PoStartuZa ideálního letního počasí s mnohem komfortnějšími teplotami než tomu bylo loni, proběhl v sobotu 6.8.2016 další závod Bohemia Industry Skyrunner® Czech Series Krkonošský SkyMarathon® a ATEX Skyrunner® Czech Series Junior a U23, který byl zároveň vyhlášen jako Mistrovství ČR v skyrunningu mladých na trati SkyRace®. A skvěle se zde ukázali právě ti nejmladší, kteří jasně zvítězili.

Zhruba v 8:10, tak aby se dal zrealizovat živý vstup ze startu do vysílání Radiožurnálu se vydali závodníci na obou tratích vzhůru ze Skiareálu Svatý Petr po modré sjezdovce. Po chvíli z ní odbočili na zelenou cestu a po „telefonice“ vybíhali ke stanici lanovky na Pláně. Zde je čekal seběh zpět do Petra po červené sjezdovce. Hned od startu za to vzali především tři členové mladé reprezentace David Novák, Tomáš Křivohlávek a Adam Chloupek a již s náskokem probíhali areálem do dalšího stoupání po černé sjezdovce k traverzu na Stoh. Mezi ženami se první ve stoupání na černou sjezdovku objevila mladičká Naty Mynářová již s výrazným náskokem na další v pořadí. V mužích na dlouhé trati pak běžel již odskočený Jirka Čípa.



Na rozcestí cest ke Kozím hřbetům byli na čele výborně běžící David s Tomášem a Adam již začal na ně trochu ztrácet. Naty pak ukazovala, že dnes nebude mít žádnou konkurenci a měla zde již náskok přes 10 minut. Také Jirka Čípa běžel výborně a jeho náskok na druhého zde byl kolem tří a půl minuty.

Při seběhu z Kozích hřbetů zpět na stejné rozcestí a občerstvovačku se stále drželi pohromadě David s Tomášem a bojovali opravdu skvěle, i když věděli, že jsou z jiných kategorií a tedy si na bedně nekonkurují. Přesto šlo o celkové vítězství a bylo jasné, že to rozhodnou až poslední sjezdovky. Adam Chloupek na třetí pozici již běžel s odstupem a pokud by Tomáš zcela nevytuhl, běžel si s náskokem pro druhé místo v kategorii U23.



Byla radost vidět, jak zde probíhá Naty. S jakou lehkostí a pohodou to „pere“ z kopce. V tuto chvíli se pohybovala v celkovém pořadí SkyRace® někde kolem osmého místa a bylo vidět, že má spoustu rezerv.

Také Jirka Čípa, jako první na trati SkyMarathon® běžel výborně a opět o kousek navýšil svůj náskok na druhého. Na toto místo se však již posunul Radek Groh. Třetí probíhá Vítek Otevřel a dopředu se postupně posunuje i nejlepší skialpinista Česka Michal Štantejský.

To už ale musíme se Zdendou Křížem pálit do Petra, abychom zde stihli první mladé před posledním výběhem po červené na Pláně. A také tomu tak je. I přesto, že mají v nohách Youth World Skyrunning Champs a dva závody v předchozím víkendu v Itálii, na výkonu a způsobu běhu to moc znát není. První se po černé sjezdovce do Petra řítí David Novák, již s menším náskokem na Tomáš, který si vybojoval na předchozím stoupání na Stohu. S úsměvem a zcela v pohodě běží do červené sjezdovky a vypadá to, že se dokonce na to stoupání těší. Je dnes k nezastavení a ten menší náskok zvyšuje, když zanedlouho dobíhá do cíle ve výborném čase 2:24:28 a s náskokem skoro šesti minut na druhého Tomáše Křivohlávka. Tak zde máme v cíli mistry ČR v kategorii Junior (do 19 let) a U23 (do 23 let). Se ztrátou něco přes dvě minuty dobíhá do cíle s úsměvem třetí reprezentant Adam Chloupek a vypadá spokojeně.

Naty Mynářová pak již po seběhu do areálu a před posledním stoupáním má natolik jasný náskok zhruba 26 minut, že o jejím vítězství není pochyb a jde jen o to, kolikátá doběhne v celkovém pořadí. Nakonec finišuje na celkovém pátém místě v naprosté pohodě a s náskokem bezmála čtyřiceti minut na další ženy v pořadí Hanku Přádkovou a vítězku kategorie U23 Lůcu Luštincovou a druhou v U23 Katku Argalášovou. O tom, v jaké pohodě svůj závod odběhla svědčí i to, že po pár minutách po doběhu ji již vidím se jít vyklusat … :)



V kategorii U23 na třetí pozici a celkovém šestém místě dobíhá Michael Pozdenkov a v Juniorech se ze stříbra může radovat další člen repre výběru Ondra Nezval na celkové osmé pozici. Třetí v nejmladší kategorii se pak již s výrazným odstupem umisťuje Honza Bulan.

V holkách juniorkách je se suverénní Naty Mynářovou na bedně Katka Argalášová a Barbora Hejtmánková, na bedně U23 pak je s Lůcou Pavlína Palasová.

Je škoda, že o termínu a konání MČR Juniorů a U23 bylo rozhodnuto již před oznámením místa a termínu MS v Itálii. Dvojzávod víkend před MČR určitě pár závodníků z těchto kategorií od účasti v Krkonoších odradil, i když jak bylo vidět, na výkonech reprezentantů, kteří do Špindlu přijeli únava z Itálie moc vidět nebyla.

Mezitím stále probíhá delší závod na trati SkyMarathon®. Z kontroly zhruba osm kilometrů před cílem je hlášeno, že v čele je Jirka Čípa s náskokem možná až deset minut před Radkem Grohem a v cíli zavládne velké překvapení, když se jako první objeví Radek Groh. Ten pak první informuje, že Jirka asi zakufroval.

Když po více než jedenácti minutách dobíhá Jirka Čípa, potvrzuje, že zaběhl z tratě, hledal se a prakticky tak ztratil své vedení. Zcela otevřeně přiznává, že se zpět na trať nedostal v místě seběhnutí, protože byl rád, že se vůbec našel. Férově to jde nahlásit řediteli závodu Martinu Dvořákovi a ten rozhoduje, že část viny může být na něm jako pořadateli a ponechává pořadí doběhu beze změny.

Na třetím místě dobíhá po celou dobu se nahoru pořadím posunující Michal Štantejský, který je dlouhodobě naším nejlepším skialpinistou a dokazuje, že to umí i v běhu a nejen ve dvojicích :)



Při absenci všech žen české reprezentace, když Míša Mertová a Katka Matrasová daly přednost Běhu na Šerák, Denisa Krejčiříková do Špindlu nedorazila a Anka šetřila síly na Sierre-Zinal v následujícím víkendu, si pro vítězství suverénně doběhla Kristýna Chmelková s náskokem devíti minut na Aysen Solak a jedenáct minut na třetí Martinu Hampejsovou.



Celkové výsledky