběhu kolem hotelu, Roman byl potom na trati a podával cenné informace o průběhu závodu.

První z české výpravy proběhla cílem Michaela Mertová, s časem pod čtyři hodiny (3:53:42), na celkově 22.místě s téměř 40 min. náskokem před další českou reprezentantkou Adélou Esentierovou (4:33:15) a Klárou Janečkovou (4:35:25). Krásné počasí a nezvyklé teplo si určitě vyžádalo svou daň na výkonech.

V neděli se postavili na start muži. Holky měly už svůj závod odběhnutý a mohly si tak „vychutnat“ atmosféru závodu i z pohledu diváka. A atmosféra je na tomto závodě opravdu fantastická. Nejlépe z českých kluků doběhl Tomáš Ondráček (3:20:30) na 33. místě, následovaný na 39. místě Honzou Mrázkem (3:25:11). Druhý Honza musel bohužel po prodělané nemoci, závod vzdát. Roman Baláž doběhl s časem těsně nad čtyři hodiny na celkovém 195. místě.

Cílový prostor Jungfraumarathon

Cílový prostor Jungfraumarathon

Závod si určitě právem vysloužil titul nejkrásnějšího maratonu loňské sezony. Určitě stojí za to si tento krásný, i když ne úplně lehký závod, vyzkoušet na vlastní kůži. Letošní ročník startuje v sobotu 14. září 2013, v 9.00 hod. Registrace již byla otevřena pokud máte zájem o účast, rozhodně neváhejte.

A možná jedna otázka k zamyšlení. Všichni členové týmu se snažili podat maximální výkon, což se jim podařilo. Jenom jedna věc mě zarazila. Proč je vedením výpravy pověřen někdo, kdo nemá dostatečné jazykové znalosti a zkušenosti s účastí na velkých maratonech? Nebyl by přínosem pro tým někdo jiný, kdo těmito dovednostmi alespoň částečně disponuje?

Stránky závodu: http://www.jungfrau-marathon.ch/en/en.html