montblancmarathon-logoJiž v pátek 26.6.2015 se v Chamonix odehraje druhý díl European Skyrunning Championships 2015.

Tentokrát to bude disciplina Vertical Kilometer® na stejné trati, kde se loni konalo i Mistrovství světa.

Po odřeknutí účasti na poslední chvíli dvěma běžci zde bude startovat tato čtveřice:

Iva Milesová

Tomáš Bystřický

Jan Havlíček

Tomáš Řezníček

Iva Milesová má v této disciplině zatím nejlepší výsledek, když při naší premiérové oficiální účasti na ME v roce 2013 v italském Canazei doběhla senzačně na výborném třetím místě a velkou měrou se zasloužila svým bodovým ziskem o konečné páté místo v hodnocení týmů.

Také Honza Havlíček má již s tímto druhem závodů své zkušenosti a dokázal velmi dobře zaběhnout jak v roce 2013 v Canazei, tak i o rok později při MS v Chamonix. Trať již tedy z loňska zná, doufejme, že mu to pomůže ještě k lepšímu výsledku.

Trasa Mont Blanc Vertical Kilometer

Trasa Mont Blanc Vertical Kilometer

Premiéru na této distanci si odbude dvojice Tomášů. Věřím, že oba by mohli mít na to dosáhnout na body. Především Tomáš Bystřický má již za sebou zkušenost z podobné vrcholné akce na Zegama-Aizkorri Maratoia a věřím, že ji zde dokáže využít.

Specifikou tratě v Chamonix je zákaz používání holí, protože ve finální vrcholové partii se jde po skalkách po řetězech a kramlích ve skále. Zde by hole překážely a mohlo by to s nimi být nebezpečné.

I pro tyto úzké profily v závěru závodu se závod startuje intervalově, tedy závodníci v průběhu závodu nemají představu, jak si stojí v porovnání s konkurencí. Musí se to tedy jít doslova „na krev“ bez taktizování a nahoře se po závodě uvidí, na co to stačilo. Dobrý příklad dává toto krátké video z loňska.

Protože v době konání tohoto závodu se budu pohybovat někde na trati Ronda dels Cims, nemohu zde být s týmem. Funkci tým lídra tedy přebral Honza Havlíček. Věřím, že zajistí, aby se minimálně na FB dostala po závodě aktuální informace o výsledcích.

V neděli se zde poběží SkyMarathon®, který však letos není součástí ME ani SWS. Do SWS se naopak bude započítávat výsledek pátečního Ultra SkyMarathon®. Ve startovce tohoto závodu jsou dva běžci z Češka, Daniel Hájek a Václav Matoušek.