SWSlogoNewZatímco v Beskydech budou běžci bojovat o mistrovské tituly v SkyMarathon® a mladí závodníci v kategorii Junior a U23 o šanci být nominováni na Youth World Skyrunning Champs v Itálii, odehraje se první dějství SWS na distanci Ultra SkyMarathon® na již tradičním závodě Transvulcania Ultramarathon. A o den dříve pak také první závod SWS v serii Vertical Kilometer®.

Letos zde neuvidíme tak početné zastoupení českých běžců, jak jsme byli zvyklí z předchozích let. Na hlavní trati Ultra je ve startovce pouze jedno jméno z Czech Skyrunning Team. Snad tedy alespoň Honza Bartas ukáže, co přes zimu natrénoval a uvidíme ho co nejvýše ve výsledcích. Věřím, že alespoň TOP 20 by mělo být v jeho silách. Dále z českých běžců a běžkyň jsou zde uvedeni: Antonín Honzík, Hana Krajníková, Vojtěch Přibyl a Tomáš Rybář.


SAM_8293_small


Na trati Vertical Kilometer® pak budou startovat dva běžci z Česka. Hlavní naděje na výborný výsledek pak vkládám do člena Czech Skyrunning Team Ondry Fejfara, který ukázal své kvality na trati VK již loni v Limone. Druhým Čechem je pak Jan Kocian.


zavod1


Ale vraťme se k představení hlavních favoritů závodu Transvulcania Ultramarathon.

MUŽI

Luis Alberto Hernando – bezesporu hlavní favorit závodu, vítěz SWS Ultra 2015 a vítěz i dvou předchozích ročníků TVU. Dokončí letos hatrick ?


Díky Ian Corless

Díky Ian Corless


Sage Canaday – velmi rychlý Američan s PB na maraton kolem 2:16, kterému trať TVU sedí a v letech 2013 a 2014 pěkně bojoval s Kilianem a Luisem Albertem.


KilianHernandoCanaday


Miguel Heras – stálice na ultra trailové scéně. Když mu to sedne, dokáže být velmi vysoko.


SAM_0620_small


Zaid Ait Malek – velmi rychlý běžec, který z kratších distancí SkyRace® a SkyMarathon® naskočil loni v závěru sezony i na Ultra a ve finále SWS na Ultra Pirineu skončil po krásném výkonu druhý. Myslím, že s ním je třeba počítat na přední pozice.


Zaid Malek SAM_7399_small


Silvain Court – Francouz, který poměrně s přehledem loni zvítězil na IAU Trail World Championships v Annecy. Také on by mohl patřit k adeptům na podiové pozice.

Andy Symonds – ne snad na vítězství nebo bednu, ale vpředu by měl být. Nakonec loni byl třetí na 80km Mont Blanc.

Ricky Lightfood – britský běžec, který dokáže vítězit. Několikanásobný vítěz Three Peaks a dalších horských závodů, může překvapit i na TVU.

Pau Bartolo – běžec týmu BUFF zvítězil v 2014 na CCC a v 2015 na TDS. Letos skončil třetí na Mistrovství Španělska v Ultratrailu.

Vpředu by však mohli být i další jako Fulvio Dapit, Florian Reichert, Marcin Swierc.

Zajímavostí je i start legendy skyrunningu, kterou je Bruno Brunod.

ŽENY

Anna Frost – Anna zde zvítězila v letech 2012 a 2014. V 2015 vyhrála těžký Hardrock. Pokud nebude omezená nějakým zraněním, která se jí v posledních letech nevyhýbají, měla by bojovat o vítězství nebo minimálně o pozici na bedně.


Anna Frost Transvulcania 2012

Anna Frost Transvulcania 2012


Mira Rai – další adeptka na vítězství. Loni zvítězila na 80km Mont Blanc a byla druhá na Ultra Pirineu. Letos si zkusila rychlý Tree Peaks a skončila druhá.


MiraRai


Anna Comet – spolehlivá španělská běžkyně a skialpinistka, která se pravidelně umisťuje v popředí výsledků. Loni druhá na 80km Mont Blanc, i zde na TVU za Emelií Forsberg. Na European Skyrunning Champs ve Val d‘Isere doběhla čtvrtá za Ankou Strakovou.


Anna-Comet-2015-Transvulcania-second-place


Hillary Allen – americká běžkyně, která loni byla třetí na 80km Mont Blanc, zvítězila v rekordu na Speedgoat 50 a byla druhá na The Rut 50.

Magdalena Laczak – Polka, která umí zaběhnout velmi dobrý závod. Na MS 2014 v Chamonix skončila třetí a loni na ME ve Val d‘Isere druhá za Emelií Forsberg. Loni na TVU skončila na pátém místě.

Gemma Arenas – běžkyně z Andalusie, která loni doběhla čtvrtá na Ultra Pirineu před Annou Comet a letos se stala mistryní Španělska v Ultratrailu na Ultra Montseny.

Uxue Fraile – stále výborná španělská veteránka, která na TVU skončila v letech 2012, 2013 a 2014 na pátém, třetí a třetím místě. Na IAU Trail World Champs v Annecy 2015 doběhla šestá. Loni skončila druhá na UTMB a zvítězila na Ultra Trail Mount Fuji. Letos pak skončila třetí na březnové Trangrancanarii.


SAM_7554_small


Zde by měl běžet live straming a na webu závodu by měl být k dispozici i official tracking.