Blíží se konec roku a tak jako i v minulých letech připomínám stávajícím členům i těm, kdo třeba jen o členství v naší asociaci uvažují, že jejich podpora je pro naši asociaci i náš sport v Česku víc než důležitá.

Jak si již mnozí z vás zvykli, s členskými příspěvky do Czech Skyrunning Association (CZSA) je to podobně jako s dálničními známkami. Pro období dalšího roku je možné je uhradit již od prosince předchozího období a pro zachování kontinuity členství pak je posledním termínem k jejich uhrazení 31.leden období, pro které jsou příspěvky hrazeny.

Z minula vím, že i mnozí z vás, kteří jste již roky, případně již od samotného založení CZSA věrnými členy, máte jednoduše v hlavách spoustu jiných svých myšlenek, povinností a termínů, proto přicházím s tímto upozorněním.

Pro ty z vás, kdo ještě členy nejste, nebo by vás mohlo zajímat něco málo z historie českého oficiálního skyrunningu a jeho úspěchů, je určen následující text. Kdo si již myslí, že o skyrunningu ví skoro vše, může přeskočit.

S mou ženou Ankou, která patřila k absolutní světové špičce v horských bězích a stále se drží na TOP výkonnosti, jsme vždy milovali hory a běhání v nich. Někdy v počátku roku 2013 jsem potřeboval něco vysvětlit kolem skyrunningu a kontaktoval jsem e-mailem vice presidentku ISF Lauri van Houten. Po pár e-mailech a pěkném popovídání po síti zazněl dotaz, jestli v Česku nechceme skyrunning zastřešit, někam dovést a stát se s vlastní asociací členem ISF. Po návratu z krátké zahraniční cesty a ještě kratší diskusi s Ankou jsem odpověděl „Ano, jdeme do toho.“.

Czech Skyrunning Association byla oficiálně založena a zapsána v rejstříku velmi rychle již 20.3.2013.

Od té doby se toho událo opravdu hodně. V Česku vznikly nové závody, skyrunning si získal popularitu nejen u našich top běžců a běžkyň, kteří se často s úspěchem účastní závodů v zahraničí, závodů světové serie i šampionátů. Není výjimkou, když na startu závodů v Česku stojí stovky běžců a běžkyň. Vidíme případy, kdy povolený maximální počet běžců ve startovním poli je vyprodán.

V průběhu uplynulých let v Rankingu CZSA alespoň jednou bodovalo 1028 mužů a 320 žen. A to se do hodnocení Rankingu započítávají výsledky z domácích závodů jen do 1,5 násobku času vítěze nebo vítězky.

Nyní tedy má oficiální skyrunning za sebou v Česku již pět sezon. Myslím, že se ho povedlo někam dostat.

A to i přesto, že český skyrunning nikdy neobdržel jedinou korunu dotace od státu.

Již v první sezoně existence asociace v 2013 jsme vypravili reprezentační tým do Itálie na mistrovství Evropy. Náš v tu chvíli poměrně improvizovaný tým zde hodně překvapivě obsadil pěkné páté místo v soutěži národů a odvezl si i premiérovou bronzovou medaili ze závodu Vertical Kilometer®.



První oficiální Mistrovství ČR v SkyMarathon® a Ultra SkyMarathon® se uskutečnily v roce 2014 za velkého zájmu běžců, když oba závody byly beznadějně vyprodané. Náš tým se v tom roce kromě jednotlivých závodů Skyrunner® World Series (SWS) opět zúčastnil mistrovství světa v Chamonix a nezklamal zde.

Již v létě 2015 dociluje naše reprezentace dalšího výborného úspěchu, když Anka Straková dobíhá po boji třetí, získává bronzovou medaili na European Skyrunning Champs ve Val d‘Isere v Ultra SkyMarathon® a náš tým obsazuje čtvrté místo v celkovém hodnocení.



Jako jedni z prvních na světě jsme konkrétním způsobem začali podporovat skyrunning u mladých kategorií juniorů a U23. Vyslali jsme úspěšně reprezentační tým již na nultý testovací ročník Youth World Skyrunning Champs 2015 v Itálii, kde náš tým skončil druhý za Španělskem a odvezli jsme si 6 individuálních medailí (2x stříbro a 4x bronz). Jako úplně první na světě jsme pak na podzim 2015 vyhlásili pro rok 2016 oficiální národní ATEX Skyrunner® Czech Series Junior a U23 pro věkové kategorie do 19 let a 20-23 let.

Závody v ČR

Již v roce 2016 se v Česku uskutečnilo 11 závodů kategorie Sky (8x SkyRace® a 3x SkyMarathon®) a jeden Ultra SkyMarathon® (druhý plánovaný musel být z organizačních důvodů zrušen). Pro další období pak bylo počítáno s nárůstem v účasti i kvalitě.

Oproti třem mistrovstvím ČR v roce 2016 jsou pro rok 2017 vyhlášena čtyři mistrovství: MČR SkyRace®, MČR SkyRace® Junior a U23, MČR SkyMarathon®, MČR Ultra SkyMarathon®. Podobně by tomu mělo být i pro rok 2018.

Výbava reprezentace

Na jaře 2016 se podařilo po několika jednáních získat jako hlavního sportovního partnera reprezentace brněnskou firmu ATEX Sportwear, která vyrábí velmi kvalitní sportovní oblečení pro řadu reprezentačních týmů ČR nebo jednotlivé špičkové sportovce. Za zmínku jistě stojí například česká, slovenská a běloruská biatlonová reprezentace, reprezentanti ve veslování Ondřej Synek nebo Mirka Knápková, rychlobruslařka Martina Sáblíková, česká triatlonová reprezentace, triatlonisté Filip Ospalý a Petr Vabroušek a mnoho dalších. V této výbavě jistě vyčnívá speciální dres pro skyrunning vyrobený bezešvou lepenou technologií z extrémně lehkého materiálu.



Je zajímavé konstatovat, že naše reprezentace měla podobné plnobarevně tištěné dresy vyrobené touto lepenou technologií asi jako první na světě.



Tyto dresy si vysloužily pozornost nejen v Česku. Například při Youth World Skyrunning Championships v Itálii byly neoficiálně vyhodnoceny jako nejlepší týmové dresy ze všech účastníků.

MS Španělsko 2016

I přes oslabení našeho týmu, kdy naše nejlepší běžkyně Anka Straková nemohla startovat v Ultra Sky závodě (těhotenství), dosáhli naši reprezentanti výborných výsledků, z nichž uvedu je ty z TOP10.



Ondřej Fejfar – 9. MS Španělsko, VK

Míša Mertová – 6. MS Španělsko, Sky

Katka Matrasová – 10. MS Španělsko, Sky

Zuzana Urbancová – 10. MS Španělsko, Ultra Sky

Zdeněk Kříž – 5. MS Španělsko, Ultra Sky

Právě vyrovnanost výsledků celého týmu pak vedla k naprosto nečekanému a skvělému druhému místu naší reprezentace v soutěži týmů mistrovství světa za nejlepším Španělskem. V pravém smyslu slova to byl příjemný šok nejen pro nás, ale i pro vedení International Skyrunning Federation (ISF), které je naší asociaci velmi příznivě nakloněno.



MS Youth Itálie 2016

Na první oficiální Youth World Skyrunning Championships v Itálii odcestoval na přelomu července a srpna desetičlenný tým a nevedl si vůbec špatně. Navázal na úspěch hlavního týmu z MS ve Španělsku a přivezl osm medailí (1x zlato, 5x stříbro, 2x bronz). V týmech pak naše reprezentace skončila jen těsně na třetím místě, když od stříbra nás dělily jen zhruba dvě sekundy v závodě Vertical Kilometer®. Vedle Španělska, Itálie a Japonska jsme zemí, která pro rozvoj skyrunningu u mladých závodníků dělá nejvíce a další projekty jsou plánovány.



SWS

V roce 2015 v hodnocení Sky docílila nejlepšího výsledku v pořadí SWS Anka Straková na 13. místě, Míša Mertová pak v této Serii dosáhla nejlepšího výsledku na finálovém závodě v Limone, kde doběhla šestá.

V Ultra Serii pak výborně bojovali Zdeněk Kříž v konečném hodnocení 17. a ve finálovém závodě Ultra Pirineu devátý a Honza Bartas v celkovém pořadí 18. Anka Straková pak skončila v celkovém hodnocení na výborném desátém místě po výsledcích v TOP10 ve dvou závodech.

V disciplině Vertical Kilometer® byl z našich nejlepší Honza Havlíček na 18. místě a Iva Milesová, která skončila desátá.

Celkově velmi dobré a vyrovnané výkony celého našeho týmu pak přispěly k tomu, že Czech Skyrunning Team skončil v hodnocení týmů SWS 2015 na skvělém třetím místě za giganty tohoto sportu s naprosto odlišnými podmínkami pro členy jejich týmů jakými jsou firemní týmy Salomon a La Sportiva.

Snažili jsme se minimálně udržet tyto výborné výsledky i v roce 2016 a zaznamenali jsme mnoho velmi významných úspěchů.

Z individuálních úspěchů v SWS lze uvést:

Pavel Paloncý – 11. Yadin SkyRace®, Čína

Ondřej Fejfar – 2. Transvulcania VK

Anka Straková – 4. Madeira Ultra SkyMarathon®

Zuzana Urbancová – 7. Madeira Ultra SkyMarathon®

Jan Zemaník – 6. Madeira Ultra SkyMarathon®

Míša Mertová – 7. Livigno SkyRace®

Jan Bartas – 8. High Trail Tarentaise (Ultra Sky)

Onbdřej Fejfar – 11. Comapedrosa SkyRace®

Anka Straková – 5. Comapedrosa SkyRace®

Míša Mertová – 2. Matterhorn Ultraks

Zuzana Urbancová – 7. Trofeo KIMA, Extreme Sky

Ondřej Fejfar – 6. The RUT, Sky

Ondřej Fejfar – 1. The RUT, VK (jednalo se o premierové vítězství v SWS pro českého závodníka)

Míša Mertová – 6. Limone Xtreme SkyRace®

Naši závodníci se neztratili ani v celkovém pořadí SWS, kde v hodnocení Ultra Sky skončil Jan Bartas na devátém místě a Anka Straková i přes nutnost ukončit sezonu v její půlce je hodnocena na 12. místě (TOP 10 by jí jistě patřila v případě možnosti absolvovat alespoň jeden další závod).

V hodnocení Sky se nejlépe umístili v celkovém pořadí Míša Mertová na osmém místě a Ondřej Fejfar na 20. místě.

Výborně pak bojoval Ondra Fejfar v průběhu sezony především v disciplině Vertical Kilometer®, kde si výbornými výsledky v průběhu sezony zajistil celkové 5. místo, které bylo v té době nejlepším umístěním českého závodníka v dlouhodobé soutěži Skyrunner® World Series.

Kempy

V roce 2016 se také začíná realizovat idea, kterou jsme měli v hlavách již delší dobu. Tou je organizace speciálních tréninkových kempů pro zájemce o skyrunning ze všech možných skupin. Je zde počítáno s pomocí a rozvojem pro mladé naděje skyrunningu a to nejen členy výběru mladé reprezentace. Prostor je tu i pro setkání a společný trénink našich TOP běžců a běžkyň společně s těmi, kdo by do této TOP společnosti rádi pronikli. A v neposlední řadě jsou kempy určeny i pro ty, koho prostě skyrunning chytl, chce se něco nového naučit a dozvědět, i když nemá právě ambice pro umístění v čele výsledkových listin. Kempy nejsou zaměřeny jen na praktický běžecký trénink v horách, ale i na kompenzační cvičení, využití nových technologií pro zvýšení výkonu, správnou stravu a možná nejdůležitější část, kterou je předávání praktických zkušeností těmi, kdo se v horách již pohybují léta a kde jejich zkušenosti mohou ostatním ušetřit na jejich cestě spoustu chyb a omylů.

V listopadu 2016 proběhl první takový kemp v Krkonoších, který zajišťoval a pořádal tým kolem Honzy Dušánka (pořadatel Ještěd SkyRace®) v rámci jeho aktivity Trailcamps a zaznamenal obrovský úspěch. Vidět je to i na faktu, že další kempy v rakouských Alpách i opět v Krkonoších byly zcela naplněny a na rok 2018 je jich naplánováno aktuálně (konec roku 2017) celkem šest.

Ostatní

Prestiž naší asociace i ocenění naší práce se projevuje i ve vztahu k International Skyrunning Federation. Nejen že mnohá naše vyjednávání jsou z tohoto důvodu jednodušší, ale na výročním mítinku ISF ve Španělsku v roce 2016 byla do vrcholného orgánu ISF Management Committee zvolena Anka Straková jako zástupce běžců.

Rovněž jako jediná země střední a východní Evropy máme v Česku mezinárodního rozhodčího ISF.

Sezona 2017

I rok 2017 byl pro český skyrunning úspěšný. Shrňme si tedy, co se přihodilo.

V Česku se podobně jako v roce 2016 konaly dvě Skyrunner® Serie.

Bohemia Industry Skyrunner® Czech Series bez rozdílu věkových kategorií a serie pro mladé závodníky a závodnice pod názvem ATEX Skyrunner® Czech Series Junior a U23.

V obou Seriích bylo hodnoceno osm závodů:

Ještěd SkyRace®

Hyundai Perun SkyMarathon®

Nezmar Ultra SkyMarathon®

Kraličák SkyRace®

KTRC Krkonošký SkyMarathon® 50K

KTRC Krkonoše SkyRace®

KTRC Ještědský půlmaraton

KTRC Ondřejnický půlmaraton

První tři uvedené závody byly zároveň Mistrovstvími Česka.

Naše asociace přistoupila již v roce 2014 prostřednictvím Antidopingového výboru ČR ke světovému kodexu proti dopingu a podobně jako v předchozích letech i letos se konala minimálně jedna antidopingová kontrola při závodu Skyrunner® Czech Series. Tentokrát to bylo při závodě Kraličák SkyRace® a všechny provedené kontroly skončily k našemu potěšení s negativním výsledkem.

Reprezentace 2017

Naše reprezentace Czech Skyrunning Team se zúčastňovala nejen letošních šampionátů, ale i řady závodů SWS a VKWC.

Z úspěchů našich běžců a běžkyň (členů reprezentace) bych uvedl následující:

VK Transvulcania – Zuzka Krchová 3. a Ondra Fejfar 4.

Scenic trail – Mára Causidis 3. a Zdenda Kříž 6.

Livigno SkyMarathon® – Míša Mertová 6.

Dolomiti SkyRace® Canazei – Zuzka Krchová 5.

HTV Euro Champs Ultra – Míša Mertová 3. a Mára Causidis 10, Aleš Palko 19.

Matterhorn Ultraks – Míša Mertová 5.

Euro Champs Sky Classic Gorbeia – Zuzka Krchová 7., Jirka Čípa 8., Ondra Fejfar 9., Milan Janata 12.

Euro Champs VK Limone – Zuzka Krchová 8, Ondra Fejfar 20.



V celkovém pořadí SWS pak největšího úspěchu docílil Mára Causidis svým čtvrtým místem v Ultra Sky a dosáhl tak aktuálně nejlepšího výsledku českého závodníka v celkovém pořadí SWS. Honza Bartas (v počátku sezony vystoupil z repre) skončil devátý. V Overall pořadí skončil Aleš Palko sedmý.



Ani ženy se neztratily a v TOP20 skončily tři. Míša Mertová 14. a Zuzka Krchová 19. v Sky Classic, Zuzka Urbancová/Bartasová 16. v Sky Extreme.

Velmi dobré a především vyrovnané výkony ve všech disciplinách Euro Champs pak přinesly velký úspěch celému týmu, když Czech Skyrunning Team získal zlatou medaili v Rankingu národních týmů před Španělskem a Itálií a v hodnocení podle získaných medailí skončil na čtvrtém místě za Španělskem, Francií a Itálií.



Podobně jako v předchozích letech i letos bojoval náš mladý tým na Youth World Skyrunning Champs v Andoře.

Ve velmi silné konkurenci získaly všechny naše medaile dívky. Kateřina Argalášová dvě stříbrné a po jedné bronzové pak Eva Žáčková a Barbora Cichá.



I přes tyto nesporné úspěchy českého skyrunningu se stále potýkáme s problémem nalézt dlouhodobého generálního partnera CZSA, který by byl ochotný a schopný dotovat náš velmi skromný rozpočet určitou finanční částkou. Po letech nejistot se zdálo, že příchodem společnosti Bohemia Industry do pozice generálního partnera CZSA se naše problémy s pokrytím i těch našich minimalizovaných potřeb vyřešila. Příspěvek BI byl v letech 2016 a 2017 opravdu významným a bezesporu přispěl k rozvoji skyrunningu v Česku. Bohužel pro další období se nepodařilo smlouvu o partnerství obnovit a tak CZSA stojí před situací, kdy bez generálního partnera je opět finančně závislá pouze na příjmech z členských příspěvků nebo na pár jednotlivých menších sponzorských darech členů nebo jejich firem.

Byl bych proto rád, kdybyste si při rozhodování o tom, zda se stát členem či ne, uvědomili, že i váš členský příspěvek je kapkou, která v celku může hodně pomoci. Naši partneři pak různými benefity vám vrací vaši přízeň pro český skyrunning.

Pochopitelně, pokud by snad kdokoli rád věnoval jakýkoli sponzorský dar pro CZSA, bude to velká pomoc a protože naše asociace je registrovaná jako nezisková organizace s činností ve sportu, může být tento dar bez problému uplatněn jako odčitatelná položka z vašich daní.

INFORMACE K ČLENSTVÍ

Číslo účtu CZSA je 2000401866/2010.

Členské příspěvky pro rok 2018 zůstávají na stejné výši 500,-Kč.

Jako variabilní symbol použijte své ID v CZSA.

Zde mohou vyplnit přihlášku noví členové.

Přeji vám všem, ať už jste, budete členy, nebo i nejste, ale máte rádi běh po horách, jen ty nejkrásnější zážitky v roce 2018.