MatejUrbaczkaMatěj je dalším z poměrně velké skupiny mladých běžců, kteří se budou na jarních závodech snažit vybojovat si nominaci na Youth World Skyrunning Championships v Itálii. Loni na nultém ročníku si tratě vyzkoušel a věděl by tak do čeho jde. Takže teď ještě zaběhnout dobré nebo raději výborné výsledky na prvních třech závodech ATEX Skyrunner® Czech Series JUNIOR U23.

1. Jakého největšího výsledku v horách v roce 2015 si ceníš?

Loňská sezóna nebyla úplně jedna z těch nejlepších ze zdravotních důvodů, ale na konci to nebylo špatné a vyzdvihl bych první místo ve dvojicích mix (i celkově) na závodu jménem „Na plný boty“.

2. Vrcholem pro většinu lidí z repre je pochopitelně jejich možná nominace na MS ve Španělsku nebo pro mladé v Itálii. Plánuješ účast na dalších vrcholných závodech v SWS ? Jakých? Případně něco dalšího v horách?

Samozřejmě, že bych se rád znovu podíval do Itálie na MS, ale také letos odjíždím jako pacer a závodník do Ameriky na nejznámější stomílový závod světa, kde si zaběhnu běh do vrchu, který je součástí závodu.

3. Letos opět přibylo závodů v seriálu Bohemia Industry Skyrunner® Czech Series a zároveň byla oficiálně vyhlášena i nová serie pro mladé ATEX Skyrunner® Czech Series JUNIOR. Jaké závody z těchto serií máš pro letošní rok v plánu?

Letos mám v plánu objet všechny závody juniorské skyrace v republice, kromě Králičáku, na který jsem se těšil, ale bohužel se nestihnu vrátit z Ameriky.

4. Je něco, co jsi oproti loňskému roku zásadně změnil/a ? Z hlediska tréninku, zdraví, výbavy a podobně?

Pro letošní rok jsem zvolil tvrdší přípravu bez výpadků kvůli zraněním a hlavně jsem se z delších tras přesměroval na čistou sky přípravu a od října nejím maso a cítím se lépe.:)


Urbaczka_SAM_6908


5. Jaká je tvá nejpříjemnější forma relaxace? A je i nejefektivnější, nebo na to máš nějaký jiný tip?

Rád si zahraju na kytárku a nebo vyrazím do přírody fotit.

6. Nebudu se ptát na cíle pro rok 2016. Na ty se ptá každý. Ale co chceš v skyrunningu dosáhnout v trochu delším horizontu? Řekněme, kde chceš být v roce 2017?

No, rád bych běhal…:) Bez zranění a s úsměvem na tváři, a když k tomu budou výsledky, tak to bude dobré.

7. Co říkáš na současný trend, kdy stále více závodů a to nejen v zahraničí se vyprodá v řádu hodin nebo dnů, pořadatelé jsou nuceni přistupovat k loteriím pro registrace do závodů, zkrátka pro mnoho lidí je dost těžké se do vybraných závodů dostat?

Je hezké vidět, že lidi mají zájem o přírodu a o závody tohoto typu. Ovšem je fakt, že na závody se všichni musí hlásit ihned po začátku registrace, aby se dostali

8. Nějaké závody už máš za sebou, nějaké plánuješ nebo jsi už přihlášený/á pro letošní rok. Kdybys měl/a jmenovat jeden závod v horách kam by ses chtěl/a vrátit, nebo který bys chtěl/a alespoň jednou v životě absolvovat.

Letos to obhlídnu v Americe a je pravda, že legendy jako Western States a Hardrock mě za pár let určitě pořád lákat budou, ale určitě mě hodně láká Trofeo Kima.

9. V jaké lokalitě v Česku bys uvítal vznik nějakého nového závodu? A na jaké distanci?

Myslím, že závodů je dost natolik, že každý víkend se dá běžet něco a můžeme si vybrat i různé distance. Ale jestli se najde více stavitelů tratí, jako je Maky Žuška, tak se máme na co těšit!

10. Určitě tušíš, že Czech Skyrunning Association má pro svou činnost jen určitý omezený budget (jednoduše od státu nemáme ani korunu). Přesto se tě zeptám, co bys rád/a, aby se změnilo, na co bys myslel/a, že by bylo dobré dát důraz s ohledem na další rozvoj skyrunningu v Česku a jeho výsledky ve světě?

Kdybych to měl srovnat s reprezentací orientačního běhu, tak by bylo fajn, kdyby bylo více společných akcí, tréninků atd…

11. Je něco dalšího, na co jsem se nezeptal a no co bys rád/a dal/a názor nebo odpověď?

Jsem velmi rád, že se toho Sam ujal a vytvořil tady skvělý skyrunningový tým, jak dospělých, tak i juniorů a za to mu patří velký dík!