LogoL4listekJiž tuto sobotu 1.8.2015 odstartuje Luděk Bednarz třetí ročník Lysohorského čtyřlístku L4L, který je podruhé pořádán i jako Mistrovství ČR v Ultra SkyMarathon®.

Centrum závodu se oproti loňsku posunulo o pár kilometrů do Skiareálu Grůň na Armaturku. To přineslo mírnou změnu tratě a i absenci toho nepříjemného asfaltu po startu, který nahradí výběh na sjezdovku. Ale podívejme se, jak popsali trasu sami její tvůrci.

Trasa

L4LTratjednoduse2015

Start závodu je situován pod jeden z nejpěknějších hřebenů Beskyd mezi Bílým křížem a Grůní – konkrétně na Armaturku. Odtud začneme ostrým výběhem na hřebenovku Gruň – Bílý kříž. A pak to začne… Poprvé Lysá a v nohách 15 km. Přes památník skautů – Ivančenu – se vydáme na nenápadný, ale krutý kopeček Kykulku a přes sedlo Kyčera do Krásné. A zase nahoru na Lysou přes Malchor. To už budeme mít za sebou 30 km. A budeme pokračovat seběhem přes Lukšinec a Butořanku kolem Mazáckých skal do údolí Ostravice. Doběhneme k vodní nádrži Šance a začneme zase stoupat přes Kobylanku zpátky na Lysou (43 km). Stále plni elánu budeme pokračovat opět přes Ivančenu a Hradovou do Malenovic a pak se kolem vodního pramene u Korýtka vydáme přes hostinec u Veličků a Lukšinec zase na Lysou (55,5 km). No, a nakonec už jenom seběh do údolí Poledňany a pozvolný výběh zpátky na Armaturku…

L4Lmapa2015

Armaturka – Smrkovina – Ježánky – Lysá hora (15 km) – Malchor – Kykulka – Kyčera, sedlo – Krásná – Krásná, most (25 km) – Malchor – Lysá hora (30 km) – Lukšinec – Butořanka – Mazák (36 km) – Ostravice, hráz Šance – Kobylanka – Lysá hora (43 km) – Malchor – Ivančena – Hradová – Malenovice, u Korýtka (51 km) – Lukšinec – Lysá hora (55,5 km) – Zimný – Vyšní Mohelnice – Ježánky – Armaturka (66 km)

profil2015

Letos zde budou na startovní čáře chybět mistři republiky z minulého roku Honza Zemaník a Anka Straková. Honza je ve stejném termínu na Ultra trailu v Orobie a Anka má v nohách vítězný Grossglockner Ultratrail z minulého víkendu, který jak svými parametry 110km/7000m, tak i nesmírnou technickou náročností v řadě úseků tratě prakticky vyloučil možnost solidní regenerace a tedy i případného startu. Tři členové Czech Skyrunning Team (Honza Bartas, Zdenda Kříž a Zuzka Urbancová) se budou snažit o body do SWS v Tromso a tak když jsem tak procházel startovku, zaujala mě následující jména, která by se měla asi vyskytovat v popředí výsledků (v abecedním pořadí):

Axman Karel

Causidis Marek

Král Václav

Krejčiříková Denisa

Mertová Michaela

Míl Petr

Najvert Stanislav

Palko Aleš

Skupieňová Kristýna

Trtek Libor

Zrzavecká Lada

Žákovský Petr

Žuška Maky


SAM_8368_small


SAM_8307_small


Kdybych si měl tipnout letošní vítěze, asi bych sázel na Míšu Mertovou, která se v druhé části sezony rozběhla k dobré formě šestým místem na ITT a Aleše Palka, který nejen sebe překvapil výborným výkonem na ITT (26. místo) a hned v následujícím víkendu velmi solidním výkonem na VK a Sky (SWS závody) v Canazei.

Pokud existuje ještě někdo s opravdu vysokou výkonností, výsledky, které má za sebou, není přihlášený a chtěl by běžet, je možné ještě získat výjimečně číslo přes naši asociaci.

Těším se na vás všechny v tropech, které si Luděk a Libor Bdnarzovi opět na sobotu objednali. :)