Když si na něco kvalitního ve své výbavě, kterou používám k tréninku a závodům nebo i jen pobíhání a pohybu v horách, zvyknu, především v závodech to pak ne často měním.

Občas ale rád vyzkouším něco nového a jsem vždy rád, když se trefím a nová věc mě příjemně překvapí.

Pokud bych pro letošek vypíchl to, co mi opravdu udělalo radost, musím zmínit hned dvě značky a jejich vybavení.

První jsou boty od HOKA ONE ONE. Ano, tyto boty používám již hodně dlouho a své první Hoka Rapa Nui jsem ještě měl z UK, kdy se v Česku v roce 2013 asi ještě neprodávaly. Od té doby to je moje oblíbená značka bot a vyzkoušel jsme asi více než deset různých modelů. Z letošní produkce mi pak udělala největší radost nová verze boty SpeedGoat 2. Již s jedničkami jsem byl moc spokojený, ale dvojky mi přijdou zase o minimálně stupeň výš. Pro mou širší nohu je moc fajn znatelné rozšíření kopyta boty v přední části.. Zvlášť na delších tratích to člověk ocení, kdy noha po mnoha hodinách přeci jen nateče a stále je bota velmi komfortní.



Také svršek boty se změnil a řekl bych k lepšímu. Použitý materiál zatím vypadá, že by měl vydržet znatelně víc než původní síťovina.

Hmotnost ve vzorkové velikosti UK8 se u dvojek snížila o 10g na 275g a to je u boty, kterou lze bezpochyby doporučit pro i ty nejdelší ultra traily, opravdu málo. U nové verze je jako tlumící vrstva mezipodešve použita hmota CMEVA (Compression Molded Ethyl Vinyl Acetate) místo původní IMEVA (Imoulded Ethyl Vinyl Acetate), dá se tedy očekávat delší funkčnost tohoto tlumení.



Největší plus ale dávám podrážce. I když oficiálně neexistuje informace, že by se změnila směs na podešvi, subjektivně mi přijde, že dvojky drží na všech površích ještě znatelně lépe než jedničky. Mám pro to možná dvě vysvětlení. Buď HOKA nemá zájem zveřejnit a přiznat změnu materiálu podešve, nebo ten efekt zlepšení pocitu na všech površích je způsoben jen změnou designu gripu. Ten je dost jiný, jak je možné se přesvědčit na fotografii níže a jeho hloubka u dvojek vzrostla ze 4mm na 5mm.




Mohl jsem letos poznat, jak se SpeedGoat 2 chová na nejrůznějších površích. Poznaly šotolinu v prudkých svazích i bahno, sníh, kamení od toho drobnějšího po velké kamenné bloky, žulu i vápenec, suchý i mokrý. Doposud jsem měl jako favorita na „držák na všem“ botu La Sportiva Ultra Raptor. Nyní ji na pomyslném trůnu vystřídala bota Hoka One One SPEEDGOAT 2.

Členům CZSA připomínám, že tyto boty, ale i další modely HOKA mohou výhodněji koupit se slevou 15% u našeho partnera E-SPORTSHOP.cz


V létě jsem narazil na francouzskou značku WAA Ultra Equipment. Tato francouzská firma nemá příliš široký sortiment, jako jiné v horách známé značky. Zato mi přijde, že to, co dělá, má dobře rozmyšlené a chyby se zde nehledají snadno.



V Česku se mi nepodařilo najít někoho, kdo by produkty této firmy dovážel, tak jsem objednal komplet šortek a trika s krátkým rukávem pro sebe a pro Anku totéž s variantou sukně místo šortek. Na zkoušku a otestování pak lehounký trailový pinglík s objemem 3 litry.




Počasí i v září přálo, takže se mi podařilo vše odzkoušet v různých podmínkách v Česku i v horách v Rakousku. Použil jsem komplet bez pinglu i s pinglem, bez lehké větrovky i s větrovkou na mokré triko nahoře ve sněhu.

Byl jsem vším hodně příjemně překvapen.

Šortky se skládají ze dvou nezávislých kusů, kter lze použít i samostatně. Dvě vcelku prostorné kapsy na elastické vložce jsou dostupné i po oblečení vrchních lehounkých a pro pohyb komfortních šortek otvory, kde byste u trenek jinak hledali kapsy.






Další prima kapsa na zip je pak na vrchním dílu. Spodní elastický díl šortek dobře sedí, má ploché švy, nikde nic nedře. Prostě chová se tak, jak byste od podobného produktu čekali. Spodní mírně kompresní lem drží šortky tam, kde mají být, nic se nehrne nahoru. Široký pas pak netlačí a je pohodlný.



Svrchní lehká a vzdušná část šortek je opatřena gumou v pase i šňůrkou na stažení. Zadní část je drobně děrovaná pro ještě vetší schopnost větrání a odvodu tepla.



Triko si zamilují všichni, kdo potřebují hodně kapes a prostoru na triku a nechtějí pro každou drobnost do pinglu nebo je mu kapes na pinglu málo.



Triko má vpředu dvě velké kapsy na jeden suchý malý zip. Vzadu jsou pak dvě doslova obrovské kapsy po celé šířce zad, která je kapsami rozdělena napůl. Každá kapsa má dva stejně malé suché zipy jak přední kapsy a vejde se do nich opravdu moc. Dáte li do jedné větrovku, bude ještě poloprázdná. Do druhé se vám pohodlně vejde půllitrová softflaška.






 

Výborný je také plně rozpínací zip. Střih těchto trik je dost „na tělo“ a přetažením přes hlavu by se triko dost špatně oblékalo a svlékalo. Každopádně počítejte s tím, že musíte vzít větší velikost dresu, než na jaký jste zvyklí od jiných značek. Já když chci mít dres neplandavý musím většinou volit S a jen u dresu od ATEXu mám M, protože jejich střih je rovněž těsnější. Tady mám také M a na výšku cca 177cm a hmotnost kolem 67kg je mi triko úplně akorát. Zpočátku jsem měl dojem, že mi je těsné v ramenou, ale při běhu pak bylo vše OK a asi i tím, že triko výborně sedí, i při tom pocitu těsnosti (při běhu zmizel) nikde nedře.

Výborná je pak možnost rozepnout triko opravdu hluboko až k břichu, když se člověk potřebuje ochladit. Naplno to určitě ocením v letních vedrech 2018.

Pingl je opravdu minimalistický a překvapivě velmi lehký. Má jen jednu velkou hlavní kapsu a dále na každém popruhu tři kapsy. Jedna větší na softflašky a dvě menší pak na gely, tyčky a podobně. Nastavení je bezproblémové a ping nikde netlačí ani neskáče.



Na kratší výběhy nebo závody, kde není požadována extrémní výbava je naprosto OK a za velmi rozumnou cenu. Zajímavý je systém uchycení holí svisle na popruhy pinglu pro fáze závodu nebo výběhu, kdu je nechcete nebo nepotřebujete používat.




Jedinou drobnou chybku, kterou bych snad již ani u výrobce vybavení do hor nečekal, je absence integrované píšťalky na hrudní přezce.

Varianta oblečení pro ženy má funkčně prakticky totožné triko, které je pouze střiženo pro ženskou postavu. U sukně je pak pouze zadní kapsa na zip a spodní elastická část je napevno spojená se sukní.