SAM_8334_smallJe potřeba Honzu představovat ? Je nutné o něm k jeho odpovědím psát nějaký úvod ? Vždyť ten se dokáže odprezentovat dost sám na svém blogu, Ale přeci jen pro ty, kdo by snad o něm nic nevěděli, pár slov. Honzovi v horách nesmírně pomohl pracovní pobyt ve Španělsku, kde s partou podobně postižených běžců měl možnost v tréninku nabíhat kopce a především terény, které se běžně v závodech vyskytují. Také trenérské rady výborné běžkyně, jakou bezesporu Nerea Matinez Urruzola je, ho stále posouvají ve výkonnosti dál. V loňské sezoně ho to dostalo do velmi dobré formy, kdy dosáhl na 18. místo v SWS Ultra Sky. A to měl trochu smůlu, že se zničil na krásném zážitku Trans Alpine a nedokončil tak Ultra Pirineu. Jinak mohl bojovat o ještě lepší místo, optimálně i TOP10. Přesto to byla pro Honzu pěkná sezona včetně nejlepšího mužského umístění na European Skyrunning Championships ve Val d‘Isere na ITT, kde skončil v TOP20 na 19. místě.

1. Jakého největšího výsledku v horách v roce 2015 si ceníš?

Před sezonou bych bral umístění v top 40 v SWS. To, že jsem bojoval do posledního závodu o top10, beru jako menší zázrak, který se těžko bude opakovat. Hodně se mi povedlo a dobře běželo Mistrovství Evropy – být do 20. místa, na to budu asi dlouho vzpomínat. Trochu mě mrzí, že nedokončil Zdenda a Honza Zemaník, tam jsem jim mohl zatopit.

Naše 8. místo na TransAlpine Run s Julianem oceňuji každý den více a více. To byl zážitek srovnatelný snad pouze s Rondou dels Cims. Tolik jsem asi nikdy netrpěl,vždyť jsem psal Zuzce, že chci domů po 2. etapě. Zároveň to bylo tak moc krásný. Osm dní v horách, běžíš na krev, vedle sebe máš ale pořád kamaráda, který ti nedovolí polevit, natož vzdát.

2. Vrcholem pro většinu lidí z repre je pochopitelně jejich možná nominace na MS ve Španělsku nebo pro mladé v Itálii. Plánuješ účast na dalších vrcholných závodech v SWS ? Jakých ? Případně něco dalšího v horách?

Moji termínovku jsem zveřejnil na blogu. :) Chystám se na tři závody SWS ultra – Transvulcania, Skymarathon Madeira, High Trail Vanoise – loni Ice Trail Tarentaise. Trať MS ve Španělsku znám moc dobře. Byl to tehdy pravý křest ohněm. Pyreneje v červenci nejsou místo na rodinné pikniky a tak se ve mě mísí obavy, nadšení a nedočkavost. Bude to parádních pár dní. No a potom už jen krátké sprinty na tratích nové série Extreme. Legendární Trofeo Kima a Glencoe Skyline. Jako rozlučku se sezonou mě se Zdendou posílá Dan Orálek na MS v ultra trailu do Portugalska. Na to se moc těším.

3. Letos opět přibylo závodů v seriálu Bohemia Industry Skyrunner® Czech Series a zároveň byla oficiálně vyhlášena i nová serie pro mladé ATEX Skyrunner® Czech Series JUNIOR. Jaké závody z těchto serií máš pro letošní rok v plánu?

Bohužel nakonec ne tolik, kolik bych chtěl. Na začátku sezony je hodně důležité nechat si pošlapat ego od mladých borců. Sezonu začnu tedy na nejvyšším pražském kopci, novým závodem Ještěd Skyrace. Pak už asi nic. Čtyřlístek je v termínu Madeiry, Kraličák víkend před High Trail, podzimní se kryjí s Glencoe. A Krkonoše? To se na mě nezlob, ale ten organizátor je blázen a na jeho závody už nepůjdu. Měl by se pokorně učit od Makyho, Lukáše Tomčíka, Luďka Bednarze…a začít dělat závody pro lidi, ne pro peníze.


Použito s laskavým svolením iancorless.com

Použito s laskavým svolením iancorless.com


4. Je něco, co jsi oproti loňskému roku zásadně změnil/a ? Z hlediska tréninku, zdraví, výbavy a podobně?

Loni mi to lítalo, takže jsem nechtěl nic měnit. Bohužel se mi to ale nepovedlo. Stáří, lenost a pohodlnost mě dohnaly a mám o 5kg více, než před loňskou sezonou.

5. Jaká je tvá nejpříjemnější forma relaxace ? A je i nejefektivnější, nebo na to máš nějaký jiný tip?

Když mohu, tak spím. Mezi tréninkem, prací a tréninkem vypadám jako ten pacient v Přeletu nad kukaččím hnízdem, kácivě se potácím a mumlám: Jsem hrozně unavený, jsem moc unavený.

6. Nebudu se ptát na cíle pro rok 2016. Na ty se ptá každý. Ale co chceš v skyrunningu dosáhnout v trochu delším horizontu ? Řekněme kde chceš být v roce 2017?

S rostoucí konkurencí mladých si nedělám iluze, že bych v reprezentaci vydržel další sezonu. Rok 2017 asi bude už bez závodů SWS. Rád bych se vrátil na Traveseru do Picos de Europa, případně si tam zaběhl etapový závod Ocho lunas. Místo závodů by mě lákalo si vyzkoušet zaběhnout třeba Boba Grahama, Paddy Buckleyho a Ramsay Round.

Cílem pro rok 2019 je slušně zaběhnout (= rychleji než Nerea, trenérka) Rondu dels Cims a k tomu vlastně směřuji trénink.


SAM_2498_small


7. Co říkáš na současný trend, kdy stále více závodů a to nejen v zahraničí se vyprodá v řádu hodin nebo dnů, pořadatelé jsou nuceni přistupovat k loteriím pro registrace do závodů, zkrátka pro mnoho lidí je dost těžké se do vybraných závodů dostat?

Máš pravdu, že tento trend je patrný víceméně na všech typech závodů – od krátkých po dlouhé. Sleduji i rostoucí napětí mezi ochránci přírody a pořadateli závodů. Bylo by užitečné nárůst popularity využít nějak právě v souvislosti s ochranou přírody. Někdy se stane, že se při tréninku v horách dostanu někam, kde bych být neměl. Mirek Dušín uvnitř mě se zastydí a je mi divně. Přemýšlím o tom, proč to kdo zakázal, z jaké pravomoci?

Zákazový přístup pověřených ochranářů mi dokáže rozproudit krev v žílách. Vážně, když se na Sněžce povolí závody, tak vzroste počet návštěvníků o tisíce? Myslím, že rostoucí popularita závodů v přírodě odráží větší zájem lidí trávit čas venku. Zakazovat to? Regulovat? Podívejte se na Lysou a na Smrk. Na Lysé tisíce a tisíce lidí, na Smrku desítky. Nikdo to nereguluje, nezakazuje. Nevěřím, že otevření Kozích hřbetů by mělo za následek nával turistů, že by se lišejník nemohl rozmnožit. A třeba i proto, že tomu nevěřím, nerozumím, by měly i angažované úřady reagovat a začít poučovat, upozorňovat. Abych příště věděl, že do zakázané zóny mohu, ale ne v dubnu, kdy se zrovna třeba páří tetřívek s ropuchou.

8. Nějaké závody už máš za sebou, nějaké plánuješ nebo jsi už přihlášený/á pro letošní rok. Kdybys měl/a jmenovat jeden závod v horách kam by ses chtěl/a vrátit, nebo který bys chtěl/a alespoň jednou v životě absolvovat.

Zatím se mi líbil každý závod ve Španělsku. Tam se budu vždy rád vracet. Radši si nekoupím Garminy, ale pojedu 2x na závod. :)


SAM_2681_small


9. V jaké lokalitě v Česku bys uvítal vznik nějakého nového závodu ? A na jaké distanci?

Závod mi chyběl v okolí Prahy, něco blízko a něco v terénu. Po zkušenostech s již zmíněným závodem v Krkonoších, ale i s jinými, jsme se rozhodli na nikoho nespoléhat a uspořádat si náš závod Trailová Závist. Inspirovat se od kluků, co to umí, od Španělů, kteří jsou jinde.

Nad Vltavou, sice na dostřel od Prahy, se nám povedla těžká, pěkná trasa s nezanedbatelnými kopci. Na příští ročník je hodně co zlepšit, ale uvítal bych, aby se dostal do termínovky borců i hobíků a stal se z něj takový rozlučkový závod se sezonou. Spolu s JeštědSkým by se z toho mohli stát hezké pilíře v kalendáři.

10. Určitě tušíš, že Czech Skyrunning Association má pro svou činnost jen určitý omezený budget (jednoduše od státu nemáme ani korunu). Přesto se tě zeptám, co bys rád/a, aby se změnilo, na co bys myslel/a, že by bylo dobré dát důraz s ohledem na další rozvoj skyrunningu v Česku a jeho výsledky ve světě?

Jsem moc rád, že od státu nemáme ani korunu. Je to náš koníček, nevím, proč by nám na to měl někdo dávat peníze bez protislužby. Líbilo se mi letošní pojetí našeho týmu. Samozřejmě, bez podobných výsledků, ale v podobném smyslu jako Martina Sáblíková, biatlon před 3 lety. Ve skromných podmínkách proti specialistům. Více být, než se zdát. V předchozí otázce zmiňuješ velké množství závodů. Nemyslím si, že by skyrunning, nebo běhání v přírodě potřebovalo více propagace.

Co by nám zjednodušilo všem život by byl nějaký dobrý fyzioterapeut. Na kterého bychom se mohli obracet pro radu, pohlazení a nápravu poškození.

11. Je něco dalšího, na co jsem se nezeptal a no co bys rád/a dal/a názor nebo odpověď?