logo Perun barvaZ hor a kopců pomalu mizí sníh a vše se již chystá na začátek skyrunning sezony. Pokud ne v Alpách, pak alespoň v nižších polohách nebo jižněji položených lokalitách například Španělska.

Ale většina českých běžců a běžkyň, kteří propadli skyrunningu nebo se chystají ho ochutnat, již mohou velmi brzy odškrtávat poslední měsíc k prvnímu závodu Skyrunner® Czech Series a zároveň Mistrovství ČR v SkyMarathon®. Hyundai Perun SkyMarathon® totiž odstartuje již 2.5.2015 do svého druhého ročníku.

V závodě se bude samozřejmě primárně bojovat na špici o mistrovské tituly, v poli o dobré časy, umístění, šanci porazit kamaráda, nebo prostě dokončit v limitu a užít si to. Ale pro některé to bude i poslední zkouška před European Skyrunning Championship na Zegama-Aizkorri Maratoia. Z již nominovaných reprezentantů na toto ME bychom měli na Perunu vidět Tomáše Bystřického, Petra Krále, Honzu Zemaníka (loňský vítěz a historicky první mistr ČR v SkyMarathon®), Míšu Mertovou, Anku Strakovou a Zuzku Krchovou, která byla nominována jako první náhradnice a má poměrně vysokou šanci, že číslo získá a odstartuje v Baskicku v hlavním závodě. Ale kromě nich jsou zde i další reprezentanti Pavel Brýdl (druhý loni), Aleš Palko, který poběží ME Ultra, Vít Otevřel (nominovaný na MS Ultra Trail v Annecy), Radek Groh (nominovaný na VK v Chamonix) nebo Lůca Luštincová (druhá z loňského Nezmara). Dále pak i Petr Žákovský, který do Annecy jede také.


JanZemanikCilChamonix2014


SAM_2892_small


Také v ženské části pole vidíme řadu známých jmen včetně dvou již výše zmiňovaných medailistek z loňského roku první Míšu a třetí Anku.


SAM_3610-cpr


AnkaStrakovaMisurinaCil


Když jsem tak prohlížel startovku našel jsem tam řadu jmen zkušených závodníků stejně jako mladých nadějí, která by mohla být vidět v popředí výsledků. Uvedu je bez toho, že bych někoho upřednostňoval v abecedním pořadí a dopředu se omlouvám těm, které neuvádím a kteří mě třeba příjemně překvapí svým výkonem.


MUŽI

Karel Axmann

Matěj Bernát

Pavel Blabla

Pavel Brýdl

Tomáš Bystřický

Marek Causidis

Radek Groh

Daniel Hájek

Oldřich Kokošek

Petr Král (1983)

Tomáš Lichý

Tomáš Maceček

Stanislav Najvert

Adam Ondruch

Vít Otevřel

Aleš Palko

Jan Pušman

Libor Trtek

Jan Zemaník

Petr Žákovský

Matúš VNENČÁK (SVK)


ŽENY

Denisa Krejčiříková

Ivona Krejčiříková

Zuzana Krchová

Andrea Krstevová

Lucie Luštincová

Lada Mandlíková

Michaela Mertová

Anna Straková

Lada Zrzavecká

Linda Beniačová (SVK)


Podle informací Makyho jako hlavního pořadatele, by se trať neměla zásadně měnit oproti loňsku, snad jen v závěru bude zatraktivněna výběhem po černé sjezdovce a v případě lepšího počasí než bylo loni tato změna slibuje pro diváky mnohem zajímavější a napínavější závěr závodu a pro závodníky pak zase lepší atmosféru doběhu do cíle.

Na první tři české běžce a běžkyně pak budou kromě cen pořadatele čekat i ceny v rámci MČR, kterými budou opět skleněné trofeje pro první tři (samozřejmě jiné provedené než loni, aby případní shodní medailisté neměli doma sbírku stejných kusů) a vítěz a vítězka MČR pak získá i originální šampionské scampolo, která pro naši asociaci vyrábí firma BeManiax.

Když jsem již tak v tomto článku zmiňoval, jací favorité se asi ukáží na startu, mohu vám již teď říci, že zde byla opravdu velká šance získat na startovní listinu velmi známé, zvučné jméno, objevující se na samé špici skyrunningových závodů a žebříčků.

V začátku ledna jsem dopisem oslovil Kiliana a Emelii Forsberg. Kilianův tým se ozval s omluvou, že v tom termínu má již jiné plány a tedy lituje. Emelie se zprvu neozvala, ale pak napsala přímo Makymu e-mail, že by měla zájem o start. Po dohodě s Makym jsme s ní začal jednat, dával jí všechny požadované informace. Věc byla již tak daleko, že se hledalo nejlepší letecké spojení ze Ženevy do Prahy. Nakonec však vzdálenost a délka cesty z Chamonix na Javorový byla pro Emelii limitující a omluvila se, že již jistého cestování v sezoně má tolik, že se jí nechce absolvovat tuto cestu na Perun. Pokud to řeknu jednoduše, kdyby byly Beskydy 10km od Ruzyně, mohli jste si zazávodit s Emelií. :)


Emelia Forsber - Dolomity Sky Race

Emelia Forsber – Dolomity Sky Race


 

Ale i přesto, že si nezaběháte s Emelií, zaběháte si s řadou skvělých českých závodníků a závodnic, kteří a které již i ve světě dokázali toho dost a možná svým způsobem více, i když v méně mediální době.

Těším se na vás všechny v začátku května na Perunu. A ti, kdo jsou delegáty za kraje na členskou schůzi Czech Skyrunning Association, nezapomeňte kolem 20:00 se sejdeme a popovídáme. Konzumace piva nebude zakázána. :)