limoneboureTak jako již v posledních letech několikrát, i letos se finále Skyrunner® World Series (SWS) odehrálo nad Lago di Garda s centrem závodů v krásném městečku Limone sul Garda.

Pořadatelé nějak ztrácejí štěstí na počasí, které speciální mikroklima v okolí Gardy běžně slibuje. Loni napadl na vrcholcích kopců sníh a změnily se tratě jak Vertical® Kilometer tak i SkyRace®. Zatímco VK se mělo vrátit k tradiční trati, prudké s kramlemi a lany, trať Sky z loňského roku se natolik líbila, že se k ní s pár malými úpravami přešlo jako k nové standardní trati.

Vertical Kilometer®

Letos se místo sněhu přehnala v pátek přes Gardu bouře se silným větrem a deštěm a tak se opět pro VK muselo sáhnout k plánu B. Celé startovní pole vybíhalo již v 18:30 a běžela se mírnější tedy delší trať, která proti standardní je více běhavá a spíše než VK se víc blíží běhu do vrchu.

K pátečnímu VK se upíraly zraky všech, kdo se v Česku o skyrunning trochu zajímají. Šlo zde o dost, Ondra Fejfar mohl být první český běžec na podiu za celkové umístění v SWS a dokonce byl mezi čtyřmi běžci, kteří měli větší či menší šanci ještě bojovat i o absolutní vítězství.

I ohlášená změna trati mohla vyvolat mírný optimismus pro naše zájmy, protože Ondra je především běžec a právě běhatelnější tratě VK mu vyhovují lépe než ty strmější (podobně jako na Transvulcanii nebo v Montaně na The Rut).

Bohužel se zdá, že Ondrovi trochu v závěru sezony odešla forma. Prvním signálem toho mohl být jeho výkon na Ondřejnickém SkyRace®, kde nestačil ani na Tomáše Lichého ani na Honzu Zemaníka. Škoda. Přesto se Ondra do závodu pustil s vervou a odvážně a i přesto, že již po zhruba 1500m poznal, že není jeho den, dokázal se zmáčknout a bojovat o co nejlepší umístění v závodě i celkovém pořadí. Zatímco loni zde doběhl devátý v čase 45:24, letos skončil na 16. místě v čase 47:12. Celkově tak klesl z průběžného třetího místa na konečné páté místo, které je stále skvělé a určitě Ondrovi zajistí i do příští sezony pozvánky na všechny VK, kterých se bude chtít zúčastnit. Pokud bychom si trochu zaspekulovali, tak čas o 1:19 rychlejší by Ondru posunul na celkové čtvrté místo, čas o 2:01 rychlejší na třetí místo a čas o 2:12 rychlejší na druhé místo. Přesto patří Ondrovi gratulace a díky za skvělou reprezentaci a boj v průběhu celé sezony.


limonevk3


V závodě bodoval ještě Tomáš Lichý na 29. místě, který ale po loňsku a 12. místě asi nejel domů spokojený. Výborně zabojoval na VK náš reprezentant v kategorii Junior David Novák, který doběhl dvě místa za Tomášem na 31. místě a jen čtyři sekundy ho dělily od premiérových bodů v SWS.

Za svými možnostmi jistě zůstal z Nezmara zraněný Vítek Otevřel na 92. místě.

Jako určitý příslib do budoucna se může jevit mladá Eva Galaczová z kategorie U23, která zde dosáhla na první nebodované 16. místo, které jí uteklo o 1:02.

Veronika Tuhovčáková doběhla na slušném 20. místě, Vojtěch Gawlas na 105., další mladý závodník Vojta Řepa na 110. místě, Adam Kajánek 120. a Pavel Hradil 121.

Závod vyhrál italský závodník Phillip Goetsch, kterému k celkovému vítězství v SWS stačily tři závody a tři vítězství.


limonevkgoetschstiana


  1. GOETSCH Philip – 0:43:19

  2. ANGERMUND Stian – 0:43:20

  3. FACCHINI Patrick – 0:43:47

  4. MOLETTO Marco – 0:44:18

  5. RULLAN ESTARELLES Pere – 0:44:34

V ženách pak v mohlo dojít k přímému souboji o celkové vítězství mezi Francouzkou Christel Dewalle a Laurou Orgue. Druhá však k mému překvapení nestartovala.


limonevk2


Christel tedy nakonec deklasovala druhou v cíli specialistku na běhy do vrchu Valentinu Belloti o 3:15 a stala se zaslouženě vítězkou SWS VK.

  1. Christel Dewalle – 0:50:00

  2. Valentina Belotti – 0:53:15

  3. Hilde Aders – 0:54:56

  4. Lina El Kot Helander – 0:56:28

  5. Sanna El Kot Helander – 0:56:49

VÝSLEDKY VK LIMONE

Celkové pořadí SWS VK MUŽI

  1. Phillip Goetsch – 320

  2. Jan Margarit Solé – 290,4

  3. Ferran Teixido – 290

  4. Marco Moletto – 266,4

  5. Ondřej Fejfar – 256

Celkové pořadí SWS VK ŽENY

  1. Christel Dewalle – 408

  2. Laura Orgué – 358

  3. Maria Zorroza – 220,8

  4. Valentina Belotti – 193,6

  5. Hilde Anders – 181,6


swsvk2016


SkyRace®

V sobotu se již počasí trochu umoudřilo a vybíhalo se bez deště. Tady by jen zcela excelentní výkon mohl pomoci Ondrovi do TOP10 a to se bohužel nepovedlo. Přesto Ondra doběhl na bodovaných místech na 24. místě a to mu stačilo na udržení pozice v TOP20. Společně s pátým místem v hodnocení VK to je moc pěkný výsledek letošní sezony a v závodech SWS byl Ondra jasně nejúspěšnější český závodník. Věřím, že mu nadšení z letošního roku vydrží a v 2017 ještě vylepší své bilance.


limonesky3


Podobně jako na VK, i na Sky odvedl velmi dobrý výkon junior David Novák, který byl z českých závodníků druhý a doběhl v mužích na sice nebodovaném, ale pěkném 53. místě 24 sekund před naší nejlepší ženou v závodě Míšou Mertovou. David je podle mého mínění velkou nadějí pro budoucnost českého skyrunningu. Je vidět, že spojení závodního skialpinismu v zimě s běháním v létě je hodně dobrá kombinace. Slušný výkon podal i Olda Kokošek, který letos udělal pěkný výkonnostní skok proti loňsku. I když by jistě rád víc než 65. místo, je to dobrá motivace do příštího roku.

Také 88. Adam Chloupek a především 135. Tomáš Bystřický asi měli jinou představu o výsledku.


adamchloupeklimone


adamchloupeklimone1


Zvláštní pozornost pak jistě patří účinkování Honzy Dušánka v závodě. Ten se ke startovnímu číslu dostal vlastně na poslední chvíli od Toma Buryšky a do závodu nešel s velkými ambicemi. Asi trochu osud, že právě on se vyskytl u nepříjemnosti, která potkala naši běžkyni Veroniku Tuhovčákovou. Při seběhu z druhého kopce si všimla kluka, který dostal silné křeče. Vrátila se aby mu dala své magnezium a když od něho odbíhala dolů po trati, něco ji kouslo. Podle Veroniky pravděpodobně pavouk. Kousnutí bylo bolestivé, ale Veronika pokračovala v závodě. Po chvíli ale došlo k obratu, nastal anafylaktický šok, problémy s dýcháním. Veronika se stačila jen stočit do klubka vedle trati a snažila se křičet o pomoc. Po několika minutách probíhali další běžci a snažili se přivolat pomoc. Asi pět minut po té příhodě doběhl Honza a zůstal s Veronikou až do příchodu pomoci a převozu vrtulníkem do nemocnice na JIP. Takové DNF je potřeba hodnotit jen pozitivně. Veronika už je v pořádku a přesunula se domů.


limonevkveronikaadam


V ženském závodě měla nadějnou pozici do celkového umístění Míša Mertová. Před závodem byla na 12. pozici a TOP10 bylo víc než nadějné. Míša se projevila jako bojovnice a vyrovnaným výkonem si doběhla pro výborné šesté místo (loni byla sedmá). Celkově se tak v hodnocení SWS Sky posunula na výborné 8. místo a to jen se třemi započítanými závody. Škoda, že neměla i další čtvrtý. TOP5 by bylo skoro jisté.


misamertovalimone


misamertovalimone1


misamertovalimone2


Druhá z českých žen pak doběhla Kristýna Chmelková na 38. místě, pro kterou byl závod asi moc krátký a rychlý.

V závodě mužů nakonec nestartoval zraněný Tadei Pivk, vítěz SWS Sky 2015 a vedoucí závodník. Z předchozích závodů měl slušný náskok a prakticky jen Hassan Ait Chaou ho mohl ohrozit. Ten se ale kvůli silným křečím propadl pořadím a doběhl až desátý. Tadei tedy obhájil celkové vítězství i bez finálové účasti.


limonesky4


Potom, co se pořadí v průběhu závodu hodně měnilo, zvítězil nakonec zcela jasně Francouz Alexis Sevennec před doposud v skyrunningu neznámým Britem Hectorem Hainesem a Bulharem Kirilem Nikolovem. Kdyby se měly dělat sázky na pořadí, troufám si tvrdit, že by nikdo nevyhrál.

  1. Alexis Sevennec – 2:46:49

  2. Hector Haines – 2:51:41

  3. Kiril Nikolov – 2:52:04

  4. Rok Bratina – 2:52:12

  5. Marco Moletto – 2:52:28


limonesky5


limonesky6


V ženském závodě se v přímém souboji utkala Laura Orgué o vítězství v serii a tentokrát s Američankou Megan Kimmel prohrála. Oproti loňsku, kdy si Megan titul prohrála právě ve finálovém závodě svým až šestým místem, tentokrát běžela rozumně a vyrovnaně a do čela šla až v průběhu závodu. Lauru pak porazila o něco víc než o minutu.


limonesky7


Zajímavostí byl start mistryně světa v Ultra Sky ze Španělska Caroline Chaverot, pro kterou Limone byl vůbec první závod SkyRace®. Nevedla si určitě špatně a skončila čtvrtá jen zhruba 40 sekund od podia.

  1. Megan Kimmel – 3:17:35

  2. Laura Orgué – 3:18:42

  3. Celine Lafaye – 3:19:22

  4. Caroline Chaverot – 3:20:03

  5. Ragna Debats – 3:20:47

  6. Michaela Mertová – 3:25:04

VÝSLEDKY SKY LIMONE

Celkové pořadí SWS Sky MUŽI

  1. Tadei Pivk – 356

  2. Hassan Ait Chaou – 323,6

  3. Kiril Nikolov – 284,6

  4. Pablo Villa – 261

  5. Alexis Sevennec – 260

Celkové pořadí SWS Sky ŽENY

  1. Megan Kimmel – 420

  2. Laura Orgue – 383,6

  3. Ingvild Kaspersen – 286

  4. Ragna Debats – 284,4

  5. Marta Molina – 248


swssky2016


Posledním závodem SWS se také uzavřela Skyrunner® Czech Series. Níže uvádím pořadí prvních deseti v jednotlivých kategoriích v celkovém pořadí. Jak je vidět, rozhodující byla jistá univerzálnost, kdy body jen z jedné discipliny na čelná umístění většinou nestačila.

V TOP10 se v mužích umístilo osm závodníků a v ženách pět. Příslibem pro budoucnost je zájem o závody mezi mladými v kategorii Junior U19 a U23. Snad jen v nejmladších dívkách bych přivítal silnější startovní pole na závodech v Česku. Příští rok bude Youth World Skyrunning Champs v Andoře nebo Portugalsku a rád bych, aby náš mladý tým navázal na úspěchy z loňského i letošního roku. O konečné nominaci se bude ve velké míře rozhodovat v jarních závodech a proto by naši mladí neměli zimní přípravu podcenit.

K celkovému a podrobnějšímu hodnocení obou Serií se ještě vrátím v průběhu podzimu včetně informací k předpokládaným změnám pro rok 2017.

Konečné pořadí Bohemia Industry Skyrunner® Czech Series

MUŽI

1 6022 Fejfar Ondřej

2 5409 Otevřel Vít

3 5354 Lichý Tomáš

4 4887 Bartas Jan

5 4290 Maceček Tomáš

6 4146 Bystřický Tomáš

7 3682 Zemaník Jan

8 3241 Buryška Tomáš

9 2960 Šebesta Richard

10 2724 Kříž Zdeněk

ŽENY

1 5048 Urbancová Zuzana

2 3912 Mertová Michaela

3 3715 Straková Anna

4 3378 Chmelková Kristýna

5 3194 Hampejsová Martina

6 2666 Matrasová Kateřina

7 2491 Krejčiříková Denisa

8 2465 Galaczová Eva

9 2359 Ungerová Lenka

10 2343 Lubinová Romana

Konečné pořadí ATEX Skyrunner® Czech Series

JUNIOR U19

1 4623 Novák David

2 3474 Czeczotka Marek

3 3415 Nezval Ondřej

4 3388 Štverák Tomáš

5 3360 Křeček Jiří

6 2766 Kozlovský Vladimír

7 1861 Krejbich Daniel

8 1396 Urban Matyáš

9 1372 Bořil Martin

10 1260 Mrklovský Ondřej

JUNIORKY U19

1 1700 Lubinová Markéta

2 900 Mynářová Naty

3 850 Hejtmánková Barbora

4 724 Argalášová Kateřina

U23 MUŽI

1 5709 Lichý Tomáš

2 3632 Křivohlávek Tomáš

3 3551 Chloupek Adam

4 2358 Pozdenkov Michael

5 2335 Košut Lukáš

6 2314 Argaláš Michal

7 2155 Urbaczka Matěj

8 1937 Řepa Vojtěch

9 1361 Ablorth Titus

10 1266 Varga Juraj

U23 ŽENY

1 3488 Kožnarová Barbora

2 2479 Galaczová Eva

3 2424 Palasová Pavlína

4 1750 Luštincová Lucie

5 1522 Haltof Ewa

6 1411 Žáčková Eva

7 1287 Konderlová Tereza

8 850 Cichá Barbora

9 839 Štičková Anna

10 645 Kuncová Aneta


Fotografie použity z FB Limone Xtreme a skyrunning.com. Děkuji.