SAM_8037_smallPetr loni byl s naším týmem na MS v Ultratrailu v Annecy a v srpnu pak na MČR V Ultra SkyMarathon® na L4L jasně a s přehledem zvítězil, když za to hodně vzal především v druhé půlce závodu. Předpokládám, že Petrovi by technicky těžká trať World Skyrunning Championships na BUFF EPIC mohla vyhovovat a jsem na jeho výkon zvědavý podobně jako na jeho účinkování v nové Sky Extreme Serii, kde bude moci uplatnit své lezecké zkušenosti.

  1. Jakého největšího výsledku v horách v roce 2015 si ceníš ?

Loni jsem se věnoval spíše závodům u nás a na Slovensku a ůspěchů bylo docela dost a nejvíce z nich si cením vítězství na MČR Lysohorském čtyřlístku, to mi udělalo velkou radost a hlavně dalo motivaci do dalších závodů.

  1. Vrcholem pro většinu lidí z repre je pochopitelně jejich možná nominace na MS ve Španělsku nebo pro mladé v Itálii. Plánuješ účast na dalších vrcholných závodech v SWS ? Jakých ? Případně něco dalšího v horách ?

V plánu je toho v zahraničí více a to Istria 110km a pak v Chamonix 80 km du Mont Blanc to bude fantastický závod, na který se dost těším, hlavně parametry skoro podobný jako Buff Epic a pak se ještě chystám do Skotska na SWS Extreme Glen Coe Skyline, kde bude i nějake lezení a skály a to by mi mohlo vyhovovat.

  1. Letos opět přibylo závodů v seriálu Bohemia Industry Skyrunner® Czech Series a zároveň byla oficiálně vyhlášena i nová serie pro mladé ATEX Skyrunner® Czech Series JUNIOR. Jaké závody z těchto serií máš pro letošní rok v plánu ?

Přemýšlel jsem o Ješted Skyrace, ale v tom stejném termínu je Istria 110km takže jsem dal přednost tomuto závodu. A jinak se objevím na Perunu a L4L.


SAM_9347_small


  1. Je něco, co jsi oproti loňskému roku zásadně změnil/a? Z hlediska tréninku, zdraví, výbavy a podobně ?

Trošku jsem se začal více zajímat o stravovaní a změnil jsem jidelníček ale ne nějak razantně. Co se týká tréninku tak mě docela začalo bavit hrát si s rychlostí. Pro zpestření se jednou týdně jdu potrápit do převisů na stěně . Jinak se nic zásadního nemění.

  1. Jaká je tvá nejpříjemnější forma relaxace ? A je i nejefektivnější, nebo na to máš nějaký jiný tip ?

Rád si odpočinu s malým, roste jak z vody, hrajeme si, občas zajdeme na hory, ten čas si užívám a je to super. Všeobecně si odpočinu i na horách kde je klid a málo lidí, dá se tam načerpat spousta pozitivní energie.

  1. Nebudu se ptát na cíle pro rok 2016. Na ty se ptá každý. Ale co chceš v skyrunningu dosáhnout v trochu delším horizontu ? Řekněme kde chceš být v roce 2017 ?

Jo to bych taky rád vědel :) hlavně musí zdraví sloužit….


SAM_8813_small


  1. Co říkáš na současný trend, kdy stále více závodů a to nejen v zahraničí se vyprodá v řádu hodin nebo dnů, pořadatelé jsou nuceni přistupovat k loteriím pro registrace do závodů, zkrátka pro mnoho lidí je dost těžké se do vybraných závodů dostat ?

To je těžké, lidí co se chcou dostat na závody je strašně moc a pořadatelům nic jiného nezbývá než losovat nebo dát určitý počet startovních čísel. Přednost dle mého by měli dostat běžci, kteří mají výsledky nebo body z SWS. Lepší je tedy mít v záloze více závodů a doufat, že na ně vyjde los. :-)

  1. Nějaké závody už máš za sebou, nějaké plánuješ nebo jsi už přihlášený/á pro letošní rok. Kdybys měl/a jmenovat jeden závod v horách kam by ses chtěl/a vrátit, nebo který bys chtěl/a alespoň jednou v životě absolvovat.

Dost mě zaujal loňský první ročník ELS 2900 v Andoře závod přes sedm nejvyšších vrcholů s notnou dávkou scramblingu a trochou lezení, takový typ závodů se mi líbí. Letos už to nestihnu tak snad napřesrok.

  1. V jaké lokalitě v Česku bys uvítal vznik nějakého nového závodu ? A na jaké distanci ?

Závodů je jak hub po dešti a stále další přibývají, takže je opravdu z čeho vybírat, největší problém je že pokud tu chceš udělat závod s velkým převýšením a nemotat to po sjezdovkách nahoru dolu tak se opravdu těžko nějaká lokalita hledá, patrně tu chybí závod typu L4L s podobnými parametry, to by stálo za to o něčem takovém pouvažovat.

  1. Určitě tušíš, že Czech Skyrunning Association má pro svou činnost jen určitý omezený budget (jednoduše od státu nemáme ani korunu). Přesto se tě zeptám, co bys rád/a, aby se změnilo, na co bys myslel/a, že by bylo dobré dát důraz s ohledem na další rozvoj skyrunningu v Česku a jeho výsledky ve světě ?

V Česku je řada výborných běžců a pokud by bylo dostatečné zázemí v podobě kvalitních trenérů a několik soustředění v roce v horách tak by výsledky určitě vypadaly zase trošku jinak. Takže kdyby přišel do českého skyrunningu nějaký velký sponzor a vznikl by profi závodní tým byl by to zase krok kupředu.

  1. Je něco dalšího, na co jsem se nezeptal a no co bys rád/a dal/a názor nebo odpověď ?

Dělej to co tě baví, pak máš i velkou motivaci a s motivací roste chuť :)