TorDesGeantslogoZatímco, český ultratrail se chystá na tradiční B7, v Alpách se schyluje ke startu pravděpodobně nejtěžšího závodu v Evropě, nebo minimálně nejtěžšího, o kterém v současnosti vím. Je jím závod TOR DES GEANTS Endurance Trail della Valle d’Aosta.

Již jen základní parametry jsou dech beroucí. Závodníky čeká 336km a 24000m pozitivního převýšení. O náročnosti trati vypovídá i to, že start je v neděli 8.9.2013 a první závodníci jsou očekáváni až ve středu, poslední pak mají šanci dorazit až do další soboty 14.9.2013.

TorDesGeantsProfil

Startuje se v italském Courmayeur a dělá se jedno velké kolo, které závodníky po několika dnech dovede opět do cíle na stejném místě.

TorDesGeants1Podmínky pro přihlášení

Protože se jedná o obzvláště dlouhý závod zahrnující četné úseky ve vysoké nadmořské výšce, podmínky mohou být velmi obtížné (běh ve tmě, vítr, chlad, déšť nebo sníh), dobrý trénink a skutečná schopnost být několik dní v horách soběstačný jsou nezbytné pro úspěšné absolvování tohoto dobrodružství.

Neexistují žádná zvláštní omezení pořadatele pro přihlášku na Tor des Geants, ale předchozí účast na dalších ultratrailech trvajících několik dní je možné důrazně doporučit.

Je nutné platné lékařské potvrzení osvědčující, že závodník je schopný absolvovat a vykonávat sportovní soutěže ve vytrvalostních disciplínách.

Cena startovného je € 400.00.

Toto startovné zahrnuje veškeré služby uvedené na webu závodu, jako například závodní balíček, pasta party organizovaná v noci před startem, buffet po dokončení v cíli, veškerou pomoc a podporu během závodu, zpětný transport do Courmayeur v případě DNF, přeprava osobních tašek z jedné life base na další a DVD ze závodu.

Přihláška je platná jen na konkrétního závodníka a žádné změny a přesuny nejsou možné.

Přihlásit se je možné pomocí předběžné přihlášky na internetu ( www.tordesgeants.it ) vyplněním kompletního formuláře. Platba musí být provedena kreditní kartou při vyplňování formuláře pomocí on-line služby.

TorDesGeants2

Limit je 600 závodníků plus 10% na základě rozhodnutí pořadatele. Závod je prakticky vždy vyprodán a existuje čekací listina, pro případ zrušení účasti některých závodníků.

Divoké karty může pořadatel udělit závodníkům podle vlastního uvážení i po naplnění kapacity závodu.

TorDesGeants3Trasa bude probíhat podél Alta Via 1 a Alta Via 2 (Valle d’Aosta), se startem a cílem v Courmayeur a bude zahrnovat celkem kolem 336 km (200 mil), s nadmořskou 24000m. Krajina na úpatí regionu Four-Thousanders nabídne závodníků překrásné zážitky a výhledy.

Na trase bude řada míst pro odpočinek, občerstvení, pomoc, stejně jako sedm větších základen, které rozdělí cestu do sedmi částí:

  • Courmayeur – Valgrisenche 49 km 3996 D+

  • Valgrisenche – Cogne 56 km 4141 D+

  • Cogne – Donnas 44 km 3348 D+

  • Donnas – Gressoney St Jean 53 km 4107 D+

  • Gressoney St Jean – Valtournenche 39 km 2601 D+

  • Valtournenche – Ollomont 44 km 2702 D+

  • Ollomont – Courmayeur 48 km 2880 D+

Pomoc závodníkům bude poskytována v různé úrovni na různých místech.

TorDesGeants4Rescue point – Zde bude kontrola závodníků s možností přivolat pomoc nebo přijmout menší pomoc na místě. V případě velmi nepříznivých podmínek zde bude možno i provizorně bivakovat ve stanu pro běžce a dobrovolné pořadatele.

Refreshment point – Zde budou mít závodníci k dispozici jídlo a pití.

Watter point – Zde bude k dispozici pouze pití.

Bases – Zde bude k dispozici i lékařská pomoc pro případ potřeby.

Letos minimálně pro mě bude velmi zajímavé, zda se na startu skutečně objeví jedna z ikonických postav historie skyrunningu, Bruno Brunod. Ten před nedávnem velmi přesně předpověděl hodnotu rekordu, který poté dosáhl Kilian v běhu z Cervinie na Matterhorn a zpět a s radostí mu jako jeden z prvních gratuloval.

Copyright Ludovico Bich

Copyright Ludovico Bich

Bruno byl již letos přihlášený k jinému hodně těžkému běhu Ronda del Cims v rámci Andorra Ultratrail, ale pro zdravotní problémy nakonec nestartoval. Pevně věřím, že tentokrát se mu nic do cesty nepostaví a přeji mu co nejkrásnější výsledek včetně jedinečného zážitku, který tento závod jistě je schopný poskytnout.

Letos se závodu nezúčastní sice nikdo z Česka, ale na startu bude trojice závodníků ze Slovenska Peter Lestak, Ivan Martynek a Slavo Glesk. Pokud z jejich účasti vznikne nějaká zajímavá reportáž, moc rád bych ji na našich stránkách publikoval. Snad i proto, že mám tento závod zařazený do seznamu akcí, kterých bych se rád někdy v příštích letech zúčastnil.