ZdenekKrizUltraPirineu2015_1Zkusil jsem před sezonou položit pár otázek závodníkům a závodnicím z užšího i širšího výběru pro Czech Skyrunning Team. Budete tak mít možnost postupně poznat alespoň trochu ty, kdo budou letos reprezentovat český skyrunning ve světě.

Tak, jak dokázal být Zdenda Kříž rychlý při finálovém závodě SWS Ultra Sky v Pyrenejích, tak ukázal svou rychlost i v odpovědích na mé otázky a vyšvihl je při kafi skutečně během chvilky. Věřím, že mu ta rychlost v obou smyslech pro letošní rok vydrží.

1. Jakého největšího výsledku v horách v roce 2015 si ceníš ?

Jednoznačně u mě vede výsledek ve finále SWS na Ultra Pirineu. Jednak mě těší výsledek, 9. místo je super, ale hlavně jsem byl schopen se připravit na konkrétní závod a běžet s klukama ze světové špičky a toho si cením možná ještě víc.


ZdendaKriz


2. Vrcholem pro většinu lidí z repre je pochopitelně jejich možná nominace na MS ve Španělsku nebo pro mladé v Itálii. Plánuješ účast na dalších vrcholných závodech v SWS ? Jakých ? Případně něco dalšího v horách ?

Vzhledem k tomu, že jsem se pro letošní sezonu plánovaně rozhodnul trochu odklonit od Skyrunningu ke stomílovým závodům, tak kromě MS stihnu už pouze návrat na finále SWS Ultra Pirineu, kde bych se chtěl pokusit posunout maximum o pár příček výše. No a jinak „pasu“ po celkovém hodnocení seriálu UTWT, takže mě čeká Lavaredo, UTMB, Reunion a na to vyhlášení serie prvních deseti do Monaca prostě chci .

3. Letos opět přibylo závodů v seriálu Bohemia Industry Skyrunner® Czech Series a zároveň byla oficiálně vyhlášena i nová serie pro mladé ATEX Skyrunner® Czech Series JUNIOR. Jaké závody z těchto serií máš pro letošní rok v plánu ?

Moc toho v Čechách bohužel nestihnu, ale tajná info je, že do přípravy na UTWT mi celkem sedí účast na MČR na Lysohorském čtyřlístku, ale pssst…

4. Je něco, co jsi oproti loňskému roku zásadně změnil/a ? Z hlediska tréninku, zdraví, výbavy a podobně ?

Vynechal jsem celou závodní sezonu na skialpech, abych se mohl plně věnovat tréninku a odpočinku na běžeckou sezonu 2016. To je asi hlavní změna. Jinak, kromě drobností, jako jsou boty …., toho moc měnit nechci. To stáří….

5. Jaká je tvá nejpříjemnější forma relaxace ? A je i nejefektivnější, nebo na to máš nějaký jiný tip ?

Věnovat se holkám (dcerám :)). Jít s nima na běžky, sjezdovky, skialpy, zahrát si na kytaru, to je relax.

6. Nebudu se ptát na cíle pro rok 2016. Na ty se ptá každý. Ale co chceš v skyrunningu dosáhnout v trochu delším horizontu ? Řekněme kde chceš být v roce 2017 ?

Chci být hlavně zdravý a pak se uvidí…

7. Co říkáš na současný trend, kdy stále více závodů a to nejen v zahraničí se vyprodá v řádu hodin nebo dnů, pořadatelé jsou nuceni přistupovat k loteriím pro registrace do závodů, zkrátka pro mnoho lidí je dost těžké se do vybraných závodů dostat ?

Je to daň za popularitu běhání v horách. Alespoň už jsou nastaveny pravidla účasti na závodech na základě bodů v žebříčku i-tra a závodníci, kteří opravdu výsledky mají se nemusí obávat o účast na hlavních závodech sezony. Jinak máš buď štěstí v losu a nebo pojedeš na menší, méně medializované závody, které jsou ale taky krásné. Vždyť je to přece hlavně o tom pohybu v horách.


SAM_7965_small


8. Nějaké závody už máš za sebou, nějaké plánuješ nebo jsi už přihlášený/á pro letošní rok. Kdybys měl/a jmenovat jeden závod v horách kam by ses chtěl/a vrátit, nebo který bys chtěl/a alespoň jednou v životě absolvovat.

Můj sen je stále stejný. HARDROCK 100 ENDURANCE RUN !!!

9. V jaké lokalitě v Česku bys uvítal vznik nějakého nového závodu ? A na jaké distanci ?

U nás v Krkonoších s parametry opravdového Ultra. A mám ho v hlavě….. :). Taky si umím představit trailovej závod na Vysočině odkud pocházím. Taky by to tam nebylo úplně jednoduchý a troufám si říct, že i z hlediska povolení a papírování vstřícnější.

10. Určitě tušíš, že Czech Skyrunning Association má pro svou činnost jen určitý omezený budget (jednoduše od státu nemáme ani korunu). Přesto se tě zeptám, co bys rád/a, aby se změnilo, na co bys myslel/a, že by bylo dobré dát důraz s ohledem na další rozvoj skyrunningu v Česku a jeho výsledky ve světě ?

Mám sen vytvořit reprezentační družstvo jako team, s plnou podporou. Myslím, že sportovci jsou u nás výborní a při vytvoření podmínek a zázemí se ve světě můžeme posouvat vysoko.

11. Je něco dalšího, na co jsem se nezeptal a no co bys rád/a dal/a názor nebo odpověď ?

Jojo, ještě jsem neměl možnost veřejně poděkovat Samovi za to, co pro Český Skyrunning a nás závodníky dělá nejen v rámci ČR, ale i ve světě. Takže Same díky, díky, díky a vydrž… :) !!!