SAM_7524_smallVítek Otevřel se jasně zabydlel v české skyrunningové reprezentaci. Jeho výkon v loňském roce stoupal závod od závodu a je exemplárním příkladem toho, že kromě tréninkové píle i častější výjezdy do vyšších hor výrazně pomáhají růstu a zlepšování se.

U Vítka bych kromě jeho spolehlivosti vypíchl i další jedinečné vlastnosti. První je jistě jeho překvapivá univerzálnost, když dokáže na vysoké úrovni a s výbornými výsledky i ve velké konkurenci zaběhnout ve všech disciplinách skyrunningu od Vertical Kilometer® přes SkyRace® a SkyMarathon® po Ultra SkyMarathon®. Jako jediný z naší reprezentace dokázal získat body ve všech třech disciplinách SWS. Kromě Vítka jsem našel již jen tři běžce, kterým se to podařilo, Kiliana, Grega Volleta a Eirika Haugsnese. Jsem zvědavý na jeho účinkování letos v nové serii Extreme Sky. A jako jediný v Česku má 100% úspěšnost ve všech loteriích, kterých se při registraci zúčastnil. Včetně takových loterií, jakou je například Zegama se zhruba čtyřicetinásobným převisem poptávky nad možnostmi pořadatele.

1. Jakého největšího výsledku v horách v roce 2015 si ceníš ?

Asi nejlépe mi vyšly Lavaredo, kde jsem doběhl na 24. místě a Ultra Pirineu kde jsem byl 27. Ultra Pirineu si cením více, protože to byl závěr světové ultra série. Na závěr sezóny mě mile překvapily výkony v Limone.

2. Vrcholem pro většinu lidí z repre je pochopitelně jejich možná nominace na MS ve Španělsku nebo pro mladé v Itálii. Plánuješ účast na dalších vrcholných závodech v SWS ? Jakých ? Případně něco dalšího v horách ?

Ano, MS pro mne bude jeden z vrcholů sezóny. Plánuji objet i další závody SWS, z ultra závodů to bude ještě Ultra Pirineu, z těch kratších třeba Limone a nebo náročná KIMA. Mimo to se chystám do Dolomit na Lavaredo.

3. Letos opět přibylo závodů v seriálu Bohemia Industry Skyrunner® Czech Series a zároveň byla oficiálně vyhlášena i nová serie pro mladé ATEX Skyrunner® Czech Series JUNIOR. Jaké závody z těchto serií máš pro letošní rok v plánu ?

Závodů přibylo jako hub po dešti :)..chystám se na Ještěd SkyRace® kde to bude ohromě našlapané, pak bude následovat Perun a Lysohorský čtyřlístek. Ještě nejsem úplně rozhodnutý ale uvažuji i o Krkonošském SkyMaratonu a Ondřejnickém SkyRace®.


SAM_8348_small


4. Je něco, co jsi oproti loňskému roku zásadně změnil/a ? Z hlediska tréninku, zdraví, výbavy a podobně ?

Během zimní přípravy jsem se snažil více zařazovat rychlejší běhy a fartleky. O něco více než dříve jsem se začal zaměřovat na protahování.

5. Jaká je tvá nejpříjemnější forma relaxace ? A je i nejefektivnější, nebo na to máš nějaký jiný tip ?

Rád jsem v pohybu takže nejpříjemnější formou relaxace je opět pohyb. Ale abych si odpočinul od běhu a zapojil i jiné svalstvo tak je to třeba kolo nebo plavání (na to ale moc času nezbývá).

6. Nebudu se ptát na cíle pro rok 2016. Na ty se ptá každý. Ale co chceš v skyrunningu dosáhnout v trochu delším horizontu ? Řekněme kde chceš být v roce 2017 ?

To je těžké říct…pokud zdraví dovolí a vše bude probíhat bez zranění…být i nadále v užším výběru repre:), poučovat se z chyb a neopakovat je v dalších závodech.


SAM_9957_small


7. Co říkáš na současný trend, kdy stále více závodů a to nejen v zahraničí se vyprodá v řádu hodin nebo dnů, pořadatelé jsou nuceni přistupovat k loteriím pro registrace do závodů, zkrátka pro mnoho lidí je dost těžké se do vybraných závodů dostat ?

Tady je několik možností..být hodně dobrý a pak vás může pořadatel pozvat, mít štěstí a dostat se přes loterii, jako já:) nebo zvolit jiný závod byť méně známý, což ale nemusí znamenat že nebude pěkný.

8. Nějaké závody už máš za sebou, nějaké plánuješ nebo jsi už přihlášený/á pro letošní rok. Kdybys měl/a jmenovat jeden závod v horách kam by ses chtěl/a vrátit, nebo který bys chtěl/a alespoň jednou v životě absolvovat.

Těším se na KIMU což se mi letos splní a lákalo by mě vyzkoušet Tromso no a někdy v daleké budoucnosti nějakou 100mílovku.

9. V jaké lokalitě v Česku bys uvítal vznik nějakého nového závodu ? A na jaké distanci ?

Tím že mě to táhne k ultra tak by to měl být závod takovéto distance. A lokalita?..Jeseníky a Krkonoše.

10. Určitě tušíš, že Czech Skyrunning Association má pro svou činnost jen určitý omezený budget (jednoduše od státu nemáme ani korunu). Přesto se tě zeptám, co bys rád/a, aby se změnilo, na co bys myslel/a, že by bylo dobré dát důraz s ohledem na další rozvoj skyrunningu v Česku a jeho výsledky ve světě ?

Dostat skyrunning do povědomí více lidí, zřejmě reklamou. Možnost častějšího vycestování na soustředění do vyšších hor, což je úzce spjaté s časovými a finančními možnostmi.

11. Je něco dalšího, na co jsem se nezeptal a no co bys rád/a dal/a názor nebo odpověď ?

Same, chci poděkovat tobě, kolik času skyrunningu věnuješ a kam jsi ho u nás dostal. Doufám že tě to ještě dlouhou dobu bude bavit…