Použito s laskavým svolením IanCorless.org

Použito s laskavým svolením IanCorless.org

Jak je již zvykem, v polovině července o víkendu 17.-19.7.2015 se již po osmnácté sešla elita skyrunningu i ti, kdo jsou na tom výkonnostně hůře, ale tento sport milují v Canazei.

V pátek se zde běžel Vertical Kilometer® a v neděli pak Dolomites SkyRace®. Oba závody zařazené a poprávu do SWS.

Vertical Kilometer®

Páteční VK, který se zde v roce 2013 běžel jako ME a kde Iva Milesová vybojovala první medaili ze šampionátu pro nově vzniklou CZSA měl startovku nabitou těmi nejlepšími jmény, které se v této disciplině vyskytují. Snad jen v mužském závodě chyběl Kilian Jornet jako držitel rekordu, ale to opravdu kvalitě závodu neubralo. Vždyť na startu byli takoví běžci jako Urban Zemmer, Philip Goetsch, Kuhar Nejc, Saul Rodriguez Padua, Marco Moletto, Nadir Maquet a další. Svou dominanci v této disciplině ukázal tým La Sportiva, který měl v první desítce šest zástupců.

Bylo opravdu zajímavé, jak probíhal mužský závod. Skoro celou trať vedl a táhl Urban Zemmer. Philip Goetsch si asi velmi dobře pamatoval, co s ním a Urbanem udělal Kilian při ME v 2013 a prakticky skoro přes kopírák zopakoval stejný „fígl“. Urbanovi nastoupil v sedle před cílovým svahem a vysprintoval si náskok, který pak již udržel až do cíle. Že to opravdu byl závod, který šli vedoucí závodníci naplno, nešetřili se a moc netaktizovali je jasné i z toho, že vítěz časem 0:32:38 překonal o 5 sekund stávající Kilianův rekord. Třetí pak doběhl skvělý mladý Saul Rodrigueaz Padua, který jako jeden z mála zásadně na VK nepoužívá hole.

Použito s laskavým svolením IanCorless.org

Použito s laskavým svolením IanCorless.org

Z našich běžců se nejlépe vedlo zkušenému a spolehlivému Honzovi Havlíčkovi, který doběhl v té velké konkurenci na výborném 21. místě v čase 0:37:47 a Tomáši Lichému, který si při premiéře na závodu SWS doběhl pro své premiérové body 29. místem v čase 0:38:53. Oba tak pěkným ziskem přispěli i bodovému zisku Czech Skyrunning Team. Celkově se závodu zúčastnilo deset mužů z Česka. Velmi solidní výkon i s ohledem na necelý týden odstupu od ME ve Val d’Isere podal Aleš Palko svým 57. místem. Tomáš Bystřický po zdravotních problémech v týdnu před závodem se s tratí asi trochu pral a určitě věří, že příště bude výš. Matěj Bernát pak si opět kvalitně vyzkoušel VK před Youth Test Event ISF 2015 na Gran Sasso, kam jede na přelomu července a srpna.

Výsledky MUŽI

http://cms.pegasomedia.it/public/allegati/117/vertical_2015_maschile.pdf

I v ženském závodě se startovka hemžila samými velkými jmény včetně jasných specialistek na VK. Laura Orgue, Christel Dewalle, Maite Maiora, Emelie Forsberg, Francesca Rossi, Mira Rai a samozřejmě i česká specialistka na VK Iva Milesová.

Tentokrát Laura Orgue nezopakovala jasné vítězství z Val d’Isere a skončila až třetí za Christel Dewalle a Eli Anne Dvergsdal z Norska. Je zajímavostí, jak šli letos Norové a Norky nahoru. Zvláště na VK je je vidět na těch nejpřednějších pozicích a běžci a běžkyně z alpských a Pyrenejských zemí s nimi musí začít vážně počítat.

Použito s laskavým svolením IanCorless.org

Použito s laskavým svolením IanCorless.org

Iva zde odvedla opět spolehlivý a kvalitní výkon. Po ME v Chamonix a VK ve Val d’Isere potřetí za sebou bodovala do SWS svým tentokrát 13. místem. Z těchto tří závodů má doposud 164 bodů a při jejím předpokládaném startu v Limone, při mé víře, že se zde také dostane do bodované patnáctky a při 20% bonifikaci tohoto finálového závodu by se mohla svým bodovým ziskem dostat někam mezi 230-250 bodů. To by ji myslím v celkovém hodnocení mělo bez problému stačit na první desítku v celkovém hodnocení, ale spíše možná i blíže první pětce. Opravdu pěkná práce …

Výsledky ŽENY

http://cms.pegasomedia.it/public/allegati/117/vertical_2015_femminile.pdf

SkyRace®

V nedělním SkyRace® na krásné trati přes Passo Pordoi, Riffugio Forcella, Piz Boe a zpět do Canazei bylo jak v mužském, tak i ženském závodě opět „natřískáno“. Dolomites SkyRace® je opravdu klasika skyrunningu, kam se ráda vrací jak závodnická špička, tak i ti, kdo na přední umístění myslet nemohou.

Použito s laskavým svolením IanCorless.org

Použito s laskavým svolením IanCorless.org

Ital Tadei Pivk ukázal, že je letos ve velmi dobré formě a k vítězství na ME na Zegama-Aizkorri přidal další v Canazei, když rozhodl právě v seběhu z Piz Boe do Canazei a utekl jak Rumunu Ionut Zincovi, tak i výborně běžícímu Švýcarovi Egli Pascalovi. Na Paula Rodrigueze Paduu, třetího v pátečním VK zbylo tentokrát jen čtvrté místo. Přeci jen je mnohem silnější nahoru než v sebězích a to v skyrunningu často rozhoduje. Po druhém místě na ME ve Val d’Isere se velmi dobře zregeneroval Manuel Merillas a doběhl si pro páté místo. Z našich se tentokrát na bodovaná místa dostal opět jen Honza Havlíček, který skončil 36. Tomáš Lichý, který byl původně přihlášen nakonec svou účast zrušil. Jeho program byl v posledních týdnech opravdu velmi náročný a únava ze závodů a cestování nedávala asi šanci na kvalitní výsledek. Pošetřil tedy síly a zaměřuje se na dobré vystoupení na Youth Test Event ISF 2015 na Gran Sasso, které se koná jako jakýsi nultý ročník mistrovství světa juniorů v skyrunningu. Na stejných tratích pak se první oficiální odehraje v roce 2016.

Z dalších našich závodníků si jistě zaslouží uznání za svůj výkon týden po ME v Ultra SkyMarathon® a výborném 26. místě Aleš Palko na 59. místě a Tomáš Maceček na 60. místě.

Výsledky MUŽI

http://cms.pegasomedia.it/public/allegati/117/dolomites_skyrace_ordine_d_arrivo_maschile.pdf

Ženský závod byl ve znamení překvapivého rekordu. Poprvé v osmnáctileté historii závodu zde vyhrála Američanka a rovnou překonala o tři sekundy rekord Emelie Forsberg. Megan Kimmel prokázala, že je silná především v seběhu. Nahoře měla ztrátu na vedoucí Lauru Orgue kolem minuty a půl, ale do cíle doběhla ještě s náskokem na Lauru více než minuty v čase 2:25:57. Třetí pak skončila Italka Elisa Desco se ztrátou 2:39 na vítězku. Její partner Marco de Gasperi zde letos nestartoval, protože v předchozím týdnu absolvoval úspěšný pokus o rekord na trati Courmayer-Mont Blanc-Courmayer.

Použito s laskavým svolením IanCorless.org

Použito s laskavým svolením IanCorless.org

Emelie Forsberg podobně jako na VK nedosáhla na podium. Přeci jen únava z Val d’Isere se projevila a tak doběhla na čtvrtém místě.

Nejlepší z našich běžkyň Andrea Krstevová se bohužel k bodované patnáctce příliš nepřiblížila a doběhla na 39. místě skoro 45 minut za vítězkou. Ale jako zkušenost s opravdovým skyrunningem to bylo určitě moc prospěšné a bylo by fajn, kdyby se podobně ven vypravovalo dobrých českých závodnic více.

Výsledky ŽENY

http://cms.pegasomedia.it/public/allegati/117/dolomites_skyrace_ordine_d_arrivo_femminile.pdf

Web závodu

V článku použity fotografie s laskavým svolením výborného fotografa Ian Corless (iancorless.org)