Compressport Ještěd SkyRace®

V sobotu 14.4.2018 se opět sjela česká skyrunning elita i množství dalších milovníků běhání v kopcích do Liberce pod Ještěd.

Po výborných zkušenostech z minulých závodů dostal Honza Dušánek a jeho tým důvěru a pořádání dalšího Mistrovství Česka. A je třeba říci, že rozhodně nezklamal.

V nezvykle krásném ještědském počasí se na start všech závodů postavilo skoro 560 závodníků a závodnic. Hlavní závod SkyRace® s délkou 24,5km a převýšením 1600m dokončilo 367 běžců a běžkyň. Povzbudivá byla velká účast dětí na jejich kratších závodech, když se jich pod Ještěd sjelo 73. Snad to s další perspektivou běhání v kopcích nebude tak špatné :)

S drobným zpožděním po vyhlášení výsledků dětských závodů a startu kratší tratě Ještěd Trail, již odstartoval závod Mistrovství Česka v SkyRace®. A všechny čekala na začátek chuťovka od pořadatele v podobě výběhu po dosud sněhem pokrytém svahu vedle skokanských můstků a následným seběhem spodní části sjezdovky Skalka s velkými sněhovými poli a podmáčeným terénem.

Od začátku za to opravdu fest vzal Milan Janata, který se do závodu přihlašoval až jako poslední z možných favoritů závodu. V prvním stoupání na Pláně byl v čele, následovaný Vítkem Otevřelem, který se následně svěřil, že to asi trochu přepálil. Na třetím místě s minimální ztrátou běžel Ondra Fejfar, čtvrtý Radek Hübl, který také měl úvod zřejmě rychlejší, než bylo zdrávo. Pátý zde jde Mára Causidis a hned za ním běží dvojice reprezentantů v kategorii U23 a Junior Tomáš Křivohlávek a David Novák.

V ženách, při absenci domácí Zuzky Kocumové, to již před startem vypadalo na souboj Zuzky Krchové s Ankou Strakovou. Zuzka ale, jak je jejím zvykem, nenechala nic náhodě a vypálila po startu do závodu bez jakéhokoli respektu. V prvním stoupání na Pláně již má na Anku náskok zhruba 1:10, když před Ankou běží velmi dobře ostravská Jana Adamcová. Odstup dalších žen se zdá již v tuto chvíli větší.

Při seběhu z plání, před dalším postupem na Šámalovy boudy již Ondra Fejfar stahuje Milana Janatu a jde za ním jen v odstupu nějakých 20 metrů. Odstup dalších závodníků je již vcelku propastný a vzhledem ke kvalitám prvních dvou běžců a povaze a délce trati se zdá, že si to tito dva rozdají o titul. Ondra Fejfar se nakonec ukáže jako silnější především v kopcích a před závěrečným seběhem z Ještědu si na Milana udělá dostatečný náskok. Na mírně změněné trati, tedy bez možnosti srovnání s minulými ročníky pak dobíhá Ondra Fejfar do cíle pro obhajobu svého titulu Mistra Česka v SkyRace® v čase 2:00:16. Se ztrátou skoro tři minuty v čase 2:03:04 přibíhá do cíle Milan Janata, kterému se strategie rychlého začátku evidentně vyplatila. S bolestivým výrazem v tváři dobíhá pro třetí místo s problémem na plantární fascii Mára Causidis v čase 2:08:00 a je rád, že nakonec uhájil podium před výborně zezadu běžícím Pavlem Brýdlem. Ten je celkově čtvrtý v čase 2:08:05 a vítězí v starší věkové kategorii nad 36 let. Pátý celkově pak je v cíli Tomáš Buryška za 2:09:34.

V ženách se situace vyvíjí dle Zuzkou psaného scénáře. Po seběhu za Pláněmi má již na druhou Anku Strakovou náskok kolem 2:30 a vypadá velmi dobře. Svůj náskok pak ještě zvyšuje a na Ještědu Ance hlásí ztrátu na Zuzku kolem pěti minut. Do cíle sice Anka bojuje a náskok nakonec stáhne na přijatelných 2:09. Zuzka Krchová si tedy po loňském třetím místě vybojovala svůj první mistrovský titul Česka časem 2:33:25. Anka loni po narození holek nestartovala a s převahou tréninku v naší pojizerské rovině je spokojená s druhou pozicí a časem 2:35:34.

V počátku výborně běžící Jana Adamcová nakonec svou třetí pozici neobhájila a končí čtvrtá v celkovém pořadí s časem 2:42:07 za zezadu běžící Petrou Ševčíkovou, která si dobíhá s časem 2:40:22 pro bronzové umístění. Až pátá končí minulý rok druhá Katka Matrasová v čase 2:42:46. Věřím, že její forma bude gradovat v půlce května na Mistrovství světa v trailu ve Španělsku.

MUŽI

1. Fejfar Ondřej Inov-8 team / TJ Spartak Vrchlabí Muži 24-35 let 02:00:16.7
2. Janata Milan SALMING/RUN4FUN Muži 24-35 let 02:03:04.4
3. Causidis Marek BUFF/SALOMON TEAM Muži 24-35 let 02:08:00.7
4. Brýdl Pavel Mizuno/Leki Muži 36-45 let 02:08:05.9
5. Buryška Tomáš RunSport/Salomon Team Muži 24-35 let 02:09:34.2

ŽENY

1. Krchová Zuzana Czech Skyrunning Team-Fyziokinesis Ženy 24-35 let 02:33:25.7
2. Straková Anna Czech Skyrunning Team Ženy 3645 let 02:35:34.0
3. Ševčiková Petra X-TRAIL Orlová Ženy 24-35 let 02:40:22.2
4. Adamcová Jana OCR RUNNERS OSTRAVA Ženy 24-35 let 02:42:07.4
5. Matrasová Kateřina Czech skyrunning – Salming running Ženy 24-35 let 02:42:46.9

Sobotní závod byl zároveň i jedním z ukazatelů pro nominaci na srpnové Youth Skyrunning World Champs v Itálii.

V kategoriích Junior se na podiu umístili.

1. Veigertová Gabriela

2. Poláková Eliška

1. Nezval Ondřej

2. Krupka Adam

3. Růžek Vojtěch

V U23 pak bylo podium následující:

1. Kalousová Tereza

2. Nesibová Iva

1. Křivohlávek Tomáš

2. Fürst Matouš

3. Fárník Tomáš

KOMPLETNÍ VÝSLEDKY

Byla to krásná sobota a věřím, že spokojeni byli nejen ti, kdo se objevili na podiu. Alespoň z výrazu tváří závodníků a závodnic napříč celým startovním polem se dalo vyčíst, že se jim letos pod a na Ještědu líbilo. Řekl bych, že s většinou se asi setkáme znovu začátkem prosince při Winter Ještěd SkyRace®.

Pár dalších fotek z letošního ročníku z počátku závodu a z cíle

A pro ty, kdo nechtějí čekat tak dlouho je stále otevřena registrace na další událost, tentokrát v Beskydech. První sobotu v květnu 5.5.2018 se zde odehraje tradiční Czech Energy Team Perun SkyMarathon jako Mistrovství Česka v SkyMarathon. Na nově upravené a ještě těžší trati, než jste zatím poznali a za účasti vítěze Skyrunner® Italia Series 2016 a 2017 Lucy Carrary.

Díky za fotky v článku: Michal Dobiáš (Trailpoint) a RaceShots

Fotky v galerii jsou mé, ale k dispozici v plném rozlišení bez vodoznaku.