Jiri KrecekPo skvělém, spolehlivém členu Czech Skyrunning Team Zdendovi Křížovi se v našem miniseriálu představuje běžec z opačného konce věkového rozpětí. Jiří Křeček je jedním z mladých kluků, kteří doposud zkušenosti ze skyrunningu nemají, má za sebou řadu pěkných výsledků v závodech do vrchu a zkusí se poprat o nominaci na MS do Itálie na jarních závodech ATEX Skyrunner® Czech Series.

1. Jakého největšího výsledku v horách v roce 2015 si ceníš ?

U mě samozřejmě 2. místa v Českém poháru v běhu do vrchu mezi juniory.

2. Vrcholem pro většinu lidí z repre je pochopitelně jejich možná nominace na MS ve Španělsku nebo pro mladé v Itálii. Plánuješ účast na dalších vrcholných závodech v SWS ? Jakých ? Případně něco dalšího v horách ?

Letos se zkusím prosadit na domácí scéně. Jinak rád bych se nominoval do Itálie na MS.

3. Letos opět přibylo závodů v seriálu Bohemia Industry Skyrunner® Czech Series a zároveň byla oficiálně vyhlášena i nová serie pro mladé ATEX Skyrunner® Czech Series JUNIOR. Jaké závody z těchto serií máš pro letošní rok v plánu ?

Celkem poběžím 5 závodů. Představím se hned na prvním skyrunningu na Ještědu.

4. Je něco, co jsi oproti loňskému roku zásadně změnil/a ? Z hlediska tréninku, zdraví, výbavy a podobně ?

Začal sem klást veliký důraz na správnou regeneraci.

5. Jaká je tvá nejpříjemnější forma relaxace ? A je i nejefektivnější, nebo na to máš nějaký jiný tip ?

Sauna nebo pořádný spánek.(až 11 hodin) :-D


Jiri Krecek


6. Nebudu se ptát na cíle pro rok 2016. Na ty se ptá každý. Ale co chceš v skyrunningu dosáhnout v trochu delším horizontu ? Řekněme kde chceš být v roce 2017 ?

Rád bych se prosadil mezi nejlepší české skyrunnery.

7. Co říkáš na současný trend, kdy stále více závodů a to nejen v zahraničí se vyprodá v řádu hodin nebo dnů, pořadatelé jsou nuceni přistupovat k loteriím pro registrace do závodů, zkrátka pro mnoho lidí je dost těžké se do vybraných závodů dostat ?

Na jednu stranu je to skvělé. Je vidět, že zájem o běh je opravdu veliký, ale má to i veliké nevýhody v tom, že závodník se musí registrovat dlouho dopředu.

8. Nějaké závody už máš za sebou, nějaké plánuješ nebo jsi už přihlášený/á pro letošní rok. Kdybys měl/a jmenovat jeden závod v horách kam by ses chtěl/a vrátit, nebo který bys chtěl/a alespoň jednou v životě absolvovat.

Můj první běh v “kopcích“. Kdy se vybíhá z Jablonného nad Orlicí a cíl závodu je na Suchém Vrchu.

9. V jaké lokalitě v Česku bys uvítal vznik nějakého nového závodu ? A na jaké distanci ?

V Krkonoších nebo Jizerských horách. Na vzdálenosti mi moc nezáleží. Baví mě všechny vzdálenosti, pokud jsou krásnou přírodou českých hor.

10. Určitě tušíš, že Czech Skyrunning Association má pro svou činnost jen určitý omezený budget (jednoduše od státu nemáme ani korunu). Přesto se tě zeptám, co bys rád/a, aby se změnilo, na co bys myslel/a, že by bylo dobré dát důraz s ohledem na další rozvoj skyrunningu v Česku a jeho výsledky ve světě ?

Určitě by byly super nějaké společné tréninkové kempy. Kde by si běžci pořádně zatrénovali a připravili se na závody.

11. Je něco dalšího, na co jsem se nezeptal a no co bys rád/a dal/a názor nebo odpověď ?

Chtěl bych říct všem, ať hlavně dělají to, co je doopravdy baví, protože jenom to má skutečný smysl. Jinak přeju všem spoustu záživných kilometrů.